Prijeti kolaps SP-a: Štrajk u Sao Paulu prekinut samo do otvaranja, štrajkat će i radnici u Riju?!

Foto: O Dia, O Globo 

NAJVEĆI brazilski grad jutro je dočekao odblokiran. Nakon petodnevnog štrajka radnika metroa koji je paralizirao Sao Paulo uoči otvaranja Svjetskog prvenstva, vlasti su uspjele pritisnuti prosvjednike i osigurati barem privremenu kontrolu situacije. Radnici su se odlučili povući s ulice, ali samo na dan i pol!

Čelnici sindikata koji su radnike izašli na ulice poručuju: ili ćete ispuniti naše zahtjeve, ili sa štrajkom nastavljamo u četvrtak. Točno na dan kada bi Hrvatska i Brazil u Sao Paulu trebale otvoriti SP.

Represija nad radnicima

Kao penicilin na radnike djeluju goleme globe za dane provedene u štrajku. 42 radnika dobila su otkaz i prosvjednici i dalje zahtijevaju njihov povratak na posao te prijete kaosom 12. lipnja, u popodnevnim satima, kada će prema Areni Corinthians krenuti više od 50 tisuća navijača. Metro je praktički jedini način na koji mogu do stadiona. Automobilima nije moguće doći u krug arene. 

Vlada pokrajine Sao Paulo oštro je odgovorila štrajkašima proteklih dana, tjerajući ih suzavcem i gumenim mecima. Ipak, radnici su se pod pritiskom financijske kazne odlučili na "brejk".

Štrajk od sutra i u Riju?

No, to ne znači da će se sindikalisti olako predati. U ponedjeljak navečer imali su glasanje i odlučili da će, barem na dva dana, suspendirati štrajk. Novo glasanje je u srijedu. Ukoliko se većina članova sindikata s tim složi, u četvrtak ujutro opet izlaze na ulice.

Dodatne probleme brazilskim vlasnima mogli bi stvoriti i radnici metroa u Rio de Janeiru. I oni, po uzoru na svoje kolege u Sao Paulu, prijete štrajkom. Na glasanje će večeras, a ulice u Riju mogle bi, ako se većina složi, biti blokirane već u srijedu ujutro.

Dva dana do SP-a radovi u punom jeku 

Pet dana bjesnio je prosvjed radnika u gradu od 20 milijuna ljudi. SP počinje za dva dana, a radovi su još u pogonu!

Jedan je radnik poginuo jučer poslijepodne u nesreći koja se dogodila u južnom dijelu grada, na gradilištu željeznice u blizini aerodroma Congonhas, kada se srušio nosač visok 25 metara i težak 90 tona.

Nesreća se dogodila nešto prije 18 sati, a dvoje radnika teško je ozlijeđeno. Okolnosti se istražuju, a iz uprave željeznice su se ispričali.

Monotračna željeznica trebala je biti puštena u promet uoči SP-a, ali pokrajinske vlasti objavile su da odgađaju radove zbog problema s licencama za zaštitu okoliša.

Vlasti umirile prosvjednike ogromnim globama 

Radnici se polako vraćaju na poslove, no situacija još nije normalizirana. Pokrajinska vlada, koja u Brazilu ima čvrstu autonomiju, ojačala je svoju poziciju presudom suda koji je radnički štrajk proglasio nelegalnim i nasilnim, te sindikat kaznio s više od 160 tisuća eura po danu provedenom u štrajku. Vlada je zaprijetila i težim sankcijama prosvjednicima za koje se utvrdi da su sudjelovali u nasilju. No, sud je također udovoljio zahtjevima radnika za povećanjem plaća za osam posto, od traženih 12. Vlada ima dobru poziciju da prikaže štrajk posve neosnovanim. No, radnici znaju da je SP njihova velika šansa.

Metro u Sao Paulu ima 65 stanica, jučer poslijepodne funkcioniralo je njih 30. No, tijekom današnjeg dana sve linije očekuju se u prometu.

Radnici, u međuvremenu, užurbano pokušavaju ušminkati stadion. Navijači stižu u Sao Paulo. Jučer su preživljavali kaos, danas bi dan trebao biti opušteniji.

Pročitajte više