Ovo je Kovačev arsenal za Švicarsku

Foto: Guliver Image/Getty Images

Pred reprezentacijom Hrvatske je prva prijateljska utakmica u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a u St. Gallenu "Vatrenima" će se 5. ožujka suprostaviti reprezentacija Švicarske.

> Kovačevi izabranici odradili prvi trening pred Švicarsku: Mandžukić i Ćorluka na poštedi

Izbornik Kovač je objavio popis igrača na koje računa, a ovo je trenutačno stanje njihove forme.

Stipe Pletikosa, Rostov
U Rusiji je i dalje zimska pauza, tako da je otegotna okolnost za Pletikosu što nema utakmica u rukama ove godine, no ipak, njegovo iskustvo trebalo bi donijeti mir u zadnji red ''Vatrenih“.
 
Danijel Subašić, Monaco
Od trenutka kad je ruski kapital ušao u klub iz Kneževine i doveo ga na vrh francuske prve lige, mediji su špekulirali sa zvučnim golmanskim imenom koji će zamijeniti Danijela Subašića. Ipak, to se nije dogodilo. Subašić je svoju poziciju na vratima Monaca iz kola u kolo sve čvršće čuvao, a vrhunac je bila utakmica protiv PSG-a kad je izluđivao Zlatana Ibrahimovića. Ipak, reprezentativno okupljanje Subašić će dočekati sa nesanicom zbog čudnog gola kojeg je primio jučer na utakmici protiv Saint Etienna. Monaco je izgubio 2:0, a naš golman je primio gol kroz trbuh s više od 25 metara.
 
Darijo Srna, Šahtar
Iako se njegovoj igri nema što zamjeriti, Šahtar hrvatskog reprezentativca Darija Srne sredinom je tjedna iznenađujuće  izgubio doma od Viktorije iz Plzena te se tako oprostio od Europske lige. Prvenstvo Ukrajine bi se trebalo nastaviti 26. travnja, no radi političke situacije u toj zemlji pitanje je što će se dogoditi i kako su ovi tragični događaji utjecali na hrvatskog kapetana.
 
Domagoj Vida, Dinamo Kijev
Stasiti Osječanin nije se baš usrećio odlaskom u Kijev. Većinu utakmica je prosjedio na klupi i jako malo je igrao. U posljednje dvije koje je njegov klub u Europskoj ligi igrao protiv Valencije, Vida nije nastupio, a Kijev je ispao iz Europe.
 
Vedran Ćorluka, Lokomotiv Moskva
Prvu prvenstvenu utakmicu nakon zimske pauze Vedran Ćorluka odigrati će tek 10. ožujka protiv Kryla Sovjetov tako da ne možemo sa sigurnošću dati dijagnozu forme našeg stopera.
 
Dejan Lovren
Prelaskom iz Lyona u kojem se nikako nije uspio snaći u Southampton, Dejan Lovren je napravio potez života. Od samog početka se nametnuo kao jedan od vodećih igrača kluba koji je dobar dio sezone bio iznenađenje Premiershipa. Radi povrede je propustio četiri ligaška dvoboja, a jučer je od prve minute igrao u porazu svoje momčadi od Liverpoola od 3:0. No, za Lovrena nema brige. Čim se potpuno oporavi i dohvati formu nema sumnje da će opet biti jedan od glavnih aduta kako Southamptona, tako i hrvatske reprezentacije.
 
Danijel Pranjić, Panathinaikos
Danijel Pranjić je bez sumnje igrač koji je najviše profitirao dolaskom Nike Kovača na ''vatrenu'' klupu. Igre u Panatahinaikosu vratile su ga u krug reprezentativaca, a povjerenje koje u njega ima izbornik Kovač, Pranjić opravdava sjajnim igrama u grčkom prvenstvu. Danas je u gostima deklasiran vječiti rival Olympiacos s 3:0, a mrežu domaćih prvi je načeo hrvatski reprezentativac.
 
 Gordon Schieldenfeld, Panathinaikos
Standardan stoper ''zelenih'' bez koga je obrana Paoa nezamisliva. U današnjoj pobjedi nad Olympiacosom igrao je svih 90 minuta.
 
