Ovo su jedanaestorica koja su obilježila prvu fazu Europskog prvenstva

PRVI krug Europskog prvenstva je završen, a večeras Češka i Portugal otvaraju četvrtfinale. Grupna faza ponudila je atraktivan nogomet uz više od dva gola po utakmici. Za vas smo odabrali najbolje igrače koji su obilježili prva tri kola.

Indexova momčad 1. kola Eura: Modrić i Mandžukić nisu unutra samo zbog navijačkih razloga

Indexova momčad 2. kola Eura: Strinić i Mellberg upali nakon utakmica života

Indexova momčad 3. kola Eura: Šifo čuva leđa Ronaldu i Zlatanu

Indexova idealna momčad prvog dijela Eura (4-3-3):

Golman: PRZEMYSLAV TYTON (Poljska) 

Tyton je pripreme za Europsko prvenstvo počeo kao treći poljski vratar iza Arsenalovog dvojca Szczesny-Fabianski. Najprije je nakon ozljede Fabianskog promoviran u rezervnog čuvara mreže, a isključenjem Szczesnog u 70. minuti protiv Grčke dobio je priliku zasjati na velikoj sceni pred 55 tisuća domaćih navijača. Nezagrijan je ušao u igru i bacio naciju u delirij obranivši jedanaesterac grčkom kapetanu Giorgosu Karagounisu. U drugoj utakmici protiv Rusije obranio je ono što je mogao, a kod gola Alana Džagoeva bio je nemoćan. Kako je Tyton branio u 110 minuta protiv Grčke i Rusije najbolje pokazuje to što ga je poljski izbornik Franciszek Smuda ostavio na golu i u posljednjoj utakmici skupine iako je mogao računati na Szcezsnog. Tyton je bio nerješiva enigma za Čehe sve do 72. minute kada ga je neobranjivim udarcem svladao Petr Jiraček. Ne bi bilo nezasluženo niti da su mjesto u najboljoj momčadi našli Danac Stephan Andersen koji je svojim obranama izluđivao Marija Gomeza, Cristiana Ronalda i Robina van Persieja i Iker Casillas koji je u 270 minuta igre primio samo jedan pogodak.

Desni bočni: JOAO PEREIRA (Portugal)

Pereira je za reprezentaciju debitirao tek s 26 godina kada je na mjesto izbornika postavljen Paulo Bento. U prvom dijelu Europskog prvenstva bio je jedan od najboljih Portugalaca. U prvom kolu protiv Njemačke je bio više defenzivno orijentiran, ali je posao odradio besprijekorno. Protiv Danaca je odigrao još bolje, često je probijao po boku i slao upotrebljive centaršuteve, a i odlično je zaustavljao prodore Krohn-Dehlija, jednog od najboljih krilnih nogometaša na prvenstvu. Posljednju utakmicu u skupini protiv Nizozemske odigrao je najbolje. U obrani je bio neprelazan, a u napadu je stigao asistirati Ronaldu za pogodak kojim je Portugal osigurao četvrtfinale. Treba spomenuti i desnog bočnog nogometaša Češke Theodora Gebre Selasieja koji je bio konstantan u svim nastupima na prvenstvu, a i on je asistirao za pogodak kojim se njegova momčad plasirala u četvrtfinale u kojem ga očekuje dvoboj s Ronaldom.

Srednji branič: MATS HUMMELS (Njemačka)

Obrambeni nogometaš Borussije Dortmund pravi je komandant njemačke obrane koja je u tri utakmice primila dva pogotka. Posebno je dobru utakmicu Hummels odigrao u prvom kolu kada su Nijemci zaustavili Ronalda, a ni u preostala dva dvoboja nije bio mnogo lošiji. Svojim igrama u Ukrajini je u potpunosti opravdao odluku izbornika Joachima Lowa da na klupi ostavi Pera Mertesackera. Fantastičan nogometaš, a tek su mu 23 godine.

Srednji branič: DANIELE DE ROSSI (Italija)

Veznjak Rome oduševio je na poziciji stopera u utakmicama protiv Španjolske i Hrvatske. Nakon što je Rusija isprašila Talijane s 3:0 u pripremnoj utakmici za prvenstvo, izborniku Cesareu Prandelliju, koji je ionako muku mučio s ozljedama nogometaša, bilo je  jasno da mora nešto mijenjati. I napravio je pravu stvar stavivši 28-godišnjeg nogometaša u zadnji red. Premijeru u obrani De Rossi nije mogao zamisliti protiv težeg suparnika, aktualnog svjetskog i europskog prvaka. Međutim, De Rossi je bio neprelazan i najbolji talijanski pojedinac na tom meču. Četiri dana kasnije protiv Hrvatske ponovno je odigrao fenomenalno i uopće se nije moglo primijetiti da se ne osjeća ugodno na poziciji braniča. Posljednju utakmicu u skupini protiv Irske odigrao je u veznom redu i opet bio i više nego dobar.

