Pada zakon o vaučerima, policija Torcidu vodi na jug! Skansi za Index: Vladine mjere provesti bez obzira na Mamića!

Foto: Guliver Image/Getty Images

POTPUNO je nejasno kako vlada danas, ali i u budućnosti namjerava provoditi friško proglašena pravila o suzbijanju nasilja u sportu. Iz kola u kolo padao je tzv. zakon o vaučerizaciji i ukidanju gostujućih tribina, da bi ga konačno srušio i Zdravko Mamić. Prođe li današnji susret bez incidenata, što je zajednički cilj, navijački vaučeri idu u povijest.

Došli smo do čistog apsurda, jer očito je da nitko od odgovornih ne zna tko je zadužen za provedbu pravila koja su donijeli. U pravilniku Nacionalnog vijeća za suzbijanje nasilja u sportu koji se poziva na Zakon o sprječavanju nereda na stadionima to se vrlo klimavo objašnjava, odnosno odgovornost se dijeli na klubove, povjerenika natjecanja, povjerenika za sigurnost, sve službene osobe utakmice, pa čak i suce. Znači li to da i sudac derbija ima pravo reagirati ustanovi li da netko na istoku navija za Hajduk?

Groteskno bi izgledalo da na maksimirskom jugu bude 14 vaučeriziranih navijača, koji i dalje nisu primili nikakvu službenu obavijest o zahtjevima koje su uredno poslali u klub. U subotu navečer glasnogovornik Hajduka Ante Bilić rekao nam je da nema službenu obavijest o ukidanju vaučera, pa stoga Hajduk nema niti o čemu obavijestiti svoje navijače. Drugim riječima, prave se kao da Mamić nije donio jednostranu odluku o ukidanju vaučera. Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije, Indexu je rekao da "zapravo niti nije član odbora", iako je radio na pravilniku, dok su Šuker i Jovanović ostali su ipak samo na "dubokoj iznenađenosti".

Oštro su osudili Mamićev potez, naglasili da Dinamov čelnik u potpunosti preuzima odgovornost za svoju odluku, ali i dalje nismo dobili odgovore na pitanje čija je dužnost da takvu Mamićevu odluku preispita.

Petar Skansi, prvi čovjek Nacionalnog odbora, Indexu je večeras jasno rekao: "Nacionalno je vijeće vladino tijelo za spriječavanje nereda na sportskim terenima. Nepoštivanje njegovih odluka je nepoštivanje vladinih mjera. Što se policije tiče, ona ima jasne naredbe i ima namjeru sprovoditi ih, bez obzira na to tko je što izjavio".

To bi značilo da moraju osigurati navijače Hajduka koji uđu na stadion, odijeliti ih od domaćih navijača i održati mir na tribini. No, prema pravilniku koji je Nacionalni odbor donio, gostujućim navijačima kojih nema na provjerenom popisu Hajduka, ulaznice se ne bi smjele prodavati. 

Što će policija onda napraviti kada krene prodaja ulaznica za južnu tribinu? Zapravo će se prikloniti Mamićevoj odluci, koja je za njih dobrodošla te će navijače kao i do sada sprovoditi na južnu tribinu!

Informacije su to s posljednjeg sastanka policije koja je tijekom noći kontrolirala ulaze i izlaze s autoputa Split - Zagreb i legitimirala navijače.

Hajduk: Proslijedili smo Dinamu 14 zahtjeva za vaučere 

Zakon o vaučerima "pada" i bez da ga Mamić ruši. Svega 14 osoba poslalao je, naime, zahtjev za vaučere u splitski klub, a  isti su proslijeđeni u Dinamo. Mamiću se sve to učinilo smiješnim, pa je vaučere jednostavno ukinuo i otvorio jug Torcidi. Objašnjava da želi da Torcida bude sigurna. 

"Ne razumijem čemu zloća. Dinamo načelno jest za vaučerizaciju, ali želimo osigurati sigurnost svakom navijaču Hajduka na ova dva derbija na Maksimiru", rekao je Mamić. 

No, navijači nisu prihvatili takvo njegovo razmišljanje i zato će policija u nedjelju biti na teškom ispitu, baš kao i navijačke skupine Torcida je svojim članovima poručila da nastave kupovati ulaznice na istočnu tribinu.

