Procurila zatrovana krv: 55 zlata na OI i SP od 2001. do 2012. osvojili su dopingirani atletičari?!

Foto: Guliver Images/Getty Images

NAJVEĆI doping skandal u povijesti prijeti ionako kompromitiranoj atletici, nakon što je zviždač iz Svjetske atletske asocijacije (IAAF) novinarima dostavio podatke o sumnjivim nalazima testiranja 12 tisuća krvnih uzoraka 5 tisuća sudionika na najvećim natjecanjima od 2001. do 2012. godine.

Tako je došlo do nevjerojatnog "curenja krvi" navodno zatrovane dopingom, jer ako bi se ovi navodi pokazali točnima, trećinu medalja u navedenom razdoblju, uključujući i 55 zlatnih medalja, osvojili su u najmanju ruku "sumnjivi" sportaši, jer upravo se tim pridjevom opisuju rezultati testova. Dakle, ne govori se da su sportaši bili dopingirani, nego da su njihovi nalazi "sumnjivi".

Podatke je engleskom Sunday Times i njemačkoj državnoj televiziji ARD dostavio navedeni zviždač, a iz njih se vide, kako piše Sunday Times "nevjerojatni razmjeri varanja atletičara na najvećim svjetskim natjecanjima, ali zbog toga nitko od upletenih sportaša nije ostao bez medalje."

Robin Parisotto, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za borbu protiv dopinga, pregledao je nalaze i izjavio: "Nikad u životu nisam vidio tako alarmantno abnormalne rezultate. Toliko sportaša se fiksalo, a ono što posebno zapanjuje je što je IAAF sve to samo promatrala."

Deset medalja na OI 2012 u Londonu osvojili su sportaši koji su imali sumnjive rezultate, ali Mo Farah, osvajač zlata na 5 i 10 tisuća metara, nije među njima, navode engleski mediji.

Iznimno je bitno i na kraju napomenuti, kako navedeni nalazi nisu dokaz korištenja dopinga, ali kako piše Guardian, "ova otkrića bude sumnju radi li IAAF dovoljno kako bi riješio taj problem i to upravo prije SP-a u atletici koje u Pekingu počinje ovog mjeseca."

Svjetska anti-dopinška agencija: Ovako teške optužbe tek treba dokazati, ali ne putem medija, to je posao neovisnih stručnjaka

Craig Reedie, predsjednik Svjetske anti-dopinške agencije (WADA) u Kuala Lumpuru, gdje je na zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora, izjavio je kako je njegova organizacija "veoma uznemirena insinuacijama koje će još jednom zatresti temelje sporta, ali i onih sportaša koji su čisti, odnosno ne koriste doping." i dodao:

"WADA-ina nezavisna komisija u najkraćem roku će istražiti ove navode kako bi utvrdili je li bilo kršenja anti-dopinškog koda i ako je do toga došlo, koje korake će poduzeti WADA ili druga tijela."

Reedie naglašava: "Ove lude optužbe su nedokazane i sportaši se smatraju nevinima dok se ne dokaže da su krivi. Pogrešno je izvoditi zaključke na osnovu natpisa u medijima."

Pročitajte više