Povijesni dan za hrvatski sport: Vlada potvrdila uvođenje "sportskih mirovina"

Foto: Damir Krajač / Cropix

POVIJESNI dan za hrvatske sportaše. Vlada je napokon usvojila izmjene Zakona o sportu kojim se uvode naknade za izvrsnost, u narodu poznatije i kao "sportske mirovine".

Pravo na naknade imat će osvajači olimpijskih i svjetskih medalja s navršenih 45 godina života, a najveći iznos bit će u rangu prosječne hrvatske plaće, najavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. 

"S obzirom na ekonomsku situaciju, početni prijedlozi su uravnoteženi sa stanjem u Hrvatskoj upravo u razgovoru sa sportašima i niti jedna naknada neće biti veća od prosječne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatske što će se odnositi na olimpijsku medalju za koju će se dodjeljivati 100% iznos. Najmanji iznos, 40% prosječne neto plaće, odnosit će se za brončanu medalju osvojenu na svjetskim prvenstvima"

Prijedlog još mora proći u Saboru, a ministarstvo je za ovu godinu već osiguralo nešto više od 14 milijuna kuna za isplatu naknada.

Milanović: Za egzatniji kriterij ne znam

"Radi se o 86 sportaša koji su osvajali medalje na olimpijskim igrama, 70 na svjetskim prvenstvima, 8 njih na paraolimpijskim igrama i 38 na olimpijskim igrama gluhih sportaša. Mislim da ćemo na ovaj način dati značajan doprinos da svi ovi ljudi, koji su kroz svoja sportska postignuća zadužili Hrvatsku, i dalje ostanu aktivni u sportu i da doprinesu svojim ugledom da se što više mladih uključi aktivno u sport"

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ustvrdio je da je konačni prijedlog uvođenja naknada za izvrsnost najpravednji mogući.

"To se pravo ostvaruje na osobni zahtjev. Nema imovinskog cenzusa da od toga ne bismo radili nekakvu socijalnu kategoriju. Među ljudima koji su osvajali medalje ima ljudi koji nakon 45. godine zbog prirode sporta i treninga nemaju novaca, a nisu se stigli školovati, a donijeli su zlato Hrvatskoj. Ima i onih koji su bogati, a na njihovoj je građanskoj svijesti i savjesti da se ovim koristi ili ne koristi. To je naprosto nešto što država daje kao priznanje što je važno za državni ugled, što je vrlo mjerljivo. Naravno, uvijek možemo ići u detalje i reći da nije svako zlato isto, svaka bronca ista, svaki sport isti. I nije, ali ja za egzaktniji kriterij od ovoga ne znam", rekao je Milanović.

Primorac: Oduševljeni smo

Vladinu odluku je  komentirao predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca Zoran Primorac.

"Mi smo oduševljeni. Vlada je pokazala da cijeni ovo što su sportaši napravili za Hrvatsku, da cijene naše rezultate i to je velika stvar za hrvatski sport i jačanje statusa hrvatskih sportaša. Hrvatski sportaši su u prošlosti jako puno učinili za Hrvatsku, radit će i dalje, a samim time uredba ih obvezuje da budu uključeni u društveni rad, da rade s djecom", rekao je Primorac.

U odnosu na prvotni prijedlog iznos mjesečnih naknada nešto je smanjen tako da će najveća naknada, koju će dobivati osvajači olimpijskog zlata, biti u rangu prosječne hrvatske plaće, dok će primjerice, naknada za osvajače svjetske bronce iznositi 40 posto prosječne plaće.

"To je realno u ovom trenutku. Mi smo svjesni teške gospodarske situacije. Sportaši su zadovoljni jer je dosta sportaša koji su u teškim situacijama i ova će im naknada jako dobro doći. U prvom redu to je naknada za izvrsnost, priznanje države za ono što su sportaši učinili. To je odličan put, poruka mladim sportašima, ali poruka svima i u drugim segmentima društva da hrvatska država cijeni one koji su izvrsni, koji čine nešto iznad prosjeka i time rade nešto za dobitak cijele zajednice", ističe Primorac.

Pročitajte više