Torcida: Šaljemo materijal Ustavnom sudu 

"Nakon što nas već danima i tjednima uvjeravaju kako su odredbe o vaučlerima i dolasku gostujućih navijača na tribine odluka Vlade RH i zakon koji moramo svi poštovati, danas su maske pale, a i slijepi su valjda progledali. Mamić je odluku donio, Mamić je odluku privremeno poništio. Sve ostalo je laž koju Vam uredno serviraju cijelo ovo vrijeme. Obavještavamo sve navijače Hajduka da će pripadnici Torcide nastaviti kupovati karte za istok Maksimira. Ne pristajemo na nikakve kompromise, sve dok se u potpunosti ne izbace neustavne i nezakonite odredbe o "vaucherima" za sve utakmice Hrvatske nogometne lige. Štoviše, KN Torcida već neko vrijeme priprema pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske radi ocjene ustavnosti i zakonitosti nekoliko odluka HNS-a. Sljedeći tjedan ćemo poslati materijale Ustavnom sudu i pozvati sve navijače da naprave isto, te zatrpamo Ustavni sud materijalima koje neće moći ignorirati", poručili su iz Torcide, a jutros upozorili i na mogućnost ubačenih provokatora u navijačke redove. 

"Ne nasjedajte na vrlo moguće provokacije ubačenih agenata koji su se prodali za šaku eura ili na provokacije sluga ovog sistema koji se boje navijačkog jedinstva i spremni su pod cijenu prolijevanja krvi razbiti naše zajedništvo"

Iz Dinama stižu obavijesti o prodaji ulaznica.

"Prodaja ulaznica za tribinu jug za gostujuće navijače počinje u nedjelju, 1. prosinca, u 12 sati na blagajnama Jug"

Vaučere koje je Hajduk zatražio nitko ne spominje.

"Ne valja s vaučerima, ne valja bez njih", tek je kratki komentar Zorana Mamića s presice.

Stadion Maksimir vrata otvara 13 sati, dva sata prije početka utakmice. Bitno je naglasiti da će na (pred)ulazima biti vršena provjera istovjetnosti podataka na ulaznici s osobnim dokumentom. Ako se podaci ne podudaraju takvom gledatelju neće biti omogućen ulazak na stadion.

Zagrebačka policija izvijestila je kako će za sutrašnji derbi veći broj policijskih službenika iz PU zagrebačke i drugih policijskih uprava biti angažiran na osiguranju, obzirom da je utakmica procijenjena kao utakmica visokog sigurnosnog rizika.

Ulazi za gledatelje se otvaraju u 13 sati, a iz policije pozivaju da se čim ranije dođe na stadion zbog opsežnih mjera sigurnosti koje će se poduzimati s ciljem unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona.
 
Na prostoru poligona autoškole kod okretišta Borongaj, Hitrecovoj ulici i prostoru južnog ulaza na stadion Maksimir, na kolnom ulazu 'Kipa sportaša' i prostoru u zoni raskrižja Ulice Svetice i Maksimirske sve do zapadnog raskrižja zapadnog parkirališta stadiona u vremenu od 12 do 18 sati temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.
 
Zabranit će se i promet Maksimirskom od Kvaternikovog trga do Mandlove, Ulicom Svetice od Maksimirske do Branimirove, Budakovom ulicom, Kennedyevim trgom, Zvonimirovom ulicom od Heinzelove do Harambašićeve u vremenu od 12 do 18 sati.
 
Građani se upozoravaju da u zonu stadiona te ostale prostore ne donose pirotehnička sredstva, sredstva pogodna za napad i ozljeđivanje, transparente i znakovlje neprimjerenog sadržaja te alkoholna pića, a bezalkoholna pića da ne nose u staklenim bocama.
 
Na stadion se neće moći unositi kišobrani, upaljači, plastične boce i drugi tvrdi predmeti, te torbe i ruksaci.
 
Iz policije poručuju da će obavljati snimanje i fotografiranje na prostoru stadiona te ostalih javnih mjesta gdje će se okupljati navijači. Poduzet će pojačane mjere osiguranja u zonama stadiona Maksimir te na širem gradskom području, a sve se poziva da se za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski.

