Portova legenda prisjeća se gola na Maksimiru : "Dinamo je tada bio važno ime, danas je drugačije"

SUTRAŠNJOM utakmicom na Maksimiru Dinamo i Porto krenut će u novu sezonu Lige prvaka. Portugalci u Zagreb slijeću poslijepodne, oko 13:30, a u predvečer će odraditi trening i obratiti se medijima.

Portugalci će na Maksimiru igrati četvrti put u povijesti, a uoči putovanja prisjetili su se kako je to izgledalo prije 29 godina kada su preko Dinama došli do svog prvog europskog finala. U sezoni 1983/1984 susreli su se u 1. kolu Kupa kupova, a na Maksimiru je Zlatko Kranjčar s dva gola donio pobjedu 2:1, no u uzvratu je Portu bila dovoljna minimalna pobjeda za prolaz dalje. Heroj portugalske momčadi bio je Fernando Gomes, tadašnja europska "zlatna kopačka".

"Sjećam se dobro prve utakmice. Skrivio sam penal što je bio jedinstven slučaj ili prava rijetkost. Kasnije sam se morao dva puta iskupiti", prisjetio se Gomes.

Nakon Kranjčara iz penala, Gomes je zabio za 1:1, ali legendarni Cico dodao je još jedan za konačnu pobjedu "plavih".

"Danas je status Dinama drugačiji nego tada. U to vrijeme bili su važno ime, a jugoslavenski nogomet imao je velik ugled", dodao je Gomes koji je zasjao i u uzvratu pogotkom za 1:0, nakon koje je Porto došao do finala u kojem je bolji bio Juventus.

"Uzvratne utakmice sjećam se s posebno puno emocija. Bili smo na korak do ispadanja, lopta nije htjela ući u gol. Ni danas ne znam kako sam imao snage pretrčati gotovo 100 metara prije nego sam zabio", priča Portugalac.

"Te sezone skupili smo iskustvo koje je bilo važno za budućnost. Do tada smo rijetko napredovali u europskim natjecanjima. Imali smo mladu ekipu, ali s velikim igračima", dodao je.

Gomes je komentirao i šanse novog Porta koji danas iza sebe ima naslove u Ligi prvaka i Europa ligi (Kupu Uefa).

"Moramo na terenu pokazati da smo bolji. Hrvatski nogomet tehnički je sličan portugalskom, a igrači su fizički snažni. Balkan je uvijek bio mjesto visokih i jakih igrača, a desetljećima su poznati i po sjajnoj atmosferi na tribinama. Očekujemo puno buke", najavio je Gomes.

Pročitajte više