Odluči li Upravni sud tako, Šukeru i Vrbanoviću prijeti izgon iz hrvatskog nogometa

 Foto: Hina

DA je pravna država u Hrvata jedan veliki tragikomični cirkus, još jednom, po tko zna koji put mogli smo se uvjeriti na primjeru Dinama, Lokomotive, HNS, Željka Jovanovića i njegovog ministarstva te Sportske inspekcije.
 
Po najnovijem, HNS mora u roku od 15 dana, po hitnom postupku izbaciti iz Prve hrvatske nogometne lige NK Lokomotivu i Hrvatski Dragovoljac, a iz druge Vinogradar. Tako je odlučila Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ipak, kako je kod nas uobičajena praksa izigravati zakone i sprdati se s odlukama nadležnih institucija, i ovo rješenje, kako stvari stoje, neće proći bez bizarnog raspleta.
 
HNS potpuno osporava doneseno rješenje Sportske inspekcije te najavljuje pokretanje upravnog spora. Također, prema najavama iz HNS-a, na putu je i postupak ocjene ustavnosti Zakona o sportskoj inspekciji kojom se istoj daje bezuvjetna sloboda da bez ikakvih kriterija određuje da inspekcijski nadzor obavlja državni inspektor, time uskraćujući nadziranoj osobi pravo žalbe. 
Damir Vrbanović jasno je odbacio rješenje Sportske inspekcije, najavljujući čak da će se žaliti i do same UEFA-e, a prije zadanog roka od 15 dana u kojem bi se po njezinom rješenju morale poništiti tri licence, trebao bi se sastati 25. veljače  i Izvršni odbor HNS koji će, za vjerovati je, i službeno potvrditi Vrbanovićeve stavove.
 
Dakle, HNS je jasno i nedvojbeno odlučio da nema nikakvu namjeru poštivati rješenje Sportske inspekcije, no pitanje je koje posljedice to može izazvati? Kako kaže Zakon o sportskoj inspekciji, u slučaju ignoriranja i nepoštivanja njihovih odluka može se pravna osoba kazniti u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna, a fizičku osobu, u ovom slučaju Davora Šukera i Damira Vrbanovića, u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna. Paradoksalno, ali to je u ovom trenutku jedini instrument sankcija koji im je dostupan. 
 
Odigravanje Prve HNL do kraja sezone nije upitno. I Lokomotiva i Dragovoljac natjecati će se do kraja, ali, Šuker i Vrbanović, kao ljudi koji su ovlašteni za zastupanje Saveza, prkoseći Inspekciji riskiraju da u slučaju, da na kraju izgube spor, budu suspendirani iz nogometa i izbačeni iz HNS-a. O tome će na kraju odlučiti Upravni sud.
 
HNS će poslati tužbu na odluku Sportske inspekcije, a budući da ona ne odgađa izvršenje rješenja, također će poslati i zahtjev Upravnom sudu da on odgodi primjenu odluka Inspekcije dok ne donese svoj pravorijek. Kako je praksa u nas da se to neće dogoditi u roku od 15 dana koji je zadala Inspekcija, ona će zadati novi rok od 15 dana i izreći novčane kazne. Ukoliko ni dalje ne bude promjena, uslijedit će još jedna financijska sankcija, a iduća instanca kojoj se inspekcija može obratiti jest Upravni sud, koji bi tako dobio dvije tužbe, sa svake strane po jednu.
 
Da komedija bude veća, u međuvremenu će prvenstvo završiti, a za klubove posljedica vrlo vjerojatno neće biti. Ipak, nastradati mogu Vrbanović i Šuker zbog namjernog izigravanja Sportske inspekcije. No, o tome će na kraju ipak odlučiti Upravni sud, a ako znamo u kakvom nam je stanju pravosuđe, ne sumnjamo da će se ova nogometno-politička groteska i dalje nastaviti.
 

Pročitajte više