Lijevi bočni: FABIO COENTRAO (Portugal)

I na drugom boku odlučili smo se za Portugalca, nogometaša Real Madrida. Coentrao nije odigrao spektakularno, ali je u siromašnoj konkurenciji lijevih bočnih nogometaša bio najbolji. U sve tri utakmice igrao je u oba pravca, a u 87. minuti utakmice protiv Danske pri rezultatu 2:2 fantastično je probio po svojoj strani i asistirao Silvestru Vareli za pobjednički gol, gol koji je odveo Portugal na korak do četvrtfinala.

Vezni: ANDREA PIRLO (Italija)

Nakon briljantne sezone u Juventusu, 33- godišnji playmaker oduševljava i na Euru. Protiv Španjolske sam je držao talijanski vezni red, a nakon njegovog proigravanja Antonio Di Natale je postigao pogodak. Utakmicu s Hrvatskom je odigrao doktorski. Dominirao je sredinom terene, te je postigao lijep pogodak iz slobodnjaka. U posljednjoj utakmici protiv Irske Antonio Cassano je doveo Italiju u vodstvo nakon još jedne asistencije maestralnog Pirla. Od četiri talijanska pogotka u skupini, Pirlo je namjestio dva i zabio jedan. Velika je šteta što je ovo Pirlu najvjerojatnije posljednje veliko natjecanje u karijeri.

Vezni: ANDRES INIESTA (Španjolska)

Iz čarobnog španjolskog veznog reda izdvojio se 28-godišnji veznjak Barcelone. Nogometaš koji uvijek zna što učiniti s loptom, izluđivao je suparnike u prvom dijelu Eura. Protiv Italije je bio najbolji nogometaš na terenu, sa Ircima se poigravao, a protiv Hrvatske je asistirao Jesusu Navasu za jedini gol na utakmici. Andres je ključni čovjek i Barcelone i španjolske reprezentacije, a i naše momčadi.

Vezni: DAVID SILVA (Španjolska)

Cijela igra Del Bosqueove Španjolske na ovom Euru vrti se oko veznog reda, brzim i kratkim dodavanjima "maltretiraju protivnika", kaže Slaven Bilić, a David Silva bio je najbolji pojedinac kojeg možemo izdvojiti iz momčadi aktualnih prvaka. Silva je u tri utakmice zabio gol i namjestio tri, što je ipak gol više od Stevena Gerrarda koji je najzaslužniji što je Engleska prošla u četvrtfinale.

Napadač: MARIO MANDŽUKIĆ (Hrvatska)

U napadu su svoja mjesta zaslužili tandem "super Marija" i Alan Džagoev, vodeći trojac strijelaca sa po tri pogotka. Mario Mandžukić s dva je gola potopio Irce, a onda izvukao bod protiv Italije te održao Hrvatsku u igri za četvrtfinale. Protiv Španjolske jednostavno nije mogao uputiti više od jednog udarca na gol, ali u sve tri utakmice "vukao" je svih 90 minuta.

Napadač: ALAN DŽAGOEV (Rusija)

U prvoj utakmici zabio je dva gola Petru Čehu, što dovoljno govori o njegovim vještinama, ali i dominaciji Rusije koja je na kraju neočekivano ispala porazom od Grčke. U toj trećoj utakmici upravo je njegov učinak nedostajao za prolaz u četvrtfinale, nakon što je zabio i Poljskoj za 1:1 u drugom kolu. Protiv Grčke je četiri puta pucao na gol, ali bez uspjeha iako je igrao svih 90 minuta. Igrama iz prve dvije utakmice ipak je zaslužio mjesto u najboljoj momčadi prvog kruga, jer su konkurenti, Ibrahimović, Ronaldo i Torres zasjali u samo jednoj utakmici.

Napadač: MARIO GOMEZ (Njemačka)

Njemački je napadač napravio sve što se od njega očekivalo i pritom oduševio sjajnim potezima, a nadmašio je i sve ostale igrače s tri gola i asistencijom. Vodio je Loewov "elf" do tri pobjede u skupini, nastavivši odličan niz iz kvalifikacija. Ispadanjem Hrvatske i Rusije prometnuo se u najvećeg kandidata za najboljeg strijelca cijelog turnira.

Pročitajte više