Odbrojavanje uz Index i pokvarenu germansku kuhinju koja je uništila snove sjajnim Alžircima: Još 70 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 70 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

70. Rabah Madjer: Alžir - Zapadna Njemačka 2:1, SP u Španjolskoj 1982.

Prije par dana smo u ovoj rubrici Odbrojavanje pisali o kontroverznoj utakmice između Argentine i Perua na svjetskom prvenstvu 1978., kada je Argentina pod sumnjivim okolnostima napunila do vrha mrežu Perua i na taj način se na račun bolje gol razlike plasirala u finale umjesto bijesnih Brazilaca. Međutim, ta utakmica spada u sferu najplemenitijeg fair-playa kad ju se usporedi s onim što se događalo u grupi B na svjetskom prvenstvu 1982. u Španjolskoj.

Senzacionalni Alžirci svladali Nijemce

Oviedo i Gijon ugostili su Zapadnu Njemačku, Austriju, Čile i Alžir. Na prvi pogled, dva apsolutna favorita bili su jasno Zapadna Njemačka i jaka Austrija prevođena Kranklom i Prohaskaom. Ipak, senzacija nas senzacijama dogodila se već u prvom kolu kad je Alžir golovima Madjera i Belloumija svladao Nijemce.


Kako su svi u grupi pobijedili loše Čileance, a Austrija je dobila s 2:0 Alžir, jasno je bilo da posljednje kolo odlučuje tko će proći dalje. Kako su Alžir i Čile svoju utakmicu igrali dan ranije, a Alžir je dobio s 3:2, Austrija je bila praktički sigurna, zapravo, ispala bi jedino ako bi ju Nijemci pregazili sa četiri i više razlike. Alžiru je odgovarao bilo koji rezultat osim minimalne pobjede Njemačke, a baš se to i dogodilo. Nakon što je Hrubech u 11. minuti zatresao mrežu austrijskog vratara Koncilije, utakmica kao da je završila.

Najsramotnija utakmica u povijesti Mundijala

Punih 80 minuta obje momčadi gotovo da nisu prelazile na suparnikovu polovicu  pazeći da neka zalutala lopta slučajno ne uđe u mrežu. 43 tisuće ljudi na stadionu negodovalo je i zviždalo je prevari kojoj su nazočili, međutim, pravila su bila jasna, FIFA nije mogla dokazati namještanje i kako to inače biva, "najmanji" je izvukao najdeblji kraj.

Napokon je i konzervativna FIFA odlučila promijeniti najgluplje pravilo ikada

Odmah nakon utakmice ulice alžirskih gradova su uzavrele. Tražila se istraga i sijevale su optužbe protiv Nijemaca i Austrijanaca, tražile su se kazne, ali jedina satisfakcija za Alžirce je bila to da su u očima pravih zaljubljenika u nogomet oni bili jedini moralni pobjednici ove čitave sramotne priče. FIFA ipak nije mogla ostati slijepa i gluha na ovu sramotu, pa je uvela pravilo da se već od sljedećeg svjetskog prvenstva u Meksiku sve utakmice posljednjeg kola grupne faze moraju igrati u isto vrijeme da bi se stalo na kraj manipulacijama, kalkulacijama i prevarama.

Heroji Alžira

Dočekani su domovini kao heroji, a skupa s Kamerunom pokazali su svijetu da se i na crnom kontinentu igra itekako dobar nogomet, ali za neka veća postignuća trebali su biti jači i izvan terena. Ugled Njemačke ovog puta bio je važniji od Madjerovih majstorija.

Madjerova čarolija donijela naslov prvaka Europe Portu, baš protiv Nijemaca

Što se tiče strijelca prvog pogotka protiv Njemačke, Rabaha Madjera, treba reći da je krajem osamdesetih imao vrhunsku karijeru koju je okrunio naslovom prvaka s Portom 1987., a pobjednički gol koji je zabio petom slavnom belgijskom  golmanu Jean-Marieu Pfaffu ušao je u nogometnu antologiju i na neki način je osveta za 1982.

Pročitajte više