Odbrojavanje uz Index i brazilske kraljeve bez krune: Još 26 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 26 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

26. Zico: Brazil - Novi Zeland 4:0, SP u Španjolskoj 1982.

Znate li što veže reprezentaciju Mađarske sa svjetskog prvenstva u Švicarskoj 1954, reprezentaciju Nizozemske sa svjetskog prvenstva 1974. u Njemačkoj i Brazil iz Španjolske 1982.? To da su te tri reprezentacije bez konkurencije najbolje momčadi koje su se ikad pojavile na Mundijalima, a da se nisu popele na krov svijeta.

Rossi  od otpadnika do heroja nacije

Mađare i Nizozemce su u finalima zaustavljali, tko drugi nego Nijemci, no Brazil usprkos genijalcima na terenu nije ni došao do finala jer se u četvrtfinalu ukazao jedan igrač kojem je malo falilo da umjesto slave u Španjolskoj, zaradi koju godinu zatvora zbog namještanja utakmica. Paolo Rossi, otpadnik i persona non grata talijanske sportske javnosti, došao je na mala vrata u reprezentaciju, isključivo na tvrdoglavo inzistiranje izbornika Enza Bearzzota, došao i ušao u legendu.
 
U toj ključnoj utakmici između Brazila i Italije, brazilski svemirski napad sa Ederom, Zicom, Falcaom i Sokratesom nije mogao toliko zabijati koliko je propusna obrana Selecaoa mogla primati. A uvijek je tu bio Rossi. Sa hat-trickom potopio je Brazil, poslije u polufinalu sjajnu Boniekovu Poljsku, a onda u finalu Zapadnu Njemačku.
 

Apenini su slavili svoje heroje, a ostali nogometni svijet je lio suze nad nepravdom da najbolji ostaju bez nagrade koje je samo za njih bila rezervirana. Ipak, idemo mi redom, korak po korak u avanture brazilskih čarobnjaka po Španjolskoj.
 
Brazil gazi i oduševljava igrom i spektakularnim golovima
 
U skupini F, prvo mjesto je bilo rezervirano za Brazil u društvu jakih Sovjeta, dobre Škotske i slabog Novog Zelanda. Brail je krenuo furiozno i najprije je svladao SSSR 2:1. Samo su u toj utakmici imali izvjesnih teškoća, no individualnom kvalitetom su i taj problem riješili. U 34. minuti Sovjete je doveo u vodstvo Bal nakon katastrofalne greške daleko najslabijeg pojedinca u redovima Carioca golmana Valdira. Tek u 75. minuti Sokrates izjednačuje pravim malim remek djelom. Primio je loptu na nekih 30 metara  od gola Dasajeva, prešao dvojicu igrača i sa nekih 25 metara topovskim udarcem zabio u rašlje. A u 88. minuti, ništa manje impresivnim golom iz voleja Eder završava priču.
 

Utakmica protiv Škota počela je slično kao i ona protiv Sovjeta. Škoti su prekrasnim golom Nareya poveli  već u 18. minuti, da bi najprije Zico savršeno izvedenim slobodnim udarcem izjednačio, da bi Oscar, Eder i Falcao rutinski dovršili stvar. Posebno je impresivan bio pogodak Edera koji je sa nekoj 16 metara iz kosa lobao golmana Rougha.

 
Utakmica protiv Novog Zelanda bila je igra mačke i miša, borba Davida i Golijata koja je mogla završiti samo na jedan način – katastrofom Novozelanđana. Završilo je 4:0, no Brazil je igrao s pola gasa, tek toliko da se malo igraju i zabavljaju, kako sebe, tako i publiku. No, gol koji je zabio Bijeli Pele Zico u 28. minuti bio je vjerojatno najspektakularniji gol cijelog turnira. Na ubačaj sa desne strane bacio se i horizontalnim škaricama zakucao loptu u mrežu. Fantastičan gol kakve jedino možemo vidjeti na brazilskim plažama.

 
U četvrtfinalnoj grupi Brazil je rutinski 3:1 svladao Argentinu, a kuriozitet je da je isključen Maradona. 
 
I eto, došli smo do onog dijela kad su se susreli Brazil i do tada neuvjerljiva Italija, koja je  na jedvite jade uopće i prošla skupinu (Imali su isti broj bodova kao i Kamerun, ali zbroj postignutih i primljenih golova im je bio 2:2, dok je Kamerunu bio 1:1). No, tada je uskrsnuo Paolo Rossi koji je ušao u anale, a Brazil, tako dobar Brazil je morao kući. No i to je nogomet i zato ga volimo.
 

Pročitajte više