Povijest kao učiteljica: Hrvatska u Pekingu ispala u četvrtfinalu, u skupini je torpedirali Amerikanci

HRVATSKA vaterpolo reprezentacija večeras igra četvrtfinale OI-a protiv Sjedinjenih Američkih Država. Predvođene Nikšom Dubudom Barakude su upisale pet pobjeda u isto toliko susreta.

Prisjetimo se, u Pekingu prije četiri godine Hrvatska je u četvrtfinalu vaterpolskog turnira poražena od Crne Gore sa 7:6. Već od samog početka postalo je jasno da nešto ne štima u redovima Hrvatske, a prvu četvrtinu izgubili smo s 3:1. U drugoj četvrtini snage su se izjednačile, međutim uoči posljednje četvrtine Hrvatske je gubila 6:4. Joković je blistao, međutim nije mogao sam i Crna Gora se plasirala u polufinale.
 



Mnogi smatraju kako lov na medalje propušten u dvoboju skupine protiv SAD-a, gdje su Amerikanci slavili sa 7:5 i tako osvojili prvo mjesto, gurnuvši Hrvate na Crnogorce. U tom susretu za Hrvatsku su igrali: Vićan (5 obrana), Burić, Bušlje, Vrdoljak, Kunac, Joković (1), Smodlaka (1), Đogaš (1), Marković, Barać (1), Hinić i Bošković.

Od "novih" reprezentativnih lica u Londonu su: Ivan Buljubašić, Petar Muslim i Paulo Obradović iz Primorja te Sandro Sukno iz Pro Recca. Nema više Smodlake, Kunca, Vrdoljaka, Đogaša i Markovića.

Amerikanci su nastupili pak u sastavu: Moses (11 obrana), Varellas (1), Hudnut, Powers, Wright, Merlo, Beaubien, Azevedo (3), Bailey (1), Hutten (1), Smith, Krumpholz, Brooks i kasnije osvojili sjajnu srebrnu medalju. Danas iz ove postave nema tek Rick Merloa, a svi ostali su u kadru.

U prilog Hrvatskoj ovaj put ide činjenica je Ratko Rudić 2004. godine u Ateni vodi ovu američku selekciju, a da su glavne uzdanice u posljednjih osam godina ostale iste - Ryan Bailey, Tony Azevedo...

Pročitajte više