Pokrajčev trener "Hambi": Za Magalhaesa smo angažirali najbolje BJJ majstore!

MJESEC i pol dana je ostalo do osmog ulaska u UFC-ov kavez za najboljeg hrvatskog MMA majstora – Igora Pokrajca. Iako u meču protiv Magalhaesa ima više za izgubiti od Brazilca, s obzirom na tri pobjede u nizu i veliku šansu da se novim slavljem vine u gornji dom najboljih teškaša američke promocije, radi se o bitnoj borbi za oba borca. Ipak, nema sumnje da je Magalhaes velik ispit i najteži posao do sada kada je u pitanju parteraški dio priče. Crni BJJ pojas, ADCC šampion i donedavni M-1 prvak – definitivno ozbiljan zadatak koji bi mogao Pokrajcu zadati dosta problema.

O taktici, pripremama i svim ostalim detaljima vezanim uz meč 22. rujna u Torontu, govorio je  glavni trener Croatian Top Teama i Igora Pokrajca – Goran Babić “Hambi”.

Je li Magalhaes najteži ispit u karijeri za Igora?

“Mislim da je definitivno najteži. Slažem se s tom procjenom, a zašto – zato što je Magalhaes najkvalitetnijim borac do sada. Čovjek je donedavni prvak M-1 Globala, ima pet pobjeda u nizu, bivši ADCC šampion i vrhunski crni BJJ pojas. Prema njemu imamo samo mnogo respekta.”

Nije tajna da ćete pokušati ostati na nogama…

“Treba biti realan i shvatiti da Igor ima puno manje šanse za pobjedu, ako meč ode na parter. I nije tajna da ćemo mi pokušavati što duže ostati na nogama, a jasno je da će Vinny tražiti priliku da dvoboj preseli na pod. Vjerujem da je Pokrajčeva kvaliteta na nogama tolika da će uspjeti nokautirati Brazilca u prve dvije minute dvoboja. Valja se na startu opustiti, obraniti od rušenja i što prije riješiti meč. Što više vremena protekne, veća je šansa da nećemo gledati scenarij koji nam odgovara.”

Ako dvoboj ode u drugu rundu (ili treću) jasno je da će u jednom trenutku gotovo sigurno završiti na podu. Tada su šanse za pobjedu vrlo male…

“Apsolutno se slažem. Uz svo poštovanje prema Bonnaru, Brownu i ostalim crnim i smeđim BJJ pojasevima, Magalhaes je zaista vrhunski parteraš. I zato nam dug meč ne ide u prilog. No, gledajući protekla dva ili tri Igorova dvoboja i činjenicu da iz svakog dvoboja izlazi sve kvalitetniji i kvalitetniji te da je svaki put sve bolji i bolji, uvjeren sam da trenutačno spada u ponajbolje udarače divizije. Magalhaes tu nema što tražiti i smatram da će završiti nokautiran.”

No, i on zna iznenaditi. Što je s onim njegovim nokautom high kickom koji se vrtio nedavno po svim špicama?

“Gledao sam sve njegove mečeve, a vidio sam i taj high kick. Moram priznati da sam bio iznenađen, kao što su, vjerujem, bili i svi ostali. Smatram da je gubio u tom dvoboju i da nije izvukao tog asa iz rukava, da bi vjerojatno bio poražen. No, zbog spektakularnog udarca treba mu odati priznanje. Znam što i kako protiv takvih boraca kao što su on i vjerujte mi da će Igor biti spreman. Vinny nije brz na rukama, što je posljedica njegove kilaže, no zna iznenaditi. Pokrajac je puno brži, puno kvalitetniji i to će iskoristiti.”

Brazilac će u meču biti mnogo teži jer skida i do 10-ak kilograma. Koliki je to problem?

“Skidanje ovolike količine kilograma nikako nije dobro i ne mislim da je to prednost za Magalhaesa. Koliko sam mogao pročitati, on skida s čak 106 ili 108 kg. To uvijek loše utječe na kardio borca, ali i na njegovu brzinu i kretanje. Pokrajac posjeduje veliku čvrstoću i mogućnost absorbcije udaraca koju Magalhaes ne može dostići niti s tolikom količinom natovarenih kila. S druge strane, dodatno će se iscrpiti i izgubiti na izdržljivosti. Mi uvijek skidamo tek 4 ili 5 kilograma i to se pokazalo kao dobitna kombinacija. Brazilčeve kile mogu biti prednost jedino u segmentima hrvanja, ako do toga dođe.”

