Prvi poraz "novog" HNS-a: Propao pokušaj guranja Varaždina u treću ligu!

NOVOOSNOVANI klub NK Varaždin - Škola nogometa Varaždin ipak se neće natjecati u Trećoj HNL, već će prve utakmice u novoj povijesti kluba igrati u županijskoj ligi.

Takvu su odluku donijeli predstavnici pet županijskih saveza sjeverne regije koji su se u Koprivnici sastali s novim vodstvom HNS-a Davorom Šukerom i Damirom Vrbanovićem uz koje su bili i Ante Vučemilović te Robert Markulin. Dvojac iz Rusanove planirao je proširiti treću ligu kako bi osigurali mjesto za klub koji je nastao na temeljima propalog prvoligaša, nekad uglednog Varteksa.

Prvi čovjek koprivničko-križevačkog ŽNS-a i donedavni potpredsjednik IO HNS-a Josip Friščić objavio je kako su se klubovi očitovali protiv proširenja Treće HNL Sjever sa 16 na 18 klubova kako bi u nju ušao i Varaždin.

Podsjetimo, u svibnju je Šuker s delegacijom Dinama (!?) posjetio Varaždin, a Zdravko Mamić obećao je kako će "novo vodstvo HNS-a učiniti sve da pomogne klubu vratiti se na staze slave", pa čak i mijenjati pravilnike HNS-a kako bi mu osigurali natjecanje u Trećoj ligi umjesto u županijskom rangu.

"Željeli smo pomoći, ali ne možemo silovati pravila. Sav se naježim kad vidim u kakvoj je Varaždin situaciji. Sigurno se pokojni Anđelko Herjavec okreće u grobu", rekao je nakon sastanka Davor Šuker za Novu TV.

Trećeligaši Šukeru zaprijetili Uefom, Fifom i Ministarstvom

Friščić je pohvalio novo vodstvo HNS-a jer nije bilo pritisaka na klubove, no klubovima je ipak bilo naređeno da održe i drugi plenum u dva tjedna nakon što su na prvom već glasali protiv širenja lige. Jedino je Međimurje bilo za. Klubovi su u svom priopćenju čak pozvali HNS da poštuje odluke vlastitog Izvršnog odbora po kojima Treće lige mogu imati najviše 16 klubova. Razlozi za odbijanje su više utakmica, veći troškovi, utakmice radnim danom i ispadanje čak pet klubova iz lige na kraju sezone. Zaprijetili su i prijavama...

"Ne uvažite li naš prijedlog i prihvatite prijedlog Natjecateljske komisije o proširenju III. HNL - Sjever na 18 klubova, bit ćemo primorani svoja prava ostvariti svim preostalim pravnim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju (Komisija za žalbe HNS-a, Skupština HNS-a, UEFA, FIFA, Hrvatski olimpijski odbor, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Građanski sud RH i dr.)", stajalo je u priopćenju plenuma klubova Treće HNL Sjever od prije desetak dana.

Strah od novog skandala već na početku mandata očito je prisilio novu vlast u Rusanovoj da prihvate odluku klubova, a Varaždinci će, sukladno propisima, nastaviti u županijskoj ligi.

Pročitajte više