Operacija Island - Kovač pitao Štimca za savjet: "Lagao bih kad bih rekao da nema pritiska"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NIKO KOVAČ, novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, ima još deset dana do prvog velikog izazova - utakmice s Islandom u doigravanju za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Momčad je preuzeo u nezahvalnoj situaciji, nakon četiri utakmice bez pobjede, demoralizirajućih poraza od Belgije i Škotske, s taktičkim neredom kojeg je ostavio Igor Štimac i ne posebno navijački raspoloženim navijačima.

"Kao što je odgovornost biti kapetan, tako je sad možda malo veća odgovornost biti izbornik ove reprezentacije. Drago mi što sam tu i nadam se da će ovo što smo pokrenuli biti uspješno", rekao je Kovač pred prvo okupljanje svoje nove momčadi.

Izbornik je odmah nakon imenovanja, zajedno s bratom Robertom, posjetio neke stožerne igrače kako bi otkrio zašto se u ovim kvalifikacijama igralo loše i kako diše svlačionica.

"Svi radili najbolje što su mogli, no ako svatko radi pojedinačno, onda tu nema ploda kao kad svi rade zajedno. Optimističan sam, momci su motivirani, vesele se okupljanju pred Island i nadam se da će biti svi zdravi da bi bili u što boljem sastavu. Odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil je primaran cilj, a pritisak je velik", dodao je.

"Štimac i ja smo prijatelji, zašto ga ne bih nazvao"

"Lagao bih kad bih rekao da nema pritiska. To sam znao kad sam preuzeo "A" reprezentaciju. Znamo da je na drugoj strani Island koji je vrlo ozbiljan protivnik, kojeg nećemo proći tako lako. Morat ćemo se dobro namučiti dva puta po devedeset minuta, možda i više. Optimističan sam, smatram da s kvalitetom koju imamo možemo proći na SP."

Novi izbornik neće za savjet pitati svojeg bivšeg izbornika Slavena Bilića, a svog prethodnika Igora Štimca već je pitao za mišljenje i savjet.

"Ja sam ga nazvao i popričali smo malo jer mi smo si dobri prijatelji, bili smo i kolege na terenu. Igor i ja smo stvarno dobri i ne vidim razloga zašto ga ne bih nazvao."

Kovač ne dopušta vanjske utjecaje

Na pitanje da usporedi Hrvatsku iz vremena Slavena Bilića, dok je s bratom Robertom još nosio hrvatski dres, s ovom današnjom, Kovač kaže: "Ima tu još igrača s kojima sam igrao i tada, to nije hendikep, to je lijepo. Robert i ja smo tada bili produžena ruka izbornika Bilića, a ostali su još tu. Nisu zaboravili igrati nogomet. Kvalitetu koju smo imali tada, i danas postoji".

Na pitanje o vanjskim utjecajima u svlačionici, izbornik odgovara: "Ja radim samostalno sa svojim stožerom. Donosimo odluke za koje mislimo da su najbolje. Možda je to u Hrvatskoj običaj, ali to u nas neće biti običaj".

Na kraju je izrazio optimizam pred okršaje s Islandom.

"Uvjeren sam da će Hrvatska vidjeti Brazil. Znam što moji dečki znaju, ako oni naprave sto posto ono što tražim od njih i ako pristup bude isto takav, ja sam uvjeren da ćemo proći."

Pročitajte više