Pamić zahvalio Dinamu na pomoći: "Bitno je da je Istra ostala u ligi, ostalo će se sve zaboraviti"

Foto: Hina
 

JOŠ JEDNOM je Istra 1961 osigurala prvoligaški status zahvaljujući kaosu u hrvatskom nogometu, točnije odustajanju drugoligaša Sesveta i Gorice od play-offa i više puta mijenjanim pravilnicima HNS-a.

> Prenervozan za analizu: Pamić nije došao na presicu, navijači traže njegov odlazak

Podsjetimo, Istra je u posljednjem kolu porazom od Zagreba pala na 9. mjesto i trebala igrati kvalifikacije za ostanak u 1. HNL, no u posljednji tren od istih je odustala Dinamova filijala iz Sesveta. Na sličan, malo bizarniji način, Istra je ostala u ligi i prije četiri godine kada je licenca opozvana Gorici.

Čim je potvrđen prvoligaški status, u javnost je puštena vijest o prodaji pulskog kluba američkim ulagačima koji u regiji već dugo traže sportski klub u koji bi htjeli uložiti novac. Dosadašnji vlasnik Istre, ruski tajkun Mihail Ščeglov svoj neuspjeli projekt odlučio je prepustiti Amerikancima, nagađa se, za 3 milijuna dolara. 

Aktualnosti u klubu prokomentirao je trener Istre Igor Pamić, koji je za klub vezan do 2019. godine.

"Kao prvo moram početi s činjenicom da imam ugovor s Istrom 1961 na još četiri godine. Mislim da sam, što se prvog djela tiče, svoju misiju ispunio. Zaželio sam si da budem prvi koji će odvesti Istru u Europu. Hoće li to biti moguće i realno? Ne znam. Što će biti u budućnosti? Bilo bi neodgovorno i nekulturno od mene da vam o tome sada govorim jer prvo moram razgovarati s gazdama pošto to još nisam učinio. Samo ću nešto reći. Oko 25 godina postoji prvoligaški i drugoligaški nogomet u Puli. Već četiri godine i tri mjeseca je Igor Pamić u Istri i prvi put u povijesti je Istra igrala šest sezona za redom u prvoj ligi. Istra sada ima stabilnost, barem što se ranga natjecanja, a dok su drugi vodili klub je bilo svega samo ne stabilnosti", kaže Pamić koji je s Istrom dvaput izbjegao ispadanje za "zelenim stolom".

U zadnjem kolu je Istri bio potreban bod, ali u Kranjčevićevoj je izgubila od Zagreba.


"Svi su nagađali da se kvalifikacije neće igrati, ali u to nismo mogli biti sigurni dok se nije definitivno potvrdilo. Zato smo mi išli u Zagreb po bod ili tri, a dobili smo četiri lagane tamburice i pokupili sramotu. Nadam se da ćemo dovesti bar 15 igrača i da Istra više neće tako izgledati". 

"Napravili smo što smo htjeli. Jedino je kraj bitan, a ostalo će se sve zaboraviti. Za budućnost Istre 1961 je najbitnije da je klub ostao u prvoj ligi i to mi je jako drago. Broj remija je dokaz standardnosti, a nedostajalo je malo individualne kvalitete da prevagne u našu korist. Možda je moglo biti malo bolje, a vjerojatno bi bilo bolje da se Dejo (Radonjić) nije ozlijedio u 10. mjesecu i da je Zvonko (Pamić) bio u konstantnom treningu. Uvjeren sam da bismo tada bili daleko od priče za ostanak. Međutim, isto tako moram reći da smo jako puno pogriješili kada smo na polusezoni prodali Blagojevića i Woona", dodaje Pamić.  

Ove sezone Istri su nedostajali golovi. Radonjić, inače igrač Dinama, ih je zabio 16, svi ostali igrači zajedno 20.

"Mislim da je svaki moj komentar na tu temu suvišan. Za bolji rezultat nam četiri glavna ofenzivna igrača tijekom cijele sezone ne mogu zabiti zajedno samo četiri pogodaka. Jo i Špehar po dva, Franjić i Jordan niti jedan. Žalim da nismo mogli zadržati igrače koje sam ja izmislio, a to su Blagojević, Woon, Sušić koji je igrao malo dok nisam došao, Belle, Milić, Križman, Radonjić", kaže Pamić.

Od igrača na odlasku, uz Radonjića, Pamića i Špehara koji se vraćaju s posudbe natrag u Dinamo, spominje se i Obšivač kojemu je istekao ugovor i blizu je Splita.

"S njime smo pregovarali i razgovarali, ponudili mu fantastičan ugovor ne samo za naše, nego i za hrvatske prilike. Volio bih da Jure ostane u našoj svlačionici. Dejo i Zvonko se vraćaju u Dinamo i to smo znali. Kao prvo se moram zahvaliti obojici jer su inzistirali da dođu u Istru. Srećom da su došli jer bi mi bez njih vjerojatno već davno ispali iz lige. Moram se zahvaliti i Dinamu koji nam ih je posudio. Pokušat ćemo zadržati Sandija Križmana i vratiti Luku Marića, dok će ostala imena ostati tajna", rekao je Pamić.
 

Pročitajte više