     ULAZNICE

Tribina zapad dolje 80 kn 
Tribina istok 50 kn
Tribina sjever dolje 30 kn
Tribina jug 50 kn

 

 

 

 

 

 

  Pretprodaja ulaznica: Od četvrtka, 28. studenoga do subote, 30. studenoga od 10 do 18 sati na    blagajni zapad  

Nedjelja , 1.12. (dan utakmice)
Blagajna Zapad: 9 - 15:45h
Blagajna Maksimirska: 12 - 15:45h
Blagajna Jakićeva: 12 - 15:45h

 

 

 

 

>>> Ulaznice za tribinu zapad mogu kupiti isključivo članovi GNK Dinamo uz predočenje važeće članske iskaznice. Ovo se ne odnosi na djecu starosti do 15 godina koja ne moraju biti članovi kluba da bi kupili ulaznicu za tribinu zapad.

Jedna osoba može kupiti maksimalno 6 ulaznica! Ulaznice su personalizirane (glase na ime i prezime navijača) i zbog toga osoba koja kupuje ulaznicu mora prilikom kupnje predočiti identifikacijsku ispravu ili presliku iste. Ako se kupuje ulaznica za dijete do 16 godina dovoljno je donijeti zdravstvenu iskaznicu ili presliku iste. 

Ovo su obavezne mjere Nacionalnog odbora za suzbijanje nasilja na stadionima 

Odluke Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja od 30.rujna 2013. godine su obvezujuće za nogometnu organizaciju, kao i Akcijski plan HNS-a koji je usvojio Izvršni odbor. Ovo su mjere koje su klubovi obavezni provoditi: 

1. Aktivira se odluka Izvršnog odbora HNS-a točke 2 akcijskog plana o zabrani gostujućih navijača i tribine za gostujuće navijače na utakmicama MAXtv Prve lige i Hrvatskog nogometnog kupa do kraja natjecateljske godine 2013/2014.

2. Sukladno zaključcima Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja i preporukama MUP-a RH ova odluka se neće odnositi na one klubove koji će preuzeti potpunu odgovornost za organizaciju dolaska svojih navijača na gostujuću utakmicu sukladno čl 14. i 15 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

3. Potpuna odgovornost za organizaciju navijača na odlazak na gostujuću utakmicu postoji ako sadrži sljedeće elemente : sudjelovanje kluba i pomoć kluba u organizaciji putovanja na gostujuću utakmicu svojih navijača i prikupljanje podataka o prijevozu radi sigurnog dolaska u grad domaćin gostujuće utakmice; organiziranje distribucije ulaznica na način da će se prikupiti osobni podaci navijača koji će moći kupiti ulaznice sustavom "vouchera" ili popisa navijača koji moraju sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime osobe i broj osobne iskaznice; te popis gostujućih navijača sa traženim podacima mora se dostaviti klubu domaćinu 24 sata prije početka utakmice i mora biti unutar broja tzv. sigurnog kapaciteta navijačke tribine koji je potvrđen licencom kluba i stadiona za natjecateljsku godinu 2013./2014. i potvrđen od strane MUP-a RH.

4. Klub domaćin će omogućiti kupnju ulaznica samo za one gostujuće navijače koji posjeduju voucher izdan od strane gostujućeg kluba ili se nalaze na popisu dostavljenom od strane gostujućeg kluba, te se drugim gostujućim navijačima neće prodavati ulaznice.

Pod gostujućim navijačima se podrazumijevaju svi gledatelji koji podržavaju gostujući klub.

U slučaju da ovakva vrsta organizacije dolaska gostujućeg kluba i navijača gostujućeg kluba nije primjenjena, klub domaćin utakmice MAXtv Prve lige i Hrvatskog nogometnog kupa 2013/2014 ne smije prodavati ulaznice za gostujuće navijače i nije u obavezi organizirati gostujuću tribinu.

5. Do kraja natjecateljske godine zabranjuje se distribucija pića sa dopuštenom količinom alkohola na svim utakmicama MAXtv Prve lige, kao i na preostalim utakmicama Hrvatskog nogometnog kupa godine 2013./2014.

6. Ove mjere se primjenjuju odmah, a za provedbu istih zadužuju se svi klubovi MAXtv Prve lige, sudionici HNK, Povjerenik za natjecanje , Povjerenik za sigurnost, sve službene osobe zadužene za organizaciju utakmica – delegati i suci.

 

Pročitajte više