Prvi vratar nije imao pojma! Van Gaal u tajnosti pripremao Krula: "Za ovo radite cijeli život"

Foto: Hina

NIZOZEMSKA je nakon jedanaesteraca izborila prolazak u polufinale Svjetskog prvenstva, a junak dana u pobjedi nad Kostarikom bio je pričuvni vratar Tim Krul, kojeg je Louis Van Gaal poslao u igru krajem produžetaka. Nizozemskom strategu to se potpuno isplatilo jer je Krul obranio dva udarca s bijele točke, Ruizu i Umani.

"Da Jasper nije ono obranio, ne bi došli do jedanaesteraca"
 
"Ovo je nevjerojatno, sjedio sam na klupi i gledao kako stvaramo jednu priliku za drugom. Onda sam ušao u igru i obranio dva jedanaesterca. Za ovakve stvari trenirate sedam dana u tjednu, za ovo naporno radim cijeli život", izjavio je nakon susreta junak Tim Krul, inače čuvar mreže Newcastlea.
 
Prema njegovom mišljenju, nije samo on junak dana: "Da Jasper nije obranio onaj udarac u posljednjim minutama, ne bi uopće došli do jedanaesteraca."
 
"Fantastično je kako smo reagirali kao momčad", naglasio je i još malo prokomentirao konačan rasplet udarcima s bijele točke: "Gledali smo njihovo izvođenje jedanaesteraca protiv Grčke, ali nisam zapravo ništa naučio iz toga. Jednostavno sam čekao što je više moguće kod udaraca, što sam i vježbao s trenerom vratara Fransom Hoekom."
 
Van Gaal je unaprijed pripremio Krula na ovakav potez
 
Njegov ulazak u igru bio je iznenađenje za nogometnu javnost, no Van Gaal je otkrio da je imao to u planu otprije: "Rekli smo Krulu da postoji mogućnost da će braniti penale. Cillessenu nismo rekli."
 
"Vjerovali smo da je Krul bolji izbor za jedanaesterce. Ima bolji učinak kod branjenja penala. Razgovarali smo s njim o tome i dogovorili smo da prouči kako su Kostarikanci izvodili jedanaesterce u osmini finala protiv Grčke. Vidjeli ste da se svaki put bacio na pravu stranu", pojasnio je svoju odluku nizozemski stručnjak.
 
Ipak, nema dileme tko će od prve minute među vratnice u polufinalnom okršaju. "Uopće nije upitno tko će braniti u sljedećoj utakmici, bit će to Cillessen."
 
"Imali smo snage sve psihički izdržati"
 
Robin Van Persie jučer nije uspio pronaći put do kostarikanske mreže, no po njegovom mišljenju susret nije trebao niti otići u rulet jedanaesteraca: "Nismo imali sreće, Sneijder je dva puta pogodio vratnicu, ali uspjeli smo ostati čvrsti i snažni do kraja, vjerovali u pobjedu nakon svega. Imali smo snage psihički sve izdržati do kraja."
 
Nizozemska u polufinalu igra protiv Argentine, a taj susret na rasporedu je na u srijedu 9. srpnja u 22 sata na Corinthians Areni.

Pročitajte više