Obitelj Azapović: Zašto ministar Ostojić spominje opijate? Obdukcija je pokazala da je naš Marko bio čist!

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

OBDUKCIJA 18-godišnjeg Marka Azapovića, nedavno preminulog navijača Torcide, nije pokazala tragove alkohola ni opijata u tijelu, tvrde najuži članovi njegove obitelji s kojima smo razgovarali neposredno nakon press konferencije ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića. Novinari Indexa telefonski su razgovarali s članovima obitelji Azapović koji su nazočili obdukciji i kojima je rezultate pregleda priopćio dežurni patolog.

Ministar Ostojić je na današnjoj press konferenciji izjavio kako je Marko Azapović umro prirodnom smrću od zatajenja srca za što su razlog mogli biti opijati i lijekovi. Izjavio je i kako se "može zaključiti da ne postoji uzročno-posljedična veza između cjelokupnog policijskog postupanja od strane policijskih službenika nad Markom Azapovićem 18. i 19. ožujka i njegove naprasne smrti 21. travnja 2013.".

Ponovio je i kako Unutarnja kontrola MUP-a nije utvrdila prekoračenje ovlasti policajaca "koji su postupali po Azapoviću", te da pokojni mladić tijekom kriminalističke obrade nije fizički ni psihički zlostavljan.

"Nejasno mi je zašto ministar Ostojić spominje opijate kad  nema niti jednog dokaza da ih je Azapović uoči smrti konzumirao", pita se Sanja Sarnavka, voditeljica Kuće ljudskih prava kojoj se nedavno obratila obitelj Azapović.

"Ako Ostojić ima neke dokaze o tome onda ih je trebao iznijeti jer je to njegova obveza, a ako nema onda je riječ o moralno krajnje dubioznom pokušaju diskreditiranja umrlog mladića. To je ispod svake razine! Pogotovo ukoliko, kao što tvrdi obitelj Azapović, obdukcija nije našla tragove opijata u tijelu Marka Azapovića. S druge strane raspolažemo dokumentacijom iz koje je vidljivo da je u vrijeme kriminalističke obrade Marko Azapović bio fizički zlostavljan, ustanovljena su mu dva hematoma na vratu i natuknuće rebara. Nitko, pa ni članovi obitelji, ne tvrdi da je to uzrok smrti. Ali postoje opravdane sumnje da je riječ o neopravdanom nasilju", tvrdi Sanja Sarnavka.

Ovih dana pojavilo se i svjedočenje Dražena Lukića, lovočuvara iz Bošnjaka koji tvrdi da je prije dvije godine bio zlostavljan od strane službenika PU Županja gotovo na isti način kao i pokojni Azapović.

"Tukli su me i zastrašivali, tjerali da radim sklekove i zlostavljali kao i Azapovića s čijom sam pobitelji ovih dana razgovarao. Istina je da se dio policajaca iz PU Županja ponašaju kao lokalni šerifi i da im nitko ništa ne može", izjavio je Indexu Dražen Lukić.

Tvrdi da je među policajcima koji su ga zlostavljali bio i P.V. kojeg je obitelj Azapović identificirala kao jednog od policijskih službenika koji se na posebno okrutan način odnosio prema Marku Azapoviću. U tome su, prema tvrdnjama obitelji Azapović, sudjelovali i policajaci G.B. i A.D. iz PU Županja. Nakon što je Unutarnja kontrola MUP-a odbacila mogućnost kršenja policijskih ovlasti tijekom postupanja prema Marku Azapoviću, čeka se i odgovor DORH-a koji je ovih dana započeo izvide. No, budući da se DORH u izvidnim radnjama uglavnom oslanja na rezultate policijskih istraživanja može se reći kako su mali izgledi da će slučaj dobiti sudski epilog.

Pročitajte više