Poljska - Grčka: Bivši europski prvaci znaju kako protiv domaćina - pitajte Portugalce!

SVE JE spremno za početak Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Danas s početkom u 18 sati, na stadionu u Varšavi, Poljska će susretom protiv Grčke otvoriti 14. europsko prvenstvo u povijesti, a poljski izbornik Franciszek Smuda vjeruje kako njegovi igrači, nošeni na krilima fanatičnih navijača, mogu do samog kraja.

Počinje Europsko prvenstvo: Otvoren lov na španjolsko zlato!

Rusija - Češka: Vječnim rivalima štekaju glavne zvijezde

"Bože čuvaj Lewandowskog"

"Atmosfera ovdje je nevjerojatna, i postaje sve bolja i bolja. Potporu dobivamo gdje god se pojavimo, na treninzima, na ulici. Ljudi nas bodre i neizmjerno nam vjeruju. Nadam se da će to tako ostati do kraja turnira", rekao je Smuda za UEFA.com.

Portugal 2004., Švicarska 2008.: Poljska 2012?



Međutim, za pobjedu protiv Grka, pa čak i prolazak u četvrtfinale trebat će nešto više od same potpore navijača. Poljaci su na prošlom Euru doživjeli debakl završivši na posljednjem mjestu u skupini B iza Austrije, Njemačke i Hrvatske. Trenutna forma nam govori kako ova generacija Poljaka nije nimalo slična onoj od prije četiri godine.

U pripremama za Euro slavili su u pet od šest odigranih utakmica. No, Grci su Grci, a i statistički gledano povijest nam govori da su domaćini na prvim utakmicama rijetko kada dobro prolazili.

Švicarska 2008., i Portugal 2004. godine izgubili su kao domaćini na otvaranju turnira, a od 1984., samo su dvije reprezentacije u ulozi domaćina EP-a u prvom susretu prošli neporaženo.

"Prve utakmice gotovo pa uvijek završe remijem. Bez obzira na to, u slučaju da završimo utakmicu neodlučeno još uvijek imamo šanse da prođemo dalje", poručuje Smuda.


Ušutkali Portugalce, hoće li i Poljake?


Fernando Santos zamijenio je na početku kvalifikacija grčkog "oca" nogometa Otta Rehhagela, a plasiravši se na Euro ispred Hrvatske zadobio je simpatije grčke javnosti, odnosno barem onog dijela koji još uvijek mari za nogometom.

"Mi znamo što možemo", mudro je poručio Portugalac, koji će na Poljake poslati iskusne veznjake Karagounisa i Katsouranisa. Inače, taj dvojac je bio u prvoj postavi 2004. godine, kada je Grčka na otvaranju turnira ušutkala domaćine Portugalce pobijedivši 2:1.

Hoće li Poljaci ili "reprezentacija za 21. stoljeće" kako im tepaju poljski mediji razočarati svoje navijače odmah na početku natjecanja, ili će uzeti mjeru Grcima, koji su se već jednom u povijesti pokazali kobni za domaćine, vidjet ćemo za nekoliko sati.

Pročitajte više