Prvi pendrek HNS-a pozdravio navijačko ujedinjenje kontra vaučerizacije: "Neka nastave ako će na stadionima biti mir!"

Foto: Čitatelj

ZORAN CVRK, povjerenik za sigurnost HNS-a priznao je kako njegov savez nije najsretniji odlukom o uvođenju vaučera za navijačka gostovanja, ali ističe kako je to bila nužnost zbog nereda na utakmicama.

On i Damir Mišković, predsjednik Udruge prve HNL, govorili su nakon sastanka ovog tijela, na kojem su glavne teme bile upravo mjere "Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja" i problemi s kojima se susreću klubovi 1. HNL, usprkos tome što to godinama devastirano natjecanje doživljava renesensu.

"Mjeru o uvođenju vaučera donio je 'Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja', dakle nije odluka HNS-a, nego je donesena u suglasju odgovornih ljudi iz policije, pravosuđa i ministarstva sporta, čiji predstavnik, gospodin Skansi, kaže da je HNS progutao najveći dio vatre za to, iako za to nismo zaslužni, nego se radi prije svega o tehničkom i tehnološkom problemu.

To je mjera odgovornosti kluba za svoje navijače, kako bi preuzeli organizaciju gostovanja, preuzeta iz konvencija Vijeća Europe nakon Heysela, kada se pokazalo do čega dovodi iprepunjenost stadiona."

Kod nas nažalost nema tog problema, nego umjesto da se odgovorni bore za svakog navijača, oni pred njih predstavljaju sve veće birokratske i sigurnosne prepreke, replicirali smo mu.

"Neka se ujedinjuju!"

Cvrk odgovara kako brojnim navijačima naših klubova i reprezentacije iz Crne Gore i Slovenije, koji šalju podatke to nije problem i podvlači: "Ovaj način nije popularan i budite uvjereni kako zbog toga nismo sretni, jer bi puno jednostavnije bilo da svaki navijač na bilo kojem stadionu jednostavno kupi ulaznicu za gostujuću tribinu, ali trenutno situacija nije takva."

Ali nije ni tako sigurnosno crna kako je želite prikazati, pa evo do jučer "zaraćeni" navijači, sada jedni drugima kupuju ulaznice za gostovanja na koja njihovi neprijatelji ne smiju i tako doskaču ovoj ne samo nepopularnoj, nego i protupravnoj mjeri?

"Neka joj navijači doskaču, možda je to put da na stadionima opet bude situacija da navijači zajedno budu na tribinama bez ikakvih problema. Jako se dobro sjećam vremena kada su na istoj, prepunoj tribini, zajedno bili navijači Dinama i Hajduka bez ikakvih problema, pa ako će to njihovo savezništvo biti uvod u ponavljanje takvih scena, neka se ujedinjuju!"

Ovim se i "prvi pendrek HNS-a" priklonio retorici ministra sporta Jovanovića, koji je propast projekta vaučerizacije protumačio njegovim uspjehom, upravo zbog navijačkog ujedinjenja.

HNS je najkažnjavaniji savez UEFA-e

Cvrk je podsjetio kako nema vremena ni razloga za slavlje zbog ove pobjede navijačkog zdravog razuma:

"U zadnjih pet godina HNS je s plaćenih 900 tisuća eura kazni, najkažnjavaniji savez Uefe, dok na klupskoj razini, Dinamo s 590 tisuća eura uplaćenih u blagajnu Uefe na ovoj neslavnoj ljestvici drži 4., a Hajduk 540 tisuća eura, 6. mjesto. Kao što vidite, kada zbrojimo kazne odrezane samo HNS-u, Dinamu i Hajduku, debelo smo kažnjeni preko 2 milijuna eura." nabraja Cvrk i upozorava:

"Uefa nas je stavila na stup srama, iscrpljene su sve mjere i još preostaju samo suspenzije klubova i reprezentacije iz natjecanja u organizaciji Uefe i Fife. Klubovi 1. HNL dogovorili su se da će oko organizacije utakmica visokog rizika usko surađivati."

Mišković: Želimo više novca

Damir Mišković, predsjednik Udruge klubova Prve HNL, nakon sastanka predstavnika svih prvoligaša prvo je želio pojasniti: "Nisam rekao da će se Udruga HNL ugasiti, nego da ovako neefikasna kakva je do sada bila nema smisla", nakon čega je iznio zaključke sastanka: "Liga 10 pokazala je veliki napredak što se tiče kvalitete nogometa, po tome što utakmice gleda više od 50 posto gledatelja nego što je do sada bio slučaj, po tome što je na utakmicama više golova i da u ligi igraju bolji igrači. Regularnost je također neusporedivo bolja, dva kluba su nam izborila skupine Europa Lige, što je uspjeh za zemlju naše veličine."

Mišković je nakon najnovijih verbalnih ispada (Tudor, Mamić), iako nije želio o imenima, istaknuo kako su se iz svih klubova "složili da je Kodeks igrača i nogometnih djelatnika" nešto što je itekako potrebno hrvatskom nogometu, da je zabranjeno komentirati suđenje i davati uvredljive izjave. Trebamo izbaciti konflikte iz hrvatskog nogometa."

Naravno, konsenzus je postignut i oko perjanice hrvatskog nogometa: "Složili smo se i da svi trebamo dati potporu hrvatskoj reprezentaciji i da trebamo zaboraviti što je bilo i stati iza reprezentacije, jer ona je sve što imamo."

Ono čega klubovi nemaju su novci: "Nisu dobre financijske nepravilnosti u nogometu, bez obzira radi li se o privatnim klubovima ili udrugama. Od Arene sport želimo više novca od televizijskih  prava, od kladionica niti jedan klub u prvoj ligi nije dobio kunu, što je nepravedno, jer zarađuju od hrvatskog nogometa, a mi od toga nemamo ništa."

Od sljedeće sezone, opet novi udar na ionako prazne klupske kase: "Uefa je zatražila da svi klubovi na ulaze stadiona moraju instalirati kamere, brojčanike i ulaze s personaliziranim kartama, a svaki klub koji to ne bude imao, neće se moći natjecati u Prvoj HNL. Gradove, kao vlasnike stadiona, pozvat ćemo da sudjeluju u nemalim troškovima."

Mišković je također odgovorio na našu primjedbu da klubovi glume policiju i češljaju popise navijača poslane na odobrenje za vaučere:

"Udruga garantira navijačima da nitko od nas iz klubova ne daje listu zabrane, ona dolazi od policije i tim ljudima mi ne smijemo prodati kartu."

 

 

Pročitajte više