Poplava patriotizma: Svi se tuku za reprezentaciju

REPREZENTACIJA je Osijek napustila prepuna obećanja. "Zaslužili su biti naša stepenica do Brazila", rekao je Zdravko Mamić, a izbornik Igor Štimac zahvalio se domaćinu uz poruku: "Inzistirat ćemo na Osijeku i ljubavi, a ne na kapacitetu stadiona". Nakon prospavane noći, glavni operativac HNS-a Damir Vrbanović potvrdio je da se utakmica sa Škotskom u lipnju uistinu smiješi Osijeku. Pri tom je zaboravio da je istu obećao Splićanima. Gradovi ili preciznije rečeno - klubovi, bore se za dašak međunarodnog turnira, ali i za prihode. Posebno nakon što je HNS Osijeku svečano prepustio zaradu od ulaznica na utakmici s Walesom. Lijepa gesta, posebno ako će novac završiti na računima igrača NK Osijek koji nisu primili plaću skoro pola godine. No, zašto je Osijek dobio novac, a Pula i Split primjerice nisu?

"Nismo ništa zaradili, štoviše, još smo morali snositi i trošak smještaja češke reprezentacije. Tada sam na sastanku s HNS-om ipak dogovorio da oni to plate"; priča nam Darko Jergović, predsjednik Istre na čijem je stadionu utakmica gostovala u reviji protiv Češke.

Nadam se da HNS nije nagradio Osijek samo zato jer su uz Mamića

"Od HNS-a smo dobili šest ili sedam tisuća ulaznica, no od toga je trebalo pokriti sve troškove organizacije utakmice. Da nam grad i lokalna zajednica nisu pomogli, ne bismo  se pokrili. HNS bi trebao pomoći malim klubovima kao što su Osijek i Istra, čiji stadioni nemaju veliki kapacitet. Kada se uzmu i troškovi sanacije travnjaka, sve to nas puno košta. HNS ima dobar budžet, neka pomognu malim sredinama da se promoviraju preko reprezentacije", ističe.

Kako komentira odluku da se Osijeku daruju sredstva od prodanih ulaznica?

"Možda je to zaokret. Malim mjestima treba pomoći, ali bilo bi krivo da su Osijek nagradili jer je oduvijek uz Zdravka Mamića. Treba ih nagraditi iz drugih razloga. Svi bismo voljeli reći da je to naša reprezentacija. Rukovodstvo HNS-a mora sve tretirati jednako, neće biti dobro ako splitske i istarske predstavnike gledaju krivo zbog animoziteta u protekloj kampanji. Bila je to izborna godina, nadam se da je s tim gotovo. Predložili smo HNS-u da se kod nas odigra prijateljska utakmica u studenom, klima je idealna, smatramo da je to naša prednost za taj termin"

Hrvatska reprezentacija u studenom ima termin za prijateljsku utakmicu, a ne otputuje li na gostovanje na sjever Afrike, moguće je da ćemo je gledati u okršaju s izabranom vrstom HNL-a.

Komen za Index najavio: Od HNS-a tražit ćemo nagradu za plasman u HNL-u

Svoju šansu čeka i Rijeka. HNS niti njima nije prepustio kompletan prihod od ulaznica, ali tvrde da su nakon Latvije bili zadovoljni.

"Dobro smo surađivali s HNS-om. Određeni dio prihoda uvijek riskirate zbog lošeg vremena jer naši stadionu nisu pokriveni. Imali smo korektan prihod", tvrdi Robert Komen, HNS-ov dopredsjednik, nekadašnji predsjednik Rijeke i aktualni predsjednik Udruge prvoligaša.

Pomoć HNS-a dobro bi došla klubovima?

"Naša reprezentacija ima kontinuitet rezultata i igrače koji dolaze: Bašića, Halilovića, Kovačića, Radoševića. Problem su klubovi, odnosno njihove financije. Težimo povećanju prihoda za tv prava za narednu sezonu, kada će zbog novog sustava biti zanimljivije, uz više derbija. Želimo uvesti i inicijalni budžet za svaki klub. U Italiji već samim plasmanom u Serie B dobijete inicijalni budžet. Očekujemo uskoro raspodjelu prihoda HNS-a na ime plasmana na Euro 2012., a težimo i osnivanju fonda solidarnosti. Čak je u planu i podjela sredstava na račun plasmana u HNL-u", najavljuje Komen.

Split: Obećali ste nam Škotsku!

Što kažu u Hajduku? Očekuju Škotsku, ne bi se bunili ni da im dođe Srbija u ožujku. No, ne bi opet pristali na raspodjelu novca po švicarskom modelu iz kolovoza.

"Prihodom od ulaznica kompenzirali smo korištenje stadiona, za nas je takva podjela s obzirom na karakter utakmice i slabu posjetu, bila u redu. Da se igra kvalifikacijska utakmica, na to sigurno ne bismo pristali. Ugostili bismo Srbiju, makar bi to u Splitu bilo riskantnije nego u Zagrebu, jer je publika žešća i ima je više. No, obećali su nam Škotsku. Vidjet ćemo što će biti na kraju. Kakva je naša suradnja s HNS-om? Ne surađujemo na posebno intenzivnoj razini, imamo svojih problema trenutno preko glave. HNS radi određene propuste i tražimo njihovu podršku kada je u pitanju problem sudačke organizacije", rekao nam je Hajdukov predsjednik Marin Brbić.

Predsjednika Osijeka Zdravka Josića uhvatili smo u dobrom raspoloženju. Tamburaši nisu stali još od prošlog utorka.

"Cijela Hrvatska želi da se reprezentacija vrati u Osijek. To žele i naši navijači i igrači. Štimac mi je obećao da će se vratiti"

HNS vam je prepustio zaradu od ulaznica.

"Nije istina, nismo dobili sve. Dogovorili smo se"

Koliko ste dobili?

"Dogovorili smo se"

Podijelit ćete plaće igračima?

"Novac će nam pomoći. Naravno, bit će i za plaće...."

Pročitajte više