Ozren Bonačić: Srbija i Hrvatska najjače su na svijetu, ali - zlato je naše!

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA vaterpolo reprezentacija igrat će u finalu Svjetskog prvenstva u Kazanu protiv reprezentacije Srbije.

> Tucak najavio finale: Snagu Srbije znamo, ali mi igramo odličan vaterpolo

Hrvatski vaterpolisti izborili su finale nakon što su u polufinalu nakon boljeg izvođenja peteraca svladali Grke sa 15:13. Ulaskom u finale SP-a Hrvatska je ujedno osigurala i plasman na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru.
 
Hrvatska je po prvi put nakon osam godina prošla u finale SP-a, nakon tri uzastopna poraza u polufinalima, naši su vaterpolisti boljim izvođenjem peteraca svladali Grke iako su u više navrata imali priliku riješiti pitanje pobjednika i ranije.
 
U finalu će igrači Ivice Tucka igrati protiv vaterpolista Srbije koji su pregazili Italiju rezultatom 10:6.
 
Za analizu polufinalne utakmice s Grčkom kao i za najavu finala protiv Srbije iskoristili smo živuću vaterpolo legendu Ozrena Bonačića.
 
Za jugoslavensku reprezentaciju nastupio je 275 puta i s njom osvojio jednu svjetsku broncu i tri brončane medalje s europskih prvenstava.
 
Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. osvojio je srebro, dok se četiri godine poslije u Meksiku okitio najsjajnijim odličjem. Kao igrač Mladosti osvojio je četiri  puta Kup europskih prvaka, Kup pobjednika kupova 1975. i Super kup 1976., a kao trener zagrebačke Mladosti Super kup 1990., Kup europskih prvaka (1996) i Kup pobjednika kupova 1999.
 
Kako ste vidjeli polufinalnu utakmicu protiv Grčke?
 
''Rekao bih da je to bila jedna čudna utakmica. Igrali smo jako dobro, odlično čak, ali opet smo se nekako doveli u situaciju da dovedemo pobjedu pod znak pitanja. U zadnjem dijelu utakmice malo smo pali, što su oni itekako znali iskoristiti. U zadnjoj četvrtini nismo imali rješenja s igračem više, a oni su svoje prilike odlično realizirali. Morate znati da je ova današnja Grčka puno napredovala u posljednjih nekoliko godina. Imaju niz izvanserijskih šutera i sami ste vidjeli kako su nas kažnjavali. 
 
Ponavljam, bila je to čudna utakmica jer po svemu prikazanom u bazenu imao sam dojam da pobjeđujemo s dva, tri razlike, no eto, na kraju su peterci odlučivali. Ipak, bit ću iskren, niti u jednom trenutku nisam strahovao za prolaz. Imamo sjajne šutere, ali što je još važnije, imamo i Pavića na golu, a nema te ekipe koja njemu može zabiti svih pet peteraca.''
 
Srbi su deklasirali Talijane, dok smo mi muku mučili s Grcima?
 
''Možda će vam sad ovo čudno zvučati, ali uvjeren sam da je bolje da smo u finale prošli nakon ovakve drame. Mislim da će to ujediniti momke, da će se homogenizirati i da će im jedna takva pobjeda ubrizgati puno više samopouzdanja i adrenalina, nego da smo se prošetali do finala. Bolji smo od Srba i uvjeren sam da je zlato naše.''
 
Osim protiv Crne Gore, koju smo deklasirali igrom iz udžbenika, ne čini li vam se da olako ispuštamo veliku prednost koju u ranijoj fazi utakmice steknemo, pa do kraja krvarimo. Tako je bilo protiv Brazila, tako je bilo protiv Grčke, ali tako je bilo i u nedavnom finalu Svjetske lige upravo protiv Srbije, kad smo izgubili dobivenu utakmicu u zadnjoj dionici. Smije li jedna vrhunska momčad, a Hrvatska to svakako je, sebi dopustiti takve amplitude u igri?
 
''Ne bih to tako nazvao. Onaj poraz protiv Srbije u Bergamu možda i je bio posljedica pada u nastavku, no moramo znati da je to natjecanje ipak bilo neka vrsta pripreme za Svjetsko prvenstvo. Koja god se reprezentacija nađe u četvrtfinalu, s njom je teško igrati, a one momčadi koje uđu među četiri najbolje, tu velikih razlika nema. Nijanse odlučuju. Kad vam kažem, u finalu vraćamo dug Srbima i to s kamatama.''
 
Od onih važnijih međusobnih dvoboja, ističemo pobjedu Hrvatske u četvrtfinalu Igara u Atlanti 1996., kad smo na kraju osvojili srebro, te pobjede na EP u Zagrebu 2010. i SP u Melbourneu 2007. kad smo preko njih dolazili do finala, a poslije i do zlata. Ipak, u međusobnim dvobojima oni imaju više uspjeha. Mnogi spominju nekakav kompleks. Slažete li se?
 

''Naravno da ne. I oni i mi smo trenutno najbolji na svijetu, a kad igraju dvije takve super momčadi onda favorita nema. Istina, u pravu ste, možda su nas Srbi u ovih proteklih deset, petnaest godina više puta pobijedili, no sjetite se samo onog cirkusa s navijačima u Kranju u finalu EP 2003. Da naši navijači nisu napravili nered, tu utakmicu bi s lakoćom dobili. Vodili smo 4, 5 razlike i onda je krenuo kaos. Tada smo stali i Srbi su to iskoristili.
  
Vjerujte mi, u subotu ćemo gledati jednu posve drugačiju utakmicu, a uvjeren sam da će nam onaj nedavni poraz u Bergamu biti dobra pouka iz koje smo puno naučili. U svakom sportu, pa i u vaterpolu, mi Hrvati imamo taj problem da se mučimo sa slabijim protivnicima, a fantastično igramo protiv najboljih. Uvjeren sam, ma znam da smo jači od Srba i da je zlato naše.''
 
Možete li detektirati odakle igračima Ivice Tucka u subotu prijeti najveća opasnost? Nema više Vujasinovića, Udovičića ili Šapića, ali i dalje imaju mega momčad.
 
''Srbi imaju strašnu desnu stranu, no Maro Joković je bolji od obojice njihovih ljevaka. Lijeva im je također opaka, no igrača poput Muslima oni nemaju. Centri su im fantastični, istina, mi smo tu hendikepirani onim što se dogodilo Nikši Dobudu, no što je tu je. Imamo i boljeg vratara od njih.
Jedino gdje bi im dao prednost je taj nekakav momčadski duh. Vidjeli ste jučer u zadnjoj četvrtini protiv Grčke u čemu se krio naš najveći problem. Previše se soliralo s igračem više, bilo je tu i malo egoizma. Srbi danas nemaju možda klase poput igrača koje ste naveli, no njihov izbornik Savić usadio je u tu momčad fantastičan momčadski duh i on im je najveći forte. Ipak, Hrvatska osvaja zlato.''
 
 

Pročitajte više