Pakiranje Šukera

Foto: Guliver Image/Getty Images, Montaža: Index

NIJE pitanje treba li smijeniti Davora Šukera. Vjerujemo da je fiktivni predsjednik HNS-a već ionako bivši. Pravo je pitanje što je Šuker uopće radio na čelnoj funkciji udruge HNS, najvišeg nogometnog javnog tijela koje "promiče i skrbi o hrvatskom nogometnom sportu, skrbi se o nacionalnim nogometnim ekipama te ga predstavlja u međunarodnim odnosima". Vjerujemo da to ne zna ni on sam.

> Đon obraz Zlatne kopačke

Šuker jest hrvatski brend, ali prilično je opasno kad čovjek njegovih kapaciteta to preozbiljno shvati.

Još od momenta kada je u Bentleyju Zdravka Mamića dovezen pred Westin na izbornu skupštinu HNS-a, Šuker je prepoznat kao posve irelevantan lik. Njegova uloga u izborima jednog demokratskog para-saveza gdje odluke jednoglasno donosi jedna politička stranka, bila je skupljanje poena Vlatku Markoviću koji o tome nije imao blage veze, da bi vrlo skoro, kao presidenteov nasljednik, Šuker javno priznao kako mu se predsjednički program svodi na što skoriji ulazak u odbore FIFA-e i UEFA-e. Gazde su mu objasnile da bi bilo najpametnije i za njega svakako najugodnije, da se tamo bavi problemima hrvatskog nogometa. Jedini iskaz emancipacije otkako je na čelu HNS-a Šuker je dao šamaranjem već mrtvog magaraca Igora Štimca nakon debakla u Škotskoj. Kao da jedno bludno slizivanje i 30-ak tisuća ljudi na ulici nisu dovoljni, Štimca nam danas opet nude kao opciju za Šukerovog nasljednika.

Šukera smo tom prilikom pitali kada i kako misli smijeniti Zdravka Mamića koji ga je preko kandidature zagrebačkog saveza postavio za HNS-ovu maskotu. "Ne bih o prošlosti, okrenimo se budućnosti", inzistirao je predsjednik.

Danas bih ga rado pitala isto pitanje. 

Brzo je Šuker doživio sudbinu svih Mamićevih lutkica, koje padaju s konca ovisno o smjerovima vjetra. Mamić se nije odrekao jedino Damira Vrbanovića, jer je dovoljno mudar da to ne napravi.

Slušajući diplomata Vrbu s kolikim žarom opravdava Šukerov "bijeg" iz Hrvatske usred neupamćene krize, neupućeni su se sigurno zapitali što jednom nogometnom predsjedniku, osim zdravlja i obitelji, može biti važnije od rasula u tom nogometu. No, možda su se i čudili kako jedan tako učen i umiveni legalist poput Vrbanovića, koji je neokrznut izašao iz svih afera, u jednoj rečenici dva puta grubo pogriješi i dislocira Šukera. Bangkok, London, službeno, privatno.... Naravno da se Vrbanović nije zabunio slučajno, njemu se to ne može dogoditi. Šukera su u inozemstvo spakirali da im dodatno ne našteti. Ovih dana, uz pojačanu suradnju s vodećim dnevnim listovima, pakiraju mu i preostale stvari iz luksuznog ureda u Hiltonu, uz univerzalnu poruku - okrenimo se budućnosti.

 

Pročitajte više