Opet nas trese košarkaška euforija: Hrvatska slomila Češku i prošla u drugi krug Eurobasketa!

Foto: Cropix /  A. Fevzer

HRVATSKI košarkaši izborili su drugi krug Eurobasketa u Sloveniji! U odlučujućoj utakmici skupine razbili su Češku sa 70:53.

> Hrvatski navijači skandirali Šariću kao nekad Draženu: "Ništa NBA, sada razmišljam samo o Hrvatskoj"

> Repeša: Sretan sam kao malo dijete!

Uz veliku potporu s tribina Hrvatska je Čehe slomila tek u posljednjoj četvrtini i već sada nadmašila neuspjeh s posljednjeg SP-a kada je ispala nakon prvih pet utakmica.

U drugom krugu Hrvatska će igrati protiv Italije, Finske i Grčke!

Češke se Repeša s razlogom pribojavao, iako su se među europsku elitu vratili prvi put nakon 2007. godine dodatno motivirani. Dobro je krenula Hrvatska u prvoj četvrtini, imala je i +5 no Česi su ušli u seriju i preko Pumprle smanjili zaostatak. Žestoka borba vodila se u drugoj četvrtini, koševe Satoranyskog poništili su Žorić, Rudež i Tomić, ali protivnik je na veliki odmor otišao s pola koša prednosti, 32:33.


Treći period pokazao se kao ključan. Hrvatski je izbornik upozorio igrače na propuste u obrani, a tek nakon toga Česi su imali manje slobode pod hrvatskim košem. Bogdanović je čak 15 minuta čekao svoj prvi koš na utakmici, a onda u završnici pomogao zadržati vodstvo. Pogađali su i Markota i Žorić, a trica Roka Ukića i koš Simona za 47:40 označili su juriš na pobjedu.

U posljednjih deset minuta Hrvatska je ušla košem Žorića, Vesely je sjajno zakucao na drugoj strani, a onda je Šarić tricom donio +8, osam minuta do kraja. Koševima Šarića i Bogdanovića Hrvatska se nije uspjela odvojiti, Houška je smanjio, a Pumprla tricom donio Češkoj -5. Draper je povisio, a Dario Šarić lijepom tricom odveo svoju momčad na 62:51, tri i pol minute do kraja utakmice. Simon je dodao tricu, a Tomić dvaput zakucao za konačnu pobjedu!

Repeša je dosta rotirao igrače, tako da su čak petorica upisala dvoznamenkasti učinak. Ante Tomić skupio je 12 poena, Bogdanović i Šarić po 11, a Simon i Žorić po 10 poena. Ključan je bio i Damir Markota, koji je osim u obrani, pomogao ekipi i s osam poena i sedam skokova.

Češku je nosio Pumprla, u svojoj možda i najboljoj utakmici za reprezentaciju. Skupio je 19 poena, a slijedio ga je Jan Vesely sa 11 koševa i 11 skokova.

Hrvatska - Češka 70:53 (16:17, 16:16, 15:9, 23:11)

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:

Pročitajte više