Igor je favorit među fanovima, a mogao bi prvi put biti favorit i na kladionicama…

“Moram priznati da sam iznenađen, ako je to tako. No, još uvijek nisam baš siguran da će kladionice razmišljati na taj način. Smatram da je to potpuno zasluženo i realno. Igor ima već tri pobjede zaredom, pokazao je veliku kvalitetu i zaslužio je status favorita. Magalhaes, s druge strane, nema niti približno kvalitetne rezultate kao Pokrajac kada je u pitanju UFC. Ako me pamćenje dobro služi, ubilježio je dva poraza u ovoj promociji i tek se treba dokazati.”

Drugi put u Torontu…

“Toronto je prekrasan grad, no nadam se malo većoj podršci nego što je to bilo kada smo se tamo borili protiv Soszynskog. Naime, iako je Kanada poznata po hrvatskim iseljenicima, u dvorani nismo imali niti najmanju podršku. Nadam se da će se to ovaj put ispraviti. Igor je u međuvremenu ubilježio dosta dobrih rezultata i vjerujem da će biti mnogo Hrvata koji će navijati za nas. Prvi put me atmosfera tamo razočarala.”

Pobjeda protiv Magalhaesa je velika stvar. Ili o tome još ne razmišljate?

“Vjerujem da bi pobjeda protiv Magalhaesa značila i ulazak u Top 10 ove divizije. To je realna situacija. Naravno, to automatski znači i još težeg protivnika u sljedećem meču, ali i činjenicu da Igor u nastavku UFC karijere više nikada neće dobiti neko slabo ime. Gledajući recimo meč Griffina i Ortiza, uvjeren sam da i protiv takvih boraca ima velike šanse i da je objektivno trenutačno bolji. Zato je meč protiv Magalhaesa izuzetno važan i mnogo toga će pokazati.”

Proteklog vikenda smo saznali novog izazivača u UFC-u do 93kg. Tko vas je najviše impresionirao?

“Machida me jedini pozitivno iznenadio. Iako ne volim njegov stil, opet je pokazao da je vrlo neugodan borac i da jedini možda može ugroziti Jonesa. Shogun me iz meča u meč razočarava svojom fizičkom spremom. Čini mi se da previše luta s trenerima i kampovima i da ne voli trenirati. Vera je odradio dobar okršaj, no to je bio tipični njegov nastup. Ništa novo, niti ništa bolje nego inače. Imao je svijetlih točaka, ali je na kraju zasluženo izgubio. Bader je veliko razočarenje i nije pokazao apsolutno ništa. Igor bi se zbog svoje čelične brade i snažnog udarca mogao potući sa svom četvoricom. Zbrojeno, ipak smatram da nitko od njih nema što tražiti protiv Jonesa.”

Trening kampa za meč je već počeo. Na čemu se najviše radi?

“Naravno da ćemo se pripremati i u stojci, no najviše radimo parter. Za to smo angažirali najbolje majstore BJJ-a u ovom dijelu Europe – ekipu iz Alliance Black Dragon tima predvođenu Dubravkom Čolićem i Ilijom Ćavarovićem. Moram spomenuti Mateja Truhana, Matka Kvesića i Ašu Nadarevića s kojima radimo na podu. Nismo mogli bolje majstore partera pronaći za trening.”

Tko će Igoru biti u kutu osim vas? Protiv Irvina je čak bio i Randy Couture…

“Da bilo je nekoliko različitih sekundanata, a ovaj put će gotovo sigurno biti Dubravko Čolić s obzirom na Magalhaesov pedigre. Sjećam se kada je u kutu bio Randy Couture. Radi se o velikom gospodinu koji je bio jako korektan. Uvijek me pitao je li može reći nešto Igoru, a svaki njegov savjet je bio na mjestu. Za tu legendu nemam ništa osim respekta.”

Za kraj…

“Htio bih na kraju spomenuti i Dražena Forgača, Ivicu Truščeka, Matiju Blažićevića i Antonija Tokića – dečke iz Croatian Top Teama koji svaki dan spariraju s Pokijem i pomažu mu u pripremama.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.