Poruka iz Bruxellesa: Hrvatska prednjači u korupciji i neplaćanju nogometaša

ČELNICI Međunarodne federacije profesionalnih nogometaša, FIFProa, održali su sastanak u Bruxellesu na kojem je zaključeno da je u zemljama Istočne Europe najveći problem namještanje utakmica. Napominju da mnoge igrače na to tjeraju uprave klubove povezane s mafijom koja drži kladionice.

Sindikat nogometaša predstavio je "Crnu knjigu istočne Europe" u kojoj je pokazan loš položaj nogometaša, lažiranje utakmica, ai i iskazi dvadeset igrača koji su namještali utakmice među kojima je i onaj Marija Čižmeka.

"Crna knjiga predstavlja istraživački dokument u kojem se detaljno opisuju problemi i nepravilnosti u profesionalnom nogometu. Čitav niz različitih problema je zajednički u profesionalnom nogometu Istočne Europe, a primarno to su: rasizam, neplaćanje igrača, korupcija, nasilje, namještanje utakmica i vrlo često – odvojeno treniranje. Hrvatska je ocijenjena vrlo negativno u nekoliko navedenih područja. Prema mišljenju Europske komisije, članova Europarlamenta i FifProa, status nogometaša u Hrvatskoj je neprimjeren i potrebno je hitno promijeniti zakonske uredbe kojima bi se igračima omogućio puni radni odnos. Dok god se nogometaši zapošljavaju kao samostalni djelatnici, nemoguće im je pružiti adekvatnu pravnu zaštitu", napominju u Hrvatskoj udruzi Nogometni sindikat čiji su predstavnici u Bruxellesu Dario Šimić i Mario Jurić.

"Europska komisija će proučiti navedene slučajeve"

"Primjeri klubova poput Šibenika, Karlovca i Varaždina su navedeni u kontekstu problema neisplate plaća. Namještanje utakmica i afera 'Offside' je dodatni primjer kojim se želi naglasiti važnost edukacije nogometaša, te kritična potreba za korjenitim promjenama u sustavu vrijednosti koji se promovira u nogometnoj zajednici. Nasilje, rasizam, čak i odvojeno treniranje nogometaša su pojave u kojima je Hrvatska tek prosjek Istočne Europe. U korupciji i nepoštivanju ugovora s igračima prednjačimo. Nakon službenog primitka Crne knjige, Europska komisija se obveza vrlo ozbiljno proučiti sve navedene slučajeve, te poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi utjecali na ispravljanje nepravdi i ružnih pojava koje se gomilaju u profesionalnom nogometu na našim prostorima."

"Neprihvatljivo je da igrači treniraju odvojeno od momčadi"


U FIFProu napominju da je do sad bilo malo sluha za rješavanje problema nogometaša iz istočne Europe.

"Neovisne arbitraže, najčešće između klubova i igrača, koje bi se provodile prema Fifinim pravila ne postoje u zemljama istočne Europe. Sukladno memorandumu o razumijevanju, potpisanom između Fife i FifPro organizacija, potrebno je osigurati neovisnu i efikasnu arbitražu za svaki potencijalni spor igrača i kluba. Igrači, koji su u arbitražnim sporovima često su prisiljeni trenirati sami, odvojeno od ostatka momčadi. Takvu praksu FifPro i FIFA smatraju radnim nasiljem i jednostavno neprihvatljivom", stoji u dopisu HUNS-a.

"S problemima ćemo dodatno upoznati i ministra"

HUNS će o svemu izvijestiti i ministra Željka Jovanovića.

"HUNS će također nastaviti raditi s odgovarajućim tijelima u Hrvatskoj na poboljšavanju radnih uvjeta nogometaša, razvoju pozitivnih moralnih vrijednosti u sportu te sprečavanju primitivnih pojava poput rasizma, nasilja i korupcije. S tim problemima ćemo dodatno upoznati i ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Hrvatska, kao i ostatak Istočne Europe, zaslužuje bolji nogomet, bolji sport i vjerujemo kako svojim djelovanjem pridonosimo takvim ciljevima. Nastaviti ćemo se zalagati za drugačije sportsko ozračje u kojemu će sportski uspjesi, ispravan sustav vrijednosti i plemenitost nadmetanja u sportu postati glavne vijesti s naših stadiona", stoji u priopćenju kojega potpisuju Šimić i Jurić.

Pročitajte više