Odgovor HNS-a: Dinamo i Lokomotiva nisu isti klub! Ministar traži istragu: "Ako neće Hrvatska, ovo će sigurno riješiti Uefa"

Foto: Damir Krajač / Cropix

SLUČAJ Lokomotiva, s očitovanjem koje je Hrvatski nogometni savez poslao Ministarstvu sporta, ušao je u polje apsurda. Dok Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja tvrdi da su Dinamo i Lokomotiva povezana društva, dopredsjednik Damir Vrbanović potpisuje odgovor da je riječ o dva privredna subjekta. Ovime je nastala pravno i faktički neodrživa situacija, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja više neće moći negirati svoju nadležnost! Ako je riječ o dva kluba, kao što tvrdi HNS, onda je agencija dužna ispitati tvore li oni kartel.

U obrazloženju, kojeg smo u posjedu, HNS se poziva na odluku Komisije za licenciranje koja je ovjerila prvoligaški status Lokomotive i Dinama. Tako je slučaj koji je inicirala Udruga Naš Hajduk ponovo vraćen Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Tko će biti pobjednik ovog pravnog ping-ponga? Ministarstvo ima ovlasti, te će Agenciji uputiti zahtjev da ipak ispita odnos Lokomotive i Dinama, jer je njihov prvi odgovor na upit Udruge Naš Hajduk o udruživanju dva kluba na štetu konkurenata znakovit iz više razloga. Osim što implicira da Dinamo i Lokomotiva ne tvore kartel, već se radi o istom klubu, njime Agencija zapravo i odbacuje prijavu, ne smatrajući se meritornom za ispitivanje iste. Drugim riječima, oni su prijavu samo proslijedili Ministarstvu sporta, smatrajući da je riječ o povredi pravilnika natjecanja i ne ispitujući uopće elemente inicijative.

"Udruga Naš Hajduk svoju inicijativu temelji na tvrdnji da je Lokomotiva poduzetnik pod kontrolom Dinama te da zbog toga što Dinamo nad njim ostvaruje prevladavajući utjecaj, Lokomotiva nije neovisni poduzetnik. Prema propisima o zaštiti tržišnog natjecanja poduzetnici koji se nalaze pod kontrolom istog subjekta smatraju se jednim poduzetnikom. Dakle, ako Dinamo ima prevladavajući utjecaj nad Lokomotivom, onda bi takva suradnja isključivala postojanje zabranjenog sporazuma budući da nije riječ o dva neovisna poduzetnika", objasnili su u svom prvom odgovoru u AZTN.

Obzirom da HNS tvrdi da je sve čisto, ministarstvo sporta uputit će Agenciji zahtjev da provede ispitivanje sukladno odgovoru iz Rusanove. Potvrdio nam je to jutros Petar Skansi, pomoćnik ministra.

Odgovor HNS-a sugerira da je AZTN  bez ozbiljnosti odradila posao

Ako je sve u skladu s člankom 14. pravilnika o licenciranju ( klub koji traži licencu ne smije biti izravno ili neizravno u vlasništvu ili pod kontrolom pravne ili fizičke osobe koja ima odlučujući utjecaj na neki drugi klub koji ima pravo sudjelovanja u istoj razini natjecanja kao i tražitelj licence) proizlazi da je Agencija bez ozbiljnosti odradila svoj posao i odbacila zahtjev Udruge Naš Hajduk. HNS svoju odgovornost pak prebacuje na jedno od svojih tijela, tvrdeći da je Komisija za licenciranje stručna i neovisna, što mnogi pravnici također nazivaju neozbiljnim, do smiješnim.

Ide li odgovor HNS-a u smjeru rehabilitacije Dinama i Lokomotive?

"Netko će morati proučiti dokumente između dva kluba. Dokumenti postoje, jer na temelju njih je Savez donio svoj stav. Savez tvrdi da je riječ o dva privredna subjekta, a to negdje piše. Tijek novca je najsigurniji tijek. I Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja sada mora proučiti te dokumente. U ovom slučaju nema drugog izlaza"

U AZTN reagirali su tek na prijavu Udruge Naš Hajduk i vjerojatno strahuju da nakon žestokih slučajeva, poput brodogradnje, ne "padnu" na nogometu.

"Agencija je nadležna, ovdje se radi o dva privrednika. Jesu li između tih klubova trebali biti potpisani neki sporazumi? Jedni kažu da sporazuma nema, i ja ne mogu tvrditi da ga ima. Ali sve se tajne doznaju. Odakle Agenciji podaci da donesu zaključak da se radi o istom subjektu? Neke dokumente, znači, imaju. Ako se ovaj slučaj ne riješi u Hrvatskoj, duboko vjerujem da će ga riješiti Europa"

Udruga Naš hajduk spremna je s inicijativom ići na Europsku komisiju, koja će od 1. srpnja preuzeti kontrolu nad dodjelom državnih sredstava.

Pročitajte više