Pukla ljubav! Mamić od Vlatka panično traži odgovor: Ide ili ostaje?

ZDRAVKO  MAMIĆ I Vlatko Marković ne vole se javno! Makar će mnogi pomisliti da se radi o novom momentu u utvrđivanju nogometne hijerarhije, veza je nagrižena još na protekloj Skupštini HNS-a. O čemu je riječ? Zdravko Mamić očigledno je uzdižući i štiteći Markovića tijekom ataka Igora Štimca postigao kontraefekt pa Presidente danas ustinu misli da je nezamjenjiv.

Plan je bio da Marković na Skupštini i službeno najavi svoj odlazak nakon Eura, no on je zaboravio na taj detalj. Mamić je njegovo odstupanje tada još i mogao pravdati zaboravljivošću, no nakon što ga je predsjednik izigrao i jučer na sjednici IO-a, shvatio je ono čemu svjedočimo već godinama.

Mamić okrenuo leđa Markoviću

Markoviću se ne odlazi iz predsjedničkog ureda i Mamić je u svega par mjeseci od njegovog pr-gurua prešao na protivničku stranu. Jasno, uloge se uvijek mogu promijeniti, no činjenica da je Zdravko Mamić jučer eskivirao sjednicu IO-a. Nezadovoljan jer točka o sazivanju izvanredne izborne Skupštine HNS-a nije ni stavljena na dnevni red, govori o aktualnom rasporedu snaga.

Mamić iz više razloga želi da se izbor za novog predsjednika održi već krajem lipnja. Bit će to vrijeme Eura, dovoljno blisko da se oporba ne stigne organizirati. Mnoge županije, poput Rijeke ili Slavonskog Broda Mamić više ne drži pod kontrolom, a podrška Varaždina završila je u šestoj ligi.

Također, cijelom Mamićevom sustavu prijeti i tužba upravnom sudu zbog prosinačke skupštine. Rasprava bi, prema našim informacijama, trebala biti sazvana vrlo brzo. Sud je ipak ozbiljnija instanca nego li je to bilo Mlakarovo ministarstvo i Mamić je svakako želi preduhitriti.

"Kada Vrbanović od Markovića traži očitovanje, jasno je da se ne radi o pukim špekulacijama"

A kada i Damir Vrbanović, jedan od Mamićevih igrača za predsjedničku funkciju (ili izvršnu, ne uspije li raspodjela funkcija sa širićevsko-šukerovskom strujom) javno od Markovića zatraži službeno očitovanje, jasno je da se ne radi o pukim špekulacijama.

Stvar je posve ozbiljna. Vrbanović nam je prije nekoliko tjedana rekao da će se puno više o svojoj ulozi znati kada porazgovara s bliskim ljudima i utvrdi postoji li u bazama većina koja će ga podržati. Danas Dinamov direktor zvuči puno otvorenije, koliko god kao "zakleti legalist" ne želi potvrditi svoju kandidaturu dok je aktualni predsjednik "živ".

"HNS sukladno svom Statutu i poslovniku mora poduzeti odgovarajuće postupke da bi se ostvarila moja, ili bilo koja druga kandidatura i smijenio stari predsjednik. Očekujemo ispunjenje obećanja koje je Marković dao, rekavši da će otići nakon Eura. No, to mora reći i službeno. Sve dok se putem organa službeno ne donese odluka o sazivanju izvanredne Skupštine, ne želim špekulirati o vlastitoj kandidaturi.

Nije mi cilj baviti se špekulacijama niti dijeliti funkcije u trenutku dok aktualni predsjednik nijednim potezom nije službeno dao do znanja da se povlači nakon ljeta.  Ja sam legalist, ne guram se i ne rušim. Pričekat ću da se store uvjeti za moju eventualnu kandidaturu"

"Dinamo je najzainteresiraniji da se stanje u HNS-u smiri"

Znači li to da od aktualnog predsjednika očekujete da konačno najavi svoj odlazak? Drugim riječima, je li ovo kraj ljubavi Mamića i Markovića?

"Naravno da očekujemo da se Marković oglasi jer je nogometna organizacija dužna reagirati po tom pitanju. Nisu baklje ključni problem hrvatskog nogometa. Mi u Dinamu smo najzainteresiraniji da se stanje u HNS-u smiri, da tu bude normalna profesionalna situacija."

"Što je HNS uređeniji, to će uređenija biti i liga. To je u interesu svih klubova“ jasan je Vrbanović, koji ne strahuje od eventualne žalbe DORH-a na presudu u suđenju protiv trojice direktora Dinama, koji su bili optuženi da su u periodu od 1996. do 2000. na razne načine utajili porez. U slučaju da DORH doista uloži žalbu, to bi Vrbanovića spriječilo da bude legitimni kandidat za predsjednika HNS-a. "

Pročitajte više