R. Kovač za Index: Štimac se kockao s Radoševićem, da je izgubio naštetio bi sebi i mladom veznjaku

U RAZGOVORU za Index proslavljeni hrvatski branič Robert Kovač prokomentirao je novo vodstvo reprezentacije i početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Start kvalifikacija uvijek je težak, pogotovo kada dođe novi izbornik, promijeni koncepciju i momčad. Ne smijemo biti nezadovoljni. Osvojili smo četiri boda, izvukli ono što smo tražili, a to je zaista ono najvažnije", rekao je u uvodu.

"Makedoncima smo dozvolili previše prilika"

Za početak osvrnuo se na susret s Makedonijom...

"Nema lakih protivnika više nigdje pa ni Makedonija to svakako nije. Vidjeli ste kako je Portugal jedva dobio neki Luksemburg, to dovoljno govori o kvaliteti nogometa na Starom kontinentu. Činjenica je da protiv Makedonaca nismo sjajno odigrali, dopustili smo im previše šansi, ali smo zasluženo pobijedili. Ponavljam, nije bilo sjajno, možemo bolje, ali pobjedi se ne gleda u zube", istaknuo je.

"Moramo biti zadovoljni s bodom, iako ne bi rekao da je Belgija imala veće i bolje šanse za gol"

Belgija je ponudila jednako blijedo lice...

"Belgija je imala veći posjed lopte i pritiskali su cijelu utakmicu. Ostaje dojam da su zaslužili više od boda, ali ne bih rekao da su imali bolje ili veće šanse od nas. Mi smo se orijentirali na kontranapade, imali smo svoje prilike, a da je Vida zabio ono glavom u posljednjoj minutu mogli smo govoriti o velikoj pobjedi u Bruxellesu. S bodom moramo biti zadovoljni", spremno će nekadašnji igrač Bayerna i Juventusa.

"Ma kako teška bila ova kvalifikacijska skupina favoriti smo, imamo najviše iskustva"


Već sada je jasno kako će stručni stožer na čelu s Igorom Štimcem imati jako težak zadatak u kvalifikacijama.

"Skupina je izuzetno teška i očekuje nas mukotrpna bitka do kraja. Ipak, Hrvatska je među TOP 10 na svijetu i to mora dokazati. Igor mora što prije pronaći svoju dobitnu formulu i znati je kvalitetno prenijeti igračima, a za to nema puno vremena. Očekuju nas teške utakmice, ali moj stav je kako smo ipak favoriti, ispred svih. Dobar dio ovih igrača ima tri velika natjecanja iza sebe, puno iskustva, s čime se ostale momčadi baš i ne mogu podičiti. To bi mogli biti presudno, jer su sve ostale reprezentacije u stvaranju. Belgija je dobra, ali sigurno nije svjetska klasa, barem ne još", iskreno će u razgovoru za Index Robert Kovač.

"Šimunić je u Bruxellesu dokazao koliko vrijedi reprezentaciji"

Obrana je djelovala solidno u prve dvije utakmice...

"Da, Joe je odigrao super, dao sigurnost obrani, sigurnost koja je tako nedostajala reprezentaciji protiv Švicarske. Mislim da smo s njime dobili kvalitetu koja će nam biti od velike pomoći u kvalifikacijama. Tu su još Ćorluka, Srna, sve kvalitetni igrači i mislim da u obrani nećemo imati problema", rekao je.

"Modrić mora očistiti glavu i shvatiti kako ne mora rješavati utakmice samo zato što igra za Real"


Luka Modrić ostvario je zvjezdani transfer u Real. Od njega će sada svi očekivati još i više...

"Za početak moram čestiti Luki na tom velikom transferu. A što se tiče očekivanja, to je normalno. Uvijek će se od igrača koji igraju u Real Madridu i ostalim najvećim klubovima očekivati više. No on si ne smije stvarati pritisak, igrati u grču. Najbitnije je da očisti glavu i shvati kako ne mora on rješavati utakmice samo zato što igra za kraljevski klub. Onjestrašan igrač, a to će dokazati i u dresu Hrvatske i u dresu Real Madrida", istaknuo je.

"Igor me iznenadio s Radoševićem"

Štimac se izrazito kockao s Radoševićem u Bruxellesu...

"Iskreno, zaista me iznenadio taj potez, ali na kraju je ispalo dobro, tako da se tu nema što prigovarati. Radošević je odigrao dobro, sigurno da ima potencijala i želim mu sreću u budućnosti, a ova utakmica donijela mu je nemjerljivo iskustvo. Ipak, bilo je to veliko kockanje Štimca, kako kažete. Da je kojim slučajem teško poražen u Belgiji, nanio bi veliku štetu i sebi i mladom igraču", smatra Robert.

"Sammir se mora identificirati kao Hrvat, a ne samo pričati kako bi igrao za reprezentaciju"

Za kraj rekao je i što misli o Sammiru kao reprezentativcu...

"Igor to mora odlučiti, sve je na njemu. Jedino mogu reći da sam igrao sa Sammirom i da znam kakav je on. Sammir mora kontrolirati svoj život i živjeti za klub i reprezentaciju, ako to zaista želi. Mora se identificirati kao Hrvat, živjeti kako spada, a ne samo pričati "ja bi igrao". Jedna dobra utakmica nije mu dovoljna, treba mu blistava sezona", za kraj će.

Pročitajte više