Pogledajte posljednju bakljadu za Josipa Kužea!

Foto: Cropix/Nenad Dugi, Bruno Konjević
Video: Damir Horvatović


NA POSLJEDNJI počinak, uz taktove Sinatrinog hita "My Way", na zagrebačkom Mirogoju ispraćen je Josip Kuže.

Na Mirogoju se velik broj navijača, građana i dužnosnika  u tišini oprostio od voljenog dinamovca. Osim predstavnika Dinama i HNS -a tu su i mnogi bivši sportaši, političari i igrači koje je Kuže trenirao. Zoran Mamić, Ante Čačić, Milan Bandić, Davor Bernardić, Adrian Kozniku, Eduardo da Silva, Etto, Dubravko Šimenc i mnogi drugi došli su reći posljednje zbogom kolegi i prijatelju.

No, posebno emotivno od Kužea se opraštaju njegovi Boysi. Posmrtni ostaci Josipa Kužea spušteni su u zemlju, a Bad Blue Boysi su ispunili obećanje i zapalili 61 baklju oprostivši se od omiljenog trenera.

U dogovoru s obitelji organizirali su počasnu stražu i odnijeli Kužea na mjesto posljednjeg počivališta.

Mural za Kužea na prilazu sjevernoj tribini

Nakon predivne koreografije na Dinamovom stadionu, Boysi rade i  na velikom muralu na koji će krasiti prilaz sjevernoj tribini. Ulaz na njihovu tribinu Boysi su nazvali po Josipu Kužeu, a očekuju da inicijativu prihvati i klub.

Od svoje legende, na prigodan su se način oprostili i u Dinamu, svečanom komemoracijom.

Josip Kuže je u nedjelju izgubio najtežu životnu utakmicu. Preminuo je u 62. godini nakon što se od veljače liječio od leukemije. Za "Modre" je igrao od 71. do 81., a trener je bio u dva mandata. 2006. je Dinamu vratio naslov prvaka i bio jedan od ljubimaca navijača. Ostavio je trag i u brojnim drugim zemljama, od Australije preko Japana do Ruande.

 
"Bio je jedan od naših najboljih trenera srednje generacije. Bio je vrlo inteligentan, govorio je 4-5 jezika i mogao je dati još puno hrvatskom sportu. Pamtim ga po tome da je uvijek maksimalno ozbiljno radio u svakom klubu", prisjeća se Otto Barić.

Teško je govoriti kada trener nadživi svog igrača
 
Svečana komemoracija u njegovu čast održana je u podne u VIP salonu u Maksimiru.

"Gdje uopće početi i što reći? Imao sam čast nekoliko puta surađivati s Jožom, dok je bio igrač odnosno trener našeg Dinama i o njemu mogu reći samo najbolje. Bio je uvijek nasmijan, pun pozitivne energije, spreman za šalu, dobro raspoložen i zaista je obožavao nogomet. Nekoliko puta smo se tijekom njegove karijere poslovno rastajali, ali koliko god je fizički bio daleko od Dinama - on je ipak uvijek bio jako blizu. I kada nije bio u Dinamu, Dinamo je po cijelom svijetu i u svakom trenutku bio s njim; u njegovom srcu i mislima. U ovakvim situacijama nas samo može tješiti misao da je naš Joža sada na boljem mjestu. Na mjestu gdje, siguran sam, prati nogomet i -  Dinamo", rekao je Dinamov predsjednik Mirko Barišić.

Zorislav Srebrić od Kužea se oprostio u ime HNS-a, ali i u ime Kužeovog trenera.


"Teško je govoriti treneru koji je nadživio svog igrača... Josip je bio svestran, marljiv mladić koji je uspješno usklađivao sve obaveze, redovnu i glazbenu školu i nogomet. Bio je vrlo komunikativan i sjajna osoba"

"Kuže je bio jedan od prvih polaznika nogometne škole Hitrec-Kacian, sjećam se da je uvijek na treninge dolazio sa sportskom torbom i svojim glazbenim instrumentom - violinom. Svi smo u njemu vidjeli nešto zaista posebno i već smo tada osjetili da bi se Josip mogao jednog dana pronaći u trenerskim vodama. Kasnije se pokazalo da smo bili u pravu, ali on nije bio samo trener u klasičnom smislu riječi - bio je i učitelj"

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Vesna Kusin obratila se obitelji i prijateljima u ime Ureda gradonačelnika uz sljedeće riječi: "Željela bih u ime gradonačelnika Bandića izraziti iskrenu sućut obitelji. Teško je vjerovati da nas je napustio Josip Kuže - veliki igrač, trener i legenda Dinama. Bio je dobar igrač i veliki nogometni stručnjak, a ujedno i velik čovjek. Kuže je neupitno bio simbol Dinama, što će zasigurno ostati zauvijek, a njegovo će ime i svi uspjesi ostati neizbrisivi u povijesti kluba i hrvatskog nogometa.

Bazić: Volio je pjesnike i filozofe, bio je veliki čovjek toplog srca

Za kraj komemoracije posljednji pozdrav Kužeu uputio je i njegov bivši trener Mirko Bazić, trener s kojim je Dinamo davne 1974. godine na Santiago Bernabeu pobijedio veliki Real Madrid. Upravo je tada u momčadi Dinama bio i naš Joža: "Bio je igrač koji je zračio optimizmom, uvijek je uoči utakmica bio pun pozitive i dobrih emocija pa se tako sjećam i velike prijateljske utakmice protiv Reala. Tada smo slavili 4:3 što je bio nevjerojatan uspjeh. Joža je tada bio dio momčadi koja je iznenadila apsolutno sve i koja je postigla sjajan uspjeh. Bivši igrač i trener Dinama od kojeg se opraštamo bio je poseban kao ličnost, studirao je pravo uz nogometnu karijeru, volio je pjesnike i filozofe. Bio je on odličan nogometni trener, ali iznad svega - velik čovjek, velikog toplog srca. Hvala ti na svemu, dragi Joža"

Pročitajte više