Prvi simptom - smrt: Marc Viven Foe nije umro uzalud

Foto: Getty mages / Guliver Image

DESET godina prošlo je od smrti Marca Viviena Foea, reprezentativca Kameruna, tijekom utakmice Kupa konfederacija protiv Kolumbije u Lyonu. 28-godišnjak kojeg se kolege danas sjećaju kao čovjeka koji je uvijek bio čvrsto na zemlji, iznenada se pao na travnjak i više se nikada nije podignuo. Sekundu prije toga, ništa nije bilo čudno. Trčao je uz suigrače, igrala se 73. minuta. Pao je u krug na centru igrališta i oprostio se na putu do bolnice. Liječnici su bili nespremni, a još manje te su kadrove u live prijenosu očekivali milijuni gledatelja diljem svijeta. Mit o jakim i zdravim nogometnim zvijezdama u sekundi je srušen.

"Prenosili su smo utakmicu, i za sve nas bilo su to potresni trenuci. No, neki su mi se događaji trajno urezali u srce, poput press konferencije kamerunske reprezentacije sutradan. Tako su lijepo govorili o svom kolegi, izrazili su želju da nastave turnir. Bio je to prekrasan moment usred tragedije. Od tog dana strastveni sam navijač Kameruna", kaže za BBC  Pat Nevin, predsjednik Saveza profesionalnih nogometaša (PFA), koji je radio na prijenosu turnira. 

Igrači su slavili pored mrtvog suigrača: Nismo shvatili koliko je ozbiljno

Svijet se Foea prisjetio sinoć uoči polufinala Kupa Konfederacija između Brazila i Urugvaja. Simbolično, polufinale tog natjecanja posljednja je utakmica koju je Foe odigrao. U dogovoru s njegovom obitelji i organizatorima turnir 2003. godine je nastavljen, a finale između Francuske i Kameruna bilo je prožeto jezom. Igrači su plakali, neki su poput Thierryja Henryja bili neutješni.

Winfried Schafer, Nijemac koji je prije deset godina vodio Kamerun, prisjetio se kobne večeri.

"Pobijedili smo Kolumbiju 1:0, igrači su plesali i pjevali u svlačionici. Nismo bili svjesni koliko je stvar ozbiljna. Tada je u svlačionicu ušao kapetan Rigobert Song. Plakao je. Izašao sam iz svlačionice i čuo sam dvije žene kako plaču. Onda sam ga vidio kako leži, uz njega su bile supruga i majka. Ušao sam, dodirnuo mu nogu i izašao. Plakao sam s ekipom"


Obdukcijom nije odmah utvrđen uzrok smrti, no ponovljeni postupak potvrdio je da je Foe umro od hipertrofične kardiomiopatije. Riječ je o zadebljanju mišića srca koja se može javiti i kod zdravih osoba kao rezultat visokog tlaka i izrazite sportske aktivnosti. Javlja se mogućnost od iznenadne smrti.

Scene su još svježe i duboke, Foeov slučaj uistinu je potresao sportski svijet i podignuo svijest o prevenciji. Što se promijenilo kroz deset godina?

Tri do pet puta veći rizik za sportaše

Sanjay Sharma, profesor kardiologije na Sveučilištu u Londonu, koji je radio s igračima Manchester Cityja i britanskom olimpijskom reprezentacijom, tvrdi da je prvi simptom ovog oboljenja najčešće - smrt.

"Rizik od srčanog udara tri do pet puta je veći kod pacijenata koji se bave sportom, a imaju dijagnozu hipertrofične kardiomiopatije te osjećaju poremećaj u brzini rada srca. Nažalost, 80 posto sportaša koji su umrli zbog srčanih problema nisu imali nikakve simptome upozorenja"

Lav nikada ne umire, samo spava

Francis Niba, kamerunski novinar, sjeća se sprovoda.

"Došao je predsjednik Kameruna, predsjednik Fife, bio je to golem sprovod. Tisuće ljudi stajali su uz cestu. Sjećam se natpisa Lav nikada ne umire, samo spava"


Foe je iza sebe ostavio suprugu, dva sina i kćerkicu od svega dva mjeseca. Bio je poznat po svojoj darežljivosti i iza sebe nije ostavio veću ušteđevinu.

Posljednje počivalište našao je u svojoj nogometnoj akademiji u rodnom gradu Yaounde. Tijekom karijere ocu je slao novac za održavanje kompleksa, no danas je akademija praktički napuštena zbog nedostatka sredstava.

0.20 posto sportaša iznenada umire zbog srca, a čak 20 posto liječnika specijalista!

Tužna sudbina kamerunskog lava donijela je ipak nešto pozitivno. Golem se napredak bilježi u testiranju nogometaša, kao i u pružanju pomoći tijekom utakmice. Broj smrti ipak je u drastičnom porastu, u posljednjih pet godina zbog srčanih problema preminula su 22 nogometaša. Među njima nedavno i naš Alen Pamić. No, i dalje iznenadna smrt uslijed bavljenja sportom spada u rijetke pojave. Svega 0,20 posto sportaša umre zbog srčanog udara, naspram 20 posto liječnika specijalista.

Foeova smrt bila je posebno tragična jer smo je gledali uživo.

"Igrač se srušio bez ikakvog kontakta, oči su mu se preokrenule, njegovo je tijelo bilo bez tonusa i bilo je jasno da se događa nešto strašno. Bilo je jasno da polijevanje vodom neće pomoći. Kao kardiolog, tvrdim da je najbolja opcija kada se s oživljavanjem krene minutu i pol od pada, dok bi se defibrilator trebao uzeti u ruke unutar tri minute. To nam daje statistiku od 70 posto uspješnosti. U Foeovom slučaju, vidio sam akciju tek nakon pet-šest minuta. Vjerojatno se to dogodilo prvi put, i ruku na srce, ne očekujete da će se pokraj vas srušiti nogometni prvak i na mjestu preminuti"


Šef liječničke službe Fife Jiri Dvorak tvrdi da su od iznenadne smrti Marca Viviena Foea vidljivi pomaci u pristupu liječenju.

"Unutar Britanske zaklade za srce vršimo obuku medicinskih ekipa za nogometne utakmice, s naglaskom na uporabu defibrilatora. Imamo jasan plan kada nešto krene po zlu, kao i svu potrebnu opremu. Svi su liječnici prošli potrebnu obuku", kaže Dvorak.

Pomake ste mogli vidjeti i u liječničkoj reakciji u slučaju Fabricea Muambe koji je doživio srčani udar u utakmici Fa Cupa u ožujku prošle godine. Prvo što sam uočio u rukama liječnika bio je defibrilator. Odmah su krenuli s reanimacijom", kaže profesor Sharma.

Ipak, još uvijek nije učinjeno dovoljno. Nogometaš Livorna Piermario Morosini preminuo je nakon srčanog udara na utakmici Serie B, bez da su ga liječnici uopće pokušali oživjeti, sve do dolaska u bolnicu. Nadležni liječnici stadiona u Pescari uopće nisu imali defibrilator, a zbog nesporazuma on nije korišten ni u kolima hitne pomoći. Liječnici su danas u procesu, pod optužbom za Morosinijevu smrt.

U Hrvatskoj se spominje mogućnost ponovnog otvaranja sportskih ambulanti, koje aktivnim sportašima i prije svega djeci, nude mogućnost kompletnih specijaliziranih pretraga.

Pročitajte više