Ivan Strinić, Dnjipro
Nezamjenivi lijevi bočni Ukrajinaca odigrao je solidnu utakmicu u Londonu u četvrtak, no njegov klub nesretno je ispao od Tottenhama u Europskoj ligi
 
Šime Vrsaljko, Genoa
Zbog ozljede nije nastupio u današnjoj pobjedi protiv Catanije.
 
Hrvoje Milić, Rostov
U Rusiji je zimska pauza, pa je Milić poput Pletikosa bez nastupa.
 
Ivan Rakitić, Sevilla
Rakitić je najbolji igrač  Seville i jedan od najzanimljivijih veznih igrača trenutno na Starom kontinentu. Medijske špekulacije o nastavku njegove karijere punili su novinske stupce europskih sportskih magazina tjednima, sve dok Rakitić nije produžio vjernost Sevilli, a u današnjoj pobjedi nad Real Sociedadom ''Raketa'' je odigrao svih 90 minuta.
 
Luka Modrić, Real Madrid
Tjednima već Real isključivo igra na pogon Luke Modrića i na ''killerski instikt'' Cristiana Ronalda. Modrić je ove sezone i najvećim skepticima dokazao da je jedan od najboljih veznih igrača na planetu bez koga je igra Madrižana nemoguća. U deklasiranju Schalkea u srijedu nije dao gol, ali pokazao je što znači za svoj klub. U današnjem remiju 2:2 protiv Atletica odigrao je solidno, a na kraju je propustio krasnu šansu za pobjedu.
 
Ivan Perišić, Wolfsburg
U ćudljivom Wolfsburgu Ivan Perišić je jedna od najkonstantnijih igrača, a u današnjem teškom porazu od Hoffenheima od 6:2 zabio je gol i imao asistenciju.
 

Mateo Kovačić, Inter
Kovačić je došao na velika vrata u slavni milanski klub, no nije prošlo puno dok se prvi problemi nisu počeli nazirati. Nikad lošiji Inter, teška talijanska liga i očajničko traženje rezultata bili su previše za mladog hrvatskog reprezentativca tako da je Kovačić sve više u drugom planu. U jučerašnjem remiju kod Rome 0:0 nije ulazio u igru.
 
Mate Maleš, Rijeka
Riječki reprezentativac solidno je odigrao svih 90 minuta u visokoj pobjedi Rijeke nad Splitom 4:1.
 
Ognjen Vukojević, Dinamo Kijev
U četvrtak je Vukojević odigrao svih 90 minuta u ispadanju iz Europske lige protiv Valencije.
 
 Mario Mandžukić, Bayern 
Bez obzira što njemački mediji uporno traže Mandži novi klub, on za to ne mari. Zabija, asistira, radi sve što treba tako da ni Guardiola, koji je više puta jasno rekao da je Lewandowski više igrač po njegovom guštu, nije mogao ostati ravnodušan na sjajne partije hrvatskog napadača. U jučerašnjem demoliranju Schalkea od 5:1 sudjelovao je s golom i asistencijom.
 
Ivica Olić, Wolfsburg
U teškom porazu Wolfsburga od Hoffenheima 6:2 sudjelovao je u posljednjih deset minuta.
 
Eduardo, Šahtar
Eduardo pod hitno mora pronaći novi klub. U posljednje dvije utakmice koje je Šahtar odigrao, ove u Europskoj ligi protiv Viktorije iz Plzena, trener Mircea Lucesku dao je Eduardu svega 4 minute.
 
Nikica Jelavić, Hull City
Sjajan potez napravio je Jelavić napuštanjem Evertona u kojem nije igrao i prelaskom u Hull. Prošli tjedan je zabio čak dva gola u gostujućoj pobjedi kod Cardiffa od 4:0, no jučer je ostao bez učinka u 90 minuta protiv Newcastlea koji je dobio 4:1.
 
Ante Rebić, Fiorentina
Za bivšeg igrača Splita u Firenzi budućnosti nema. Ne samo da ne igra, nego ga nema ni na klupi, a tako je bilo i ovaj vikend kad je Fiorentina gostovala u Parmi i odigrala 2:2.
 

Pročitajte više