Odbrojavanje uz Index i utakmicu nakon koje je nastala Linekerova definicija nogometne igre: Još 47 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 47 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

47. Njemačka - Engleska 1:1 (1:1, 0:0), 4:3, polufinale SP u Italiji 1990.

"Nogomet je igra u kojoj 22 čovjeka trče naokolo, natjeravaju loptu, u kojoj jedan sudac napravi gomilu pogrešaka te u kojoj na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka.“
 
Tu najslavniju i toliko puta citiranu nogometnu maksimu legendarni engleski napadač Gary Lineker izrekao je nakon polufinala svjetskog prvenstva u Italiji 1990., kad je i on na svojoj koži iskusio svu istinitost te teze i svu nemilosrdnu silinu njemačke nepobjedivosti.

Lineker je pokušao sve. Zabio je gol u 80. minuti kojim je anulirao njemačko vodstvo, zabio je iz penala u raspucavanjima, no ništa od svega toga nije bilo dovoljno. Nijemci su još jednom nastavili nabijati nogometne komplekse Englezima. 

Ljepotica prvenstva

No idemo redom. Njemačka i Engleska odigrali su sjajnu, ratničku, ali i uzbudljivu utakmicu. Jednu od najboljih na cijelom turniru. Prvo poluvrijeme je proteklo bez golova, a vodstvo Njemačkoj donio je sjajni Andreas Brehme iz slobodnog udarca u 60. minuti. Bio je to pomalo sretan gol. ''Krivac'' je bio Parker koji je pokušao blokirati Brehmeov šut, međutim lopta je u nevjerojatnoj paraboli prevarila golmana Shiltona koji je bio loše postavljen. Parker se iskupio 20 minuta poslije kad je sjajnom loptom izbacio u šansu Linekera koji takve prilike ne propušta i utakmica je otišla u produžetak.
 
Produžetak nije donio pobjednika, ali dosadno nije bilo. Najprije je Waddle uzdrmao Illgnerovu vratnicu, a četiri minute prije kraja produžetaka istom mjerom je uzvratio Thomas Berthold. Kako je i nakon 120 minuta ostalo 1:1, moralo se pristupiti ruletu s bijele točke.
 
Još jedno njemačko nabijanje kompleksa Engleskoj
 
Engleze je u vodstvo doveo Lineker, a izjednačio je Brehme. Zatim je precizan bio Beardsley, a uzvratio je Matthaus. Ponovo zabija Platt, a stvari na početak vraća Rieddle. No, netko je morao promašiti, a kako je jedan od suparnika bila Njemačka, jasno je da su Englezi bili ti koji su morali pogriješiti. I tako je bilo. U četvrtoj seriji Stuart Pierce puca snažno, no ravno u Illgnera, a Thon donosi prednost Njemačkoj. Chris Waddle je morao zabiti da bi Engleska zadržala nadu da ipak može proći u finale, no Waddle puca nebu pod oblake i Njemačka je u finalu.
 
Suze Paula Gascoignea
 
Susret je ostao upamćen i po suzama Paula Gascoignea, najboljeg engleskog igrača na turniru, koji je nakon prekršaja na Bertholdu dobio žuti karton koji bi ga eliminirao iz finala da je nekim slučajem Engleska dobila Njemačku. 

Pročitajte više