Oni bi mogli obilježiti derbi: Milevskij, Henriquez, obrane i navijači

Foto: Guliver Image/Getty Images

U SUBOTU od 15 sati na zagrebačkom Maksimiru na rasporedu je derbi između Dinama i Hajduka.
 
Taktičko nadigravanje Mamića i Tudora
 
Tudor nikad još nije svladao Dinamo pod vodstvom Mamića, ima pet vezanih poraza uz gol razliku 15:3 te remi na Maksimiru prije toga. Bit će zanimljivo vidjeti kako će pristupiti Modrima ovaj put, lako je moguće s taktičkom postavkom koja uključuje tri klasična braniča, onih 3-5-2 što je koristio u zadnjim susretima, s kojima je u Zadru kontrolirao susret za konačnih 0:3.
 
Nešto će reći i podatak da je baš s takvom formacijom Tudor uzeo zasad jedini bod Mamiću, ali i da je očito bliži mišljenju da su karakteristike aktualnog rostera bolje iskoristive s tako poslaganim igračima. Na papiru ona može izgledati i ofenzivno i defenzivno, ovisno o tome koga će gurnuti u vatru od prve minute, ali ključ će osim u kvalitetnom i povezanom dvostrukom bloku u sredini biti i na bočnim igračima. 
 
Vršajević je pokazao da mu odgovara situacija kad se od njega očekuje veći napadački doprinos, uz nužnu obrambenu odgovornost, ali problem bi mogao biti Kouassi na drugoj strani. Uz svu neumornost, trku i rad tijekom 90 minuta, Kouassi se ipak još privikava na obrambene zadatke. No, svojim pritiskom u ranoj fazi Dinamovog napada može itekako pripomoći. 
 
Tudor vjerojatno još razmišlja i o sastavu veznog reda, da li će se odlučiti više na "razbijače" ili na one koji mogu bolje sačuvati loptu i graditi napade, kao i napadačkim rošadama, u koje će gotovo sigurno biti uključen Milevskij.
 
Kod Dinama je, takav je dojam, manje nepoznanica, Mamić bi trebao krenuti sa svojih standardnih ofenzivnih 4-3-3, najveća dvojba je vezana tko će od Soudanija, Henriqueza, Čopa i Fernandesa biti prekobrojan za napadački tercet, mada ima uvijek mogućnosti i za neke druge rotacije.
 
Također, bit će zanimljivo vidjeti sastav uže obrane, o tome ponešto više u nastavku teksta, ali i zadatke bočnih igrača, Pinta i Pivarića/Ibaneza, koji će s druge strane imati Vršajevića i Kouassija. Ovisno o njihovoj reakciji, ali i mogućem kvalitetnom dupliranju krila od strane domaćina, moguće je da će bitke uz aut linije biti presudne za ukupnog pobjednika.
 
Artem Milevskij
 
"Arteme, povedi nas", krilatica je Hajdukovih navijača, a možda ćemo ubrzo i za Tudorovu taktiku moći koristiti taj slogan. Pred trenerom Bijelih je zahtjevan zadatak izvlačenja onog najboljeg iz znanjem i talentom najboljeg člana svoje svlačionice. U onih 4-3-3 s mnoštvom "radnih" zadataka za ofenzivce Milevskij bi teško došao do izražaja, a da momčad barem dijelom ne pati. 
 
U novom sustavu, gdje je Ukrajinac jedan od dva napadača, u zadnjim je susretima pokazao kako može doći do izražaja njegovo nogometno znanje. Da, njegovo kretanje je i dalje otežano, no nikad nije ni bio lagan na nogama, ali jednostavnim privlačenjem više čuvara, pravovremenim rješavanjem lopte i otvaranjem prostora za suigrače, Artem se pokazao bitnim u igri Bijelih.
 
