Od Dinama za jednu kunu, do Dinama za jednu tribinu: Jedina svetinja u ispražnjenom hramu je profit, a jedini Bog Mamić

Foto: Nenad Dugi / Cropix

"PAŽNJA, PAŽNJA, ovo je važna obavijest policije. Upozoravaju se gledatelji na sjevernoj tribini da prestanu s protupravnim ponašanjem, jer će u suprotnom biti udaljeni s tribine." preko razglasa na Maksimiru metalno je odzvanjalo recitiranje "stručnjaka za finski rat iz Špičkovine".

Orwell je predvidio sve moderne totalitarizme, ali nije Mamićev

Profesor povijesti, koji nas je prije puno godina oduševio puštanjem naslovne teme kultnih "Warriorsa" prilikom izlaska dinamovaca na teren, sada je postao grlo za Mamićevo "specijalno ratovanje", čijem su glasu i tonu prilikom izgovaranja gazdinog "Achtung, achtung..."  nedostajale sirene "Štuka" i povici "raus!" i "angriff!", kako bi te lijepe ljetne večeri, katastrofalna audio-vizualna slika planski pražnjenog stadiona bila potpuna.

Do iznuđenog odlaska navijača s tribine, profesor će se potpuno izvještiti u ponavljanjima "upozorenja", koja će na kraju postati "zamolbe službenih osoba gledateljima da napuste središnji dio sjeverne tribine", ali je ton tih "zamolbi" bio takav i toliko učestao da je opet podsjećao, ali više ne na upozorenja pred napad, nego na distopijske noćne more obračunavanja oklopljenih policajaca s neistomišljenicima svevladara zbog verbalnog delikta ili grijeha pogrešnog razmišljanja, samo što smo ovaj put gledali kako se one zbilja događaju pred našim očima.

Evo Uefine banke cigane moj

Do toga svega došlo je zbog često ponavljanog navijačkog slogana "Mamiću cigane, odlazi iz Svetinje". Gadno skandiranje, bez sumnje uvredljivo ne samo prema onome kome je prvenstveno upućeno, nego i prema jednom narodu.

Međutim, BBB-i Mamiću to skandiraju godinama, na bezbrojnim europskim utakmicama, ali Uefi nikad nije palo na pamet da Dinamo, koji jednakom recidivističkom revnošću od prodaje igrača puni svoju, a zbog ispada navijača Uefinu blagajnu, kazni i zbog toga.

Sve dok joj "nepoznat netko", nakon potpuno nevažne utakmice Dinamo - Fola, nije objasnio kako ono znači rasističku uvredu kojom se želi omalovažiti jedna cijela etnička skupina (a ne jedan čovjek) i da zato Dinamo treba kazniti pražnjenjem jedne tribine, upravo one s koje su navijači to poručivali šefu kluba.

Veliki manipulator u četiri dana zavrtio tri različita spina: Zapad ih je "porauhao", sjever se pod njima ispraznio

Zdravko Mamić u najnovijem naletu pokazao je kombinatoriku i maštu dostojnu najboljih fantazista, jer u samo četiri dana od misteriozno zakašnjele Uefine kazne za navedena navijačka nedjela, javnosti je prodao tri potpuno različite priče i akcije:

Podsjećamo, prvo je u subotu, odmah po primitku Uefine kazne, sazvao izvanrednu konferenciju za medije, na kojoj je objasnio kako Uefa Dinamu priznaje predvodničku ulogu u borbi protiv rasističkog zla, ali da je u pravu što Dinamo kažnjava zbog "šake huligana koja reketari Hrvatsku, a Dinamo izbacuje iz Europe homofobnim i rasistički povicima" i pozvao prije svega policiju da riješi taj problem, usput joj se neskriveno ulagivajući.

Nakon što nisu baš svi bezrezervno prihvatili ovo objašnjenje, Mamić je u utorak, na dan utakmice protiv Sheriffa, promijenio priču i organizirao presicu koja po sazivu uzvanika, temama o kojima se tamo razglabalo i tonu koji je vladao, podsjećala na najbolje epizode Malnarovog Nightmare stagea, ali umjesto Ševe, završnu riječ dobio je Zdravko, ministar obrane hrvatske navijačke scene, koji je za razliku od par dana ranije, sada branio "naše navijače, koji nisu rasisti". Uefa je od stroge ali pravedne majke postala zla maćeha, pred kojom u Dinamu neće ispasti plahi "jazavci", dok je policija od Mamićevog kviska u borbi protiv šake huligana, postala instrument kojim se želi poslati "Hrvat na Hrvata".

Završnica se odigrala se na stadionu s još jednim dramatskim zaokretom, odnosno povratkom radnji iz prvog čina, jer kada se itekako čulo da navijači nisu nasjeli na njegove umilne tonove, nego ga i dalje vrijeđaju, brojne zaštitarske i posebno interventne policijske snage, krenule se u lociranje, presijecanje, okruženje i progon malobrojne jezgre navijača.

Mamiću se ostvario san: Dobio je svoje navijače, a sve buduće Uefine kazne bit će njegove pobjede

Mamić i policija proces desetkovanja navijačkih redova provode iznimno efikasno i temeljito, ali kao što gerila nikad neće uspjeti u frontalnom obračunu s regularnom vojskom, tako je i proces iskorijenjivanja ovih "križara" dug i pitanje je kome od zaraćenih strana brže prolazi vrijeme. Činjenica je da je Mamić u škripcu, ali i da Dinamovi navijači nikad nisu bili malobrojniji, što se dobro vidjelo i prilikom skandiranja i još više nadmudrivanja s policijom prije odlaska s tribine. Dok bi u takvim navijačkim akcijama i ritualima prije par godina sudjelovalo nekoliko tisuća Boysa, sada ih je u "kopu" sjevera navijalo i prkosilo tek par stotina.

Za to vrijeme, Mamić je izvojevao dvije pobjede: Njegova "slučajna" saveznica Uefa, nakon ubrzanog tečaja iz "stvarnog" značenja hrvatskih poštapaličnih vulgarizama "peder" i "cigan", sada mora i dalje odigrati u skladu sa svojim "principima" i paragrafima, te Dinamu odrezati još žešću kaznu, što će također biti voda na Mamićev mlin. Jer "istinitom" će se pokazati barem jedna od njegovih svježih poslanica, kako je Dinamo talac huligana zbog kojeg ga kažnjavaju.

Osim toga, jednu tribinu koja mu nije sklona Mamić je ispraznio preko Uefe, drugu zahvaljujući policiji, a treću je napunio njemu odanom publikom.

Pročitajte više