OI London 2012. - Badminton, samo na SPTV-u!



GUŠČJA pera učvršćena u plutenu glavu? Loptica leti brzinom od čak 400 km/h?

Ne, nije neka jeftina scena iz Matrixa. Radi se o olimpijskom sportu. Da, to je badminton loptica u najbržem sportu s reketom – badmintonu, u čijim prijenosima možete uživati samo na Sportskoj televiziji (od 28. srpnja do 5. kolovoza). Iako ga mnogi igraju rekreativno, badminton je izuzetno zahtijevan i naporan sport; igra je to koja vrvi brzim promjenama ritma i pravca kretanja, u kojoj se razorni smečevi izmjenjuju s lukavo skraćenim lopticama. Badminton zahtjeva izvrsnu tehniku, kondiciju (ne možete od komentatora čuti da su igračima već tijekom prvog seta 'olovne noge' kao što je to slučaj kod nekih nogometnih liga), traži se eksplozivnost i reakcija u 'nanosekundi'.

Interesantno je da u jednom meču igrač može pretrčati i više od pet kilometara, a u poenu
se prosječno izmjenjuje 10 do 12 udaraca, znatno više nego u stolnom tenisu ili tenisu. Ako smo vas zainteresirali za ovaj sport i želite se okušati u igri i izazovu, morate znati i osnovna pravila.

PRAVILA

Igrač udara lopticu preko mreže u protivničku polovicu terena, nastojeći je uputiti tako da je protivnik ne može vratiti. Meč se igra na dva dobivena gema, koji se igraju do 21 s bodovanjem sličnim onom u odbojci. Igrač je na servisu sve dok osvaja poene, a kad izgubi poen, servis preuzima protivnik. U slučaju da je rezultat 20:20 strana koja prva ostvari razliku od dva boda osvaja gem. On se igra najviše do 30 bodova, tako da pri rezultatu 29:29 pobjeđuje ona
strana koja osvoji sljedeći poen. Badminton se igra u pet disciplina: muškarci i žene pojedinačno te muški, ženski i mješoviti parovi.

MALO POVIJESTI NIKAD NA ODMET
 
Badminton je bio demonstracijski sport na OI u Münchenu 1972. i u Seulu 1988. godine. U službenom programu olimpijskih igara je od 1992., kad se natjecalo u samo četiri discipline. Na olimpijskom turniru u Barceloni nije bilo mješovitih parova. Od 1996. na programu igara je svih pet disciplina. Najuspješniji badmintonaši dolaze iz Azije. Najviše olimpijskih medalja, ukupno
30, od toga 11 zlatnih, osvojili su badmintonaši iz Kine, a slijedi Južna Koreja  i Indonezija. Najuspješnija europska badmintonska nacija je Danska, koja je osvojila četiri olimpijske medalje, od toga jednu zlatnu. Hrvatska još nije imala predstavnika na olimpijskim igrama, iako bi se do Ria i to moglo promijeniti.

A SAD ZANIMLJIVOSTI - TENIS VS. BADMINTON

U finalu Wimbledona 1985. Boris Becker je pobijedio Kevina Currena sa 6:3, 6:7, 7:6, 6:4. Iste godine na Svjetskom badmintonskom prvenstvu u Kanadi Kinez Han Jian pobijedio je Danca Mortena Frosa s 14:18, 15:10, 15:8. Slijedi usporedba tih dvaju mečeva.

Tenis
Vrijeme igranja: 3h i 18 min
Loptica u igri: 18 min
Intenzitet* meča: 9%
Poeni: 299
Udarci: 1.004
Udaraca po poenu: 3,4
Pretrčano: 3,2 km

* Vrijeme u kojem je loptica bila u igri podijeljeno s vremenom trajanja meča

Badmintonski je meč trajao 2,5 puta kraće, a igrači su izmijenili duplo više
udaraca i pretrčali znatno više, uz dvostruko duže vrijeme loptice u igri.

Badminton
Vrijeme igranja: 1h i 16 min
Loptica u igri: 37 min
Intenzitet* meča: 48%
Poeni: 146
Udarci: 1.972
Udaraca po poenu: 13,5
Pretrčano: 4,83 km

Pročitajte više