Nadalje, bit će ovo njegov prvi derbi, i za igrača koji je prošao i velika natjecanja i velike domaće i europske susrete s kijevskim Dinamom to je nešto posebno. Bijeli se uzdaju u njegovu inspiraciju, ali i pravi natjecateljski pristup. Već je u par navrata u dresu Hajduka pokazao da se zna čvrsto suprotstaviti suparniku, i za vrijeme igre i van nje, a sve su to psihološke igrice koje nosi svaki derbi i koje treba znati odigrati.
 
Ukratko, s eventualnom pravom izvedbom Milevskog gledat ćemo zasigurno bolji Hajduk.
 
Obrane
 
Posebne priče i Dinama i Hajduka ove sezone su obrane. Nijedna od njih ne ulijeva posebnu sigurnost na pravim ispitima, može se bez puno greške reći i da je Hajduku baš prava obrana nedostajala za moguće produžavanje europskog puta. Dinamu obrana u skladu s ambicijama nedostaje, pak, već nekoliko sezona.
 
Kod Bijelih je ona barem standardizirana, dijelom i zato jer Tudor u ovom kadru nema toliko manevarskog prostora, mada ga je našao mijenjanjem izgleda zadnje linije. Također, kad smo već kod toga, po nekim pričama moguće je i da Nižić uđe od prve minute na mjesto lijevog stopera, kako bi donio još malo snage u skoku, gdje je Antonio Milić najslabiji dio defenzive.
 
Zoran Mamić, s druge strane, na raspolaganju ima četiri stopera sličnog statusa, Šimunić, Sigali, Šimunović i oporavljeni Taravel su svi imali dijelove kad su kotirali kao prve opcije, ali su svi pojedinim izvedbama kompromitirali svoj status. Bit će zanimljivo vidjeti koga će poslati od prve minute na teren ovaj put, nešto bolje izglede imaju Šimunović i Taravel, no tko god zauzeo stoperska mjesta, morat će pružiti mnogo sigurniju izvedbu nego u zadnja tri susreta. Rog im je bježao u Splitu, nije to "naplatio", Salzburg je ogolio sve slabosti, a Eduardo je spašavao protiv Zagreba s igračem više.
 
Obrana, dakle, koja će na Maksimiru manje griješiti, vrlo lako može biti ključ konačnog ishoda.
 
Angelo Henriquez
 
Ako je Milevskij najveća nada kod Hajdukovaca za bljesak i donošenje prevage, onda prema viđenom u zadnje vrijeme Henriquez to treba biti kod simpatizera Modrih. Čileanac će vječno pamtiti svoj prvi derbi kad je prvijencem (trenutno je na 13 pogodaka u sezoni) u dresu Dinama duboko u sudačkoj nadoknadi donio gostima pobjedu nakon rijetko viđenog preokreta, a ne treba čuditi ako opet bude čovjek odluke.
 
Zaista je klasan igrač, školovan, pokretljiv, brz za HNL prilike, s usađenim osjećajem za postavljanje u kaznenom prostoru, ali i čvrst u duelima. Zabio je u dva navrata Salzburgu, skoro pa i jedini prijetio Zagrebu, pokazujući da je pad forme momčadi nije toliko utjecao na njegovu izvedbu. 
 
Navijači
 
Posebna priča, za kraj, su navijači. Tu smo tematiku detaljnije obradili u drugom tekstu, ali dotaknut ćemo je se i ovdje. Neizbježna je, dakle, jedna nogometno neprirodna atmosfera na Maksimiru, mada i dalje prirodnija od "neatmosfere" koja je uobičajena kulisa Dinamovim domaćim susretima.
 
Navijači oba kluba, vjerojatno udruženi, sigurno će poslati poruku nadležnima, a ostaje samo za vidjeti za koju će se metodu i kakav intenzitet odlučiti,. U delikatnoj situaciji u kojoj se nalazi domaći nogomet dvoboj na, odnosno putem tribina je, nažalost, ove subote jednako bitan kao i onaj na terenu. Ako ne i bitniji.
 

 

Pročitajte više