Protiv Južne Koreje veliki jubilej: Srna, Pletikosa i Šimunić do 100. nastupa za reprezentaciju

Foto: Goran Mehkek / Cropix

HRVATSKA nogometna reprezentacija u srijedu će u Londonu igrati posljednju prijateljsku utakmicu uoči kvalifikacijskog dvoboja sa Srbijom u ožujku. Na stadionu Fulhama, Craven Cottageu, puleni Igora Štimca suprotstavit će se izabranoj nogometnoj vrsti Južne Koreje.


S Južnokorejcima Hrvatska je od osamostaljenja odigrala pet susreta i oni su među rijetkima s kojima Hrvatska ima negativan omjer. J. Koreja je upisala dvije pobjede, dva su susreta završila remijem, dok su hrvatski nogometaši slavili tek jednom, u prvom međusobnom susretu. 13. ožujka 1996. godine Hrvatska je svladala Korejce s čak 3:0.

Tri godine kasnije na Korea Kupu, susret je završio remijem, bilo je 1:1. Interesantno, u studenom 2001. godine dvije reprezentacije odigrale su dvije utakmice u samo tri dana. 10. studenog Južna Koreja slavila je s 2:0, da bi tri dana kasnije dvoboj ponovno završio remijem, 1:1. Posljednji dvoboj Južne Koreje i Hrvatske odvio se prije čak sedam godina, 29. siječnja 2007. Na Carlsberg cupu, Korejci su ponovno slavili, ovaj put s uvjerljivih 2:0.

Važno je istaknuti kako će utakmice protiv Južne Koreje biti ujedno i stoti nastup u nacionalnoj vrsti trojici nogometaša - Josipu Šimuniću, Stipi Pletikosa te Dariju Srni. 34-godišnji Pletikosa debitirao je u dresu Hrvatske 1999. godine, a za 99 nastupa trebalo mu je 14 godina. 35-godišnji Šimunić debitirao je dvije godine kasnije, a on je do 99 nastupa stigao u 12 godina. Joe je inače zabio i tri gola u reprezentativnom dresu.

31-godišnji Darijo Srna bit će najmlađi član društva 100, u koji još pripada i Dario Šimić, član reprezentacije od 1995.-2008. Kapetan Šahtara za Hrvatsku je debitirao 2002. godine, a do 99. nastupa stigao je samo u 11 godina. Pritom je zabio i 19 golova, što ga svrstava na treće mjesto strijelaca reprezentacije u povijesti. Bolji od njega samo su Eduardo da Silva sa 26 te nedodirljivi Davor Šuker s 45 golova.

Pročitajte više