Odbrojavajte uz Index i najljepše golove svih vremena: Još 99 dana do SP-a

Ilustracija: Index 

OSTALO je još samo 99 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu.
 
Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektaklularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. 
 
Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo! 
 
99. Carlos Alberto: Brazil – Italija 4:1, finale SP u Meksiku 1970.
 
Reprezentacija Brazila sa Svjetskog prvenstva u Meksiku za mnoge je najbolja reprezentacija u povijesti Mundijala i najčišći prvak uopće. Svi igrači koje je doveo Mario Zagallo bili su fantastični, zvijezda do zvijezde. Golman Felix, Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Tostao, Pele, Rivellino. Zagalo je u Meksiku usavršio sustav 4-2-4 koji su Brazilci predstavili u Švedskoj 1958. Jedna od inovacije te taktike bila je da se napad vodi s krila koja poslužuje dvojicu napadača u sredini. To su u Švedskoj radili Garrincha i Zagallo koji su posluživali Vavu i Pelea, a sada je krilima Zagallo priključio dirigenta igra Tostaoa koji je igrao povučenog napadača i dijelio lopte Peleu, Jarzinhu i Rivellinu.
 
Brazil se do finala gotovo prošetao, a u finalu je čekala Italija. Prvak Europe iz 1968. godine, sjajna momčad prepuna velikih igrača kao što su Facchetti, Mazzola, Riva i Rivera. Ipak, u ovoj utakmici Italija nije imala šanse. Pele, Gerson i Jarzinho su svojim golovima Brazil doveli do sigurnog vodstva dok je četvrti gol bio točka na i i kruna čitave ove generacije. Gol koji je zabio desni bek Carlos Alberto smatra se jednim od najljepših golova u finalima svjetskih prvenstava. Piazza je ispred svog kaznenog prostora uzeo loptu, predriblao nekoliko Talijana te dodao Rivellinu, ovaj prebacuje do Jarzinha koji prelazi dvojicu igrača i dodaje Peleu.
 
I sad dolazi taj magični trenutak. Pele prima loptu i na prvi pogled napamet je gura u kazneni prostor Italije, gdje natrčava Carlos Alberto i zakucava u mrežu. Fantastičan gol kao simboličan kraj jednog prvenstva na kojem je igrala vjerojatno najbolja družina koja je ikad koračala zelenim travnjacima.
 

Pročitajte više