Očekuje se dolazak Balića, Metličića, Noke... Hrvatski rukomet je spreman za velike promjene

Foto: Hina

HRVATSKI rukomet ušao je u turbulentno razdoblje, a sve zahvaljujući uspavanom Hrvatskom rukometnom savezu, odnosno ljudima koji se navodno brinu za hrvatski rukomet. Hrvatska je 2003. godine postala prvak svijeta, a već iduće godine osvojila je i olimpijsko zlato. Te dvije godine osigurale su HRS-u desetogodišnji mir i kredit na duge staze koji sada polako ulazi u završnu fazu. Generacija iz 2003. natjerala je tadašnje klince Stepančića, Sliškovića, Ivića i druge da se počnu baviti rukometom. Oni su htjeli biti poput Šole, Balića i Metličića, a sada je na njima da uz pomoć Duvnjaka, Kopljara i Alilovića naprave rezultat koji bi natjerao nove klince da požele postati poput njih.

> Hrvatski rukomet još uvijek živi od generacije Portugal 2003.

> Kako su Katar i IHF uništili Svjetsko prvenstvo

Naravno, nije bilo realno očekivati da će Hrvatska od 2003. pa sve naovamo osvojiti svako prvenstvo, ali kako je moguće da je hrvatski rukomet uz takve igrače koji nose i koji su nosili epitete "najbolji na svijetu i najbolji rukometaš svih vremena" ostao na samo dva zlata koja su osvojena prije više od 10 godina. U Golužinoj eri Hrvatska je zaboravila kakav je to osjećaj boriti se za zlatnu medalju. Sadašnji izbornik jednostavno nije imao niti ima dovoljno iskustva, mudrosti, snalažljivosti, znanja i autoriteta da preskoči stepenicu zvanu polufinale. U Kataru je imao otvoren put do finala, koliko god ta tvrdnja njemu i reprezentativcima smetala, ali zbog gore navedenih trenerskih nedostataka u Kataru je kiksao već u četvrtfinalu. Uostalom, Hrvatska nije ni zaslužila polufinale i borbu za medalje s obzirom na igru koju je pokazala u Dohi, a koja je bila ispod svakog nivoa.


Noka Serdarušić i Petar Metličić preuzimaju reprezentaciju?

Prioritet HRS-a u ovom trenutku nije smjena Slavka Goluže, koji će se sigurno boriti za preživljavanje na klupi Hrvatske, iako bi njegovo pomilovanje bilo pogubno za reprezentaciju. Vladar hrvatskog rukometa Zoran Gobac pod hitno mora pronaći izbornika/izbornicu hrvatske ženske rukometne reprezentacije. Hrvatske rukometašice u lipnju ove godine na rasporedu imaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se krajem godine održava u Danskoj, a nova osoba na kormilu reprezentacije prvenstveno treba iskopati nove, mlade igračice, a zatim odlučno krenuti u stvaranje respektabilnog rezultata.

Izbornik na odlasku Slavko Goluža ima važeći ugovor do ljeta, a očekuje se da će mu se HRS nakon dvije kvalifikacijske utakmice s Norveškom u travnju zahvaliti na suradnji. HRS bi nakon toga, kako je to Gobac obećao, trebao predstaviti Ivana Balića kao novog koordinatora hrvatskog rukometa, a na tom bi predstavljanju hrvatska javnost trebala doznati i ime novog izbornika. Sve je izglednije da će Hrvatska nakon Goluže na klupi dobiti iskusno trenersko ime - Zvonimira Noku Serdarušića. Uz jednog od najvećih hrvatskih rukometnih trenera svih vremena trebao bi sjediti jedan od najvećih kapetana hrvatske reprezentacije - Pero Metličić. Daleko je to od službene potvrde, ali ova je kombinacija možda i najizglednija, barem kako sada stvari stoje.

Canjugino upozorenje


HRS bi nakon predstavljanja Balića i ostalih rukometnih legendi trebao krenuti u modernizaciju i popularizaciju rukometa. Reforme ne smiju biti estetskog karaktera kao što si je Gobac to zamislio naredbom da igrači moraju biti obrijani i ošišani, nego se mora aktivno raditi da se rukomet približi gledateljima i prvenstveno školama od kojih, uostalom, sve počinje. O tome je pričao sada već bivši izbornik ženske reprezentacije Vladimir Canjuga. Trebaju se stvoriti uvjeti na temelju kojih će procvjetati uvenula Hrvatska rukometna liga, koja bi svake godine trebala izbaciti nove Penezićke i Duvnjake. Međutim, stječe se dojam da nikome u HRS-u nije stalo do toga da PPD Zagreb dobije pravog konkurenta u domaćem prvenstvu.

Dolazak Balića kao dvosjekli mač za Gobca? 

Isto tako bit će zanimljivo pratiti što će se događati sa Sandijem Šolom. Predsjednik HRS-a nakon kratkog odmora u Kataru vratio se realnosti, a njegova je realnost borba za dokazivanje nevinosti pred hrvatskim sudom. Uskok je podigao optužnicu zbog sumnje da je Šola zajedno s braćom i majkom izvlačio milijune iz Karlovačke banke. Ako se dokaže da je kriv, HRS će bez dvojbe ostati bez predsjednika i glavnog zastupnika u rukometnim federacijama. Sve su to pitanja na koja bi vodstvo HRS-a trebalo pronaći odgovore, a najveći izazov od svih imat će Zoran Gobac. Vladar iz sjene otvorio je Pandorinu kutiju najavom da će Balića vratiti u hrvatski rukomet. Pitanje je kako će uopće izgledati njihova suradnja, jer svojeglavi Ivano iza sebe ima podršku javnosti koju Gobac nikada neće imati. Dolaskom Balića Gobac planira postati nevidljiva sila, a s vremenom ćemo vidjeti hoće li izgubiti i ono njemu najdraže - apsolutnu moć.

Pročitajte više