Odbrojavanje uz Index i remek djela Nelinha i Dirceua: Još 31 dan do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTAO je još 31 dan do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

31. Nelinho: Brazil - Italija 2:1, utakmica za treće mjesto na SP u Argentini 1978.

O okolnostima u kojima je igrano svjetsko prvenstvo u Argentini 1978 već smo pisali u rubrici Odbrojavanje pa nema potrebe se ponavljati, stoga ćemo odmah krenuti u samu srž stvari i ispričati priču o nastupu reprezentacija Brazila i Italije na ovom Mundijalu.

Brazil se kao i uvijek i u Argentini ubrajao u favorite, no momčad Selecaoa nije ulijevala povjerenje svojim navijačima. Falcao zbog svađe sa izbornikom nije ni došao u Argentinu, a od zvijezda su se samo izdvajali Zico, ostarjeli Rivellino i nepredvidivi Dirceu.
 
Talijanima nisu davani veliki izgledi. Azzuri predvođeni legendarnim izbornikom Enzom Bearzottom, stigli su u Argentinu s mladom momčadi koja će tek stasati i za četiri godine u Španjolskoj osvojiti naslov svjetskih prvaka. 
 
Furiozan početak Talijana
 
Talijani su bili smješteni u grupu A zajedno sa domaćinom, Mađarskom i Platinijevom Francuskom koja se nakon osam godina posta vratila na veliku scenu.
Bila je to veoma jaka i izjednačena skupina u kojoj su Talijani, koji uvijek počinju loše, krenuli furiozno. Najprije su dobili Francuze s 2:1, pa Mađare s 3:1, da bi maksimalan učinak potvrdili protiv domaćina kojeg su dobili 1:0. 
 
U četvrtfinalnoj grupi Talijani su igrali protiv Nizozemske, Zapadne Njemačke i Austrije. Meč između budućih finalista iz Španjolske 1982 Talijana i Nijemaca bio je loš i utakmica je završila bez golova, a u drugom kolu Talijani su golom Rossija svladali Austriju. Uoči posljednjeg kola Nizozemska i Italija su imali 3 boda i u međusobnom susretu su odlučivali o finalistu. Sve do 50 minute Azzuri su vodili autogolom braniča Brandtsa koji se iskupljuje i zabija za poravnanje. Bio je to jedini slučaj u povijesti svjetskih prvenstava da je neki igrač zabio i gol i autogol na istoj utakmici.
 
Bomba Ari Haana baca Talijane u meč za broncu
 
Odluku donosi Ari Haan bombom sa 35 metara o kojoj ćete imati priliku uskoro čitati u Odbrojavanju te tako odvodi Nizozemsku u finale, a Italiju gura u meč za broncu protiv Brazila.
Brazil se po drugi put zaredom našao u utješnoj utakmici. Nakon što su četiri godine ranije Poljaci bili bolji, sad su morali igrati protiv Talijana. Tri dana nakon skandala na utakmici Perua i Argentine nakon koje su deblji kraj izvukli baš Brazilci, na stadionu Monumental u Buenos Airesu našlo se više od 70 tisuća gledatelja, uglavnom Brazilaca, koji su željeli vidjeti kako njihova momčad osvaja barem utješnu medalju.
 
Remek djela Nelinha i Dirceua
 
Počelo je vrlo živo, a Talijani dominiraju. Nakon nekoliko propuštenih šansi Causio u 38 minuti dovodi Azzure u vodstvo. Brazil tek tada počinje igrati i najprije predivnim golom Nelinha izjednačuje, a onda u 70 preko Dirceua, također prekrasnim golom osvaja broncu.
 

Pročitajte više