Ovo su posljednje dileme: Koga Kovač šalje na teren u "utakmici generacije"?

Foto: Index 

IGOR ŠTIMAC namučio je Hrvatsku svojim iznenađenjima u kvalifikacijama. S njegovog klimavog vrtuljka padali su mnogi; Radošević, Perišić, Strinić, Kovačić, pa i Sammir. Izbornik ih je rotirao, ali nije uspio pronaći sastav koji će pod njim odigrati jednu dobru utakmicu. Ostavio je nered, a njegov nasljednik Niko Kovač krenuo je u pospremanje. Kada je preuzeo reprezentaciju Kovač je naglasio da neće biti drastičnih promjena.

Posljednja momčad koju je Štimac izveo na travnjak, kreirana doduše i pod suspenzijama zbog žutih kartona, izgledala je ovako: Pletikosa, Vida, Ćorluka, Strinić - Srna, Vukojević, Modrić, Kranjčar - Mandžukić, Kalinić Dvojica su danas na pretpozivu; Kalinić i Vukojević, kojem se Štimac vratio tek u zadnjoj utakmici, nakon što je na tom mjestu uporno izmišljao partnere Luki Modriću. Zbog ozljede nema ni Ivana Strinića, dok se Vide ne očekuje u prvom sastavu. 

"Meni se neće dogoditi da mi stoper igra napadača, budite sigurni. Moja Hrvatska prije svega će izgledati organizirano", rekao nam je Kovač uoči okupljanja.

Stekli smo dojam, a to je i sam potvrdio, da će od iskusnih igrača očekivati da povuku na Islandu. Treba li s tom idejom tražiti i Kovačevu udarnu jedanaestorku, koju on čvrsto skriva posljednjih dana?

Zatvorio je gotovo sve treninge, a reagirao je čak i kada je na Indexu objavljena fotografija s treninga, preuzeta s Facebooka HNS-a na kojoj se vidjela taktička formacija (4-2-3-1).

Razumljivo je da se uoči Islanda puno govori o Kovačevom sastavu, jer Hrvatska već dugo nema udarnu postavu. Kovač je mora pronaći među generacijom koju su mnogi već otpisali. 

Rakitić polušpica ili Modrićev par? 

Ono što pouzdano znamo jest da je izbornik uigravao u sredini terena Modrića, Rakitića i Kovačića. Vjerujemo da će u tom sastavu Rakitić igrati polušpicu, a Kovačić Modrićevog para. Zadnja linija nudi dvije dileme: desni i lijevi bok. Hoće li Kovač ukazati povjerenje Šimuniću i zadužiti ga da čuva leđa Perišiću (ili Oliću, zadnjih pola sata ili čak cijelu utakmicu), ili će riskirati s Pranjićem?

Ovo drugo više zvuči kao opcija ako stvari krenu po zlu, pa se Kovač može vraćati s ofenzivnim bekom Pranjićem ili Iličevićem na krilu. Uigravao ih je na treningu, pa mnogi pretpostavljaju da će Iličević i Pranjić biti iznenađenje u prvom sastavu.

Uzmimo ipak u obzir da je Ivo Iličević posljednji put odigrao kompletnu utakmicu u travnju 2012. godine. Ako je pitanje što radi u reprezentaciji, odgovor je da Hrvatska i nema drugu brzu alternativu na desnom krilu. Upravo je to pozicija gdje neki sutra očekuju vidjeti Srnu, ali odluči li se Kovač na ofenzivnije bekove, bit će zanimljivo vidjeti tko će igrati iza Mandžukića. Hoće li Rakitić preseliti na desnu stranu, iako u klubu rastura iza napadača, a tu i na desno krilo Kovač može gurnuti i Eduarda. Posljednji trening na vjetrovitom Islandu dao je Kovaču i posljednje odgovore... 

Vjerojatni sastav: Pletikosa - Vrsaljko, Ćorluka, Lovren, Šimunić - Modrić, Kovačić - Srna, Rakitić, Perišić - Mandžukić

ODABERI SVOJU MOMČAD U INDEXOVOJ ANKETI 

Pročitajte više