Povijesno treće finale Argentine i Njemačke: Tko će slaviti u konačnom obračunu?

Montaža: Index

ARGENTINA je u svom petom polufinalu na svjetskim prvenstvima izborila i peto finale. Nakon jedanaesteraca izbacila je Nizozemsku i izborila okršaj s Njemačkom večeras od 21 sat u Rio De Janeiru.

Bit će to treći obračun Argentine i Njemačke u finalnim utakmicama. Dosad su te dvije reprezentacije s dva odigrana međusobna finala držale rekord s Brazilom i Italijom, no od 13. srpnja izdvojit će se na vrhu i finale Argentine i Njemačke postat će najčešće igrano u povijesti.

Prvi put su se Argentina i tadašnja Zapadna Njemačka u završnoj utakmici prvenstva susreli 1986. u Meksiku. Maradonina Argentina je dva puta vodila golovima Browna i Valdana, a Njemačka se dva puta vratila preko Rummeniggea i Vollera. Ipak, sedam minuta prije kraja drugi naslov prvaka Argentini donio je Burruchaga.

Četiri godine kasnije isti suparnici, samo umjesto u Meksiku igrali su u Italiji. Utakmica je ponovno odlučena pred sami kraj. Brehme je pet minuta prije kraja regularnog dijela iz jedanaesterca zabio pogodak vrijedan naslova prvaka, trećeg za Zapadnu Njemačku.

Ukupno će ovo biti sedmi ogled ovih dviju reprezentacija na SP-ima, Njemačka ima ukupno četiri pobjede, uz remi i spomenuto slavlje Argentine 1986. Argentina je igrala i protiv Istočne Njemačke na Mundijalu 1974., tada je bilo 1:1.

Ukupno je to dakle, Argentini peti nastup u finalu, u ukupno 16 nastupa, dok su Nijemci u 18. nastupu došli do rekordnog osmog finala.

 

Nijemci izbacili Argentince s posljednja dva svjetska prvenstva

Zanimljivo je i da su upravo Nijemci izbacili Argentince s protekla dva svjetska prvenstva, 2006. u četvrtfinalu je bilo 4:2 nakon raspucavanja jedanaesteraca, u regularnom dijelu su za 1:1 zabijali Ayala i Klose.

Prije četiri godine u Južnoj Africi Njemačka je u četvrtfinalu slavila s uvjerljivih 4:0, zabili su tada Müller, Friedrich i ponovno Klose, i to u dva navrata.

Pročitajte više