Ovako se zaista piše povijest! Španjolska potopila Italiju za najveću pobjedu u povijesti euro-finala!

RIJEČI skoro da su suvišne, ako ste gledali predstavu Španjolske u finalu Eura. Nadamo se da jeste, bila je to, bez imalo pretencioznosti - povijesna večer! Italija je potopljena 4:0, Španjolci su jedina momčad u povijesti koja je obranila naslov europskog prvaka, ali i vezala tri titule u nizu, dva europska i jedan svjetski naslov.

Opet su do europskog naslova stigli bez poraza, kao i 2008. godine, uz jedan primljeni pogodak, i to od Talijana u skupini. Mogli bismo u nedogled nabrajati rekorde koje Španjolci ruše svojom dominacijom, ali smo ih odvojili u poseban tekst, po tko zna koji put svjesni da pred nama . Spora i premorena Italija od samog starta našla se u jednosmjernoj ulici i bilo je jasno da će jedan niz stati; onaj Prandellijev od 15 službenih utakmica bez poraza. Teško su i nikako lopte dolazile do Pirla i De Rossija.

Juveov pokretač revolucije "prandellijane" po loptu je često morao u obranu, pa tek onda natrag u napad. Španjolci su od prve minute bili korak ispred, korak brži, s igračem viška, posebno zbog igre na bokovima. Prvi pogodak je zabio David Silva već u 14. minuti; bio je to drugi najbrži pogodak u povijesti finala europskih prvenstava. Dogodilo se posve očekivano, Furija je krenula furiozno, s tri pokušaja Xavija i jednim Frabregasa koji je opet igrao ulogu "lažne devetke". Španjolska je povela iz tri poteza: Inieste iz sredine šalje loptu na desnu stranu za Fabregasa, on gotovo iz kornera, eliminira Chiellinija i u sredini gađa Silvu koji u trku, glavom zakucava u Buffonove rašlje! Od svih 12 španjolskih pogodaka na Euru, kreator igre Manchester Cityja sudjelovao je pri pet.

Već u 30. minuti Italija ostaje bez stopera. Chiellini je morao vani zbog ozljede, no iako je loše otvorio utakmicu, Talijanima je trebao i takav. Pokušali su Azzuri nešto odigrati, no ono što je prošlo - zaustavio je Casillas. Pirla, Balotellija, dva puta Cassana. Ukratko, zaustavljao je sve.

Utakmica je praktički završena pred kraj prvog dijela. Sjajni lijevi bek u momčadi Vicentea del Bosquea i jedno od otkrića ovog turnira, 23-godišnji Jordi Alba, pretvorio je asistenciju Xavija u vodstvo 2:0. Zabio je nogometaš Valencije, inače školovan u Barceloninoj La Masiji, u 41. minuti u akciji 2-na-6 probivši se pred gol u dugačkom sprintu iz vlastite polovice terena, nakon što je prethodno dodao svom asistentu Xaviju; Alba je time postao prvi španjolski branič-strijelac u završnici europskih prvenstava od 1988. godine, dok je Xavi asistirao za gol drugi put na završnom turniru najboljih europskih reprezentacija: jedini put dosad učinio je to prije četiri godine u finalu Eura 2008. godine dodavši za gol odluke Fernandu Torresu.

Istu je akciju, nakon pogreške u predaji lopte talijanskih veznjaka, Torres pretočio u pogodak u 84. minuti utakmice i postavio rezultat na 3:0, da bi četiri minute kasnije nakon još jedne krasne akcije Španjolaca asistirao Juanu Mati za konačanih 4:0.

Torres je svojim pogotkom postao najbolji španjolski strijelac u povijesti Europskih prvenstava s pet pogodaka, kao i prvi igrač-strijelac u povijesti europskih prvenstava s pogotkom u dvama finalima.

Posljednjih pola sata utakmice Španjolci su odradili s igračem više na travnjaku nakon što je igru zbog ozljede zadnje lože napustio rezervist Thiago Motta. Izmijenio je dotad talijanski izbornik Prandelli svu trojicu igrača. Ta je okolnost nedvojbeno utjecala na uvjerljivost španjolske pobjede.

Prvog je igrača s klupe, Balzarettija, Prandelli uveo umjeto Chiellinija.

Španjolski izbornik Vicente del Bosque (61) izjednačio je postignuće glasovitoga njemačkog izbornika Helmuta Schöna koji je 1972. Nijemce odveo do europskog, a dvije godine kasnije i do svjetskog naslova. Pri trećem je pokušaju, na EP-u 1976. u bivšoj Jugoslaviji, izgubio u finalu od Čehoslovačke.

Del Bosque će imati priliku nadmašiti ga, kao i sve druge izbornike, za dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

POČETNI SASTAVI:

Španjolska: Casillas; Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba; Xabi Alonso, Busquets; Xavi, Iniesta, Silva i Cesc Fábregas.

Italija: Buffon; Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini; Pirlo, Marchisio, De Rossi, Montolivo; Cassano i Balotelli

Pročitajte više