Odvjetnik Hajduka i spasitelj Dinamovog dragulja rasformirat će HNS-ovu komisiju

Foto: Hina

OD 15 SATI zasjeda HNS-ova Komisija za žalbe. Ima li lijeka za Hajdukov manevar, kojim joj je uz pravnu pomoć odvjetnika Davora Radića srušen kvorum?

Radić nam je potvrdio kako je on sastavio Hajdukovu žalbu, kao i da je tražio izuzeće tri člana Komisije, koja, ako se taj zahtjev prihvati, više nema kvorum, pa se Hajdukova žalba automatski prihvaća.

Damir Vrbanović ovom se nije nadao; pravni ekspert HNS-a treba pokazati kako će se nositit s potezom kojim se prema Propozicijama natjecanja Hajdukova žalba usvaja.

Ono što će posebno smetati Gazdu je da mu je consiglierea u njegovom klubu i savezu nadmudrio upravo odvjetnik koji je na ljeto iz Mamićevog Dinama izvukao mladog Roberta Murića i omogućio mu transfer u Ajaxa.

Podsjećamo,Hajduk se Komisiji žalio na odluku povjerenika za natjecanje Josipa Breznog o registraciji neodigrane utakmice između Dinama i Hajduka rezultatom 3:0 i "presudi" da gosti Dinamu moraju nadoknaditi štetu zbog neodigravanja utakmice.

Ali, spomenuta Komisija, koja se od 15 sati sastaje kako bi odlučila o Hajdukovoj žalbi, osula se do te mjere da više nema kvoruma, točnije s pet članova, koliko ih je imala do prije mjesec dana, spala je na dva.

Mate Matić, odvjetnik iz Zagreba, kao i njegov kolega Tomislav Grahovac ranije su dali ostavke, ali odvjetnik Radić potvrdio nam je kako je svejedno tražio njihovo izuzeće zbog toga što su od ranije povezani s Dinamom

Preostali su Živko Sljepčević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru, Ante Tomaš iz Rijeke i Valentina Koprivnjak, direktor NK Osijek.

Odvjetnik Radić govori kako je zatražio da se upravo ona izuzme iz današnjeg rada Komisije, jer je on zastupao i zastupa Osijek, pa je sukob interesa evidentan.


Objasnio je kako "njenim izuzećem Komisija za žalbe ostaje na samo dva člana i tako više nema kvoruma nužnog za donošenje odluke".

Ovdje je bitan i tajming, odnosno istek roka za odluku Komisije na podnešenu žalbu, jer kako kaže Radić "u propozicijama natjecanja stoji da se odluka Komisije mora donijeti 10 dana od podnošenja žalbe", a s obzirom da je prošlo deset dana otkako je Hajduk podnio (1. prosinca), pod uvjetom da se danas zbog nepostojanja kvoruma odluka ne donese, onda prema Propozicijama natjecanja 1. HNL znači da je žalba Hajduka automatski usvojena.

Nakon toga, slučaj preuzima Povjerenik Prve HNL za natjecanje Josip Brezni, ali IO HNS-a treba izabrati nove nove članove Komisije za žalbe, ali komisija se ne može promijeniti preko noći, jer treba poštovati proceduru i rokove izbora.

Ispada da je Hajduk jedno govorio "vruće glave", a drugo tri tjedna poslije, odnosno nakon trijumfalnog povratka u Split nitko nije spominjao da klub novu utakmicu, nego se bojkot derbija pravdao solidarnošću s navijačima i žrtvom za viši cilj, a sada je druga priča, ali taj zahtjev sada se pravda ovako:

Registracija utakmice 3:0 za Dinamo povreda je elemantarnih nogometnih pravila. Sudac Vučemilović je prema Članku 56 Pravilnika o natjecanju igrače Hajduka morao čekati 15 minuta, a čekao ih je 10.

Ispada kako je Hajduk kontradiktoran; na valu bojkota derbija i navijačke bune objavljuje kako "više nema razgovora", a niti tri tjedna poslije, tom istom HNS-u piše žalbe.

U Hajduku objašnjavaju kako u HNS-u zbog zatvorenosti saveza vrijedi pravilo 'kadija te tuži, kadija ti sudi' i da bi došli do domaćeg ili međunarodnog suda, moraju iscrpiti sva sredstva i proći instance saveza.

Pročitajte više