Raspala se fiktivna udruga, ostali stvarni problemi: Hrvatski nogomet talac je jednog čovjeka

Foto: Hina 

UDRUŽENJE hrvatskih prvoligaša i službeno je preostalo postojati, nakon fiktivnog djelovanja proteklih 13 godina. 2001. godine pokojni predsjednik Vlatko Marković klubovima je omogućio osnivanje novog nadležnog tijela, ali ne i pravu autonomiju. U svom je statutu udruga prvoligaša od prvog dana zakočena člancima "...ukoliko drugačije ne riješi HNS", a nije ni opravdala svrhu svog postojanja, prije svega financijske naravi. Novac od tv prava ostao je tek puki san, a liga je godinama na rubu gladi i regularnosti. 

Udrugom su se u međuvremenu prostituirala razna imena, od idejnog začetnika Lige 16 Igora Štimca, do posljednjeg predsjednika Rene Sinovčića. Bio je to vrhunac apsurda, koji je iskoristio i vrh HNS-a te preko svojih klubova razorio kvorum i konačno ugasio ovo beznačajno prvoligaško tijelo. Ligu će, međutim, i dalje voditi isti ljudi: Josip Brezni, Krešimir Vlajčević, Ivan Peraić, Ante Kulušić, ali ovaj put i službeno pod budnim okom saveza.

Pet klubova iniciralo je ovu promjenu: Dinamo, Osijek, Rijeka, Lokomotiva te NK Istra 1961, Riječ je o klubovima iz tzv. Mamićevog prstena, koji s najmoćnijim članom nogometne vlade gaje bliske odnose. Zanimljivo je ipak bilo čuti očekuju li ostali klubovi kakve posljedice zbog raspada prvoligaške udruge. Index je službenim putem zatražio odgovore od NK Zadar, RNK Split, NK Zagreb, NK Slaven Belupo te NK Hajduk.

NK ZAGREB: Mi nemamo stav 

Ispred Zagreba se javio all-rounder Kranjčevićeve, predsjednik Dražen Medić, koji je na pitanja Indexa odgovorio protupitanjem: "Jeste li vi prespavali proteklih 25 godina? Nemamo nikakav stav, napišite da NK Zagreb nema stav. Mene to uopće ne zanima. Zanimaju me samo rezultati Zagreba"

NK SLAVEN BELUPO: Nitko vam ne može dati službeni stav. Čekamo izbore 

Zanimljiv je odgovor stigao i iz Slaven Belupa, gdje smo nakon neuspjelih pokušaja službenim putem, kontaktirali člana uprave Roberta Markulina. On je nekada bio i predsjednik udruge koja je danas dio povijesti.

"Ne želim dati nikakvu izjavu. Zapravo, nitko u klubu ne može trenutno izreći stav po tom pitanju. U četvrtak biramo novo vodstvo"

RNK SPLIT: Odluke idu u smjeru jednog čovjeka 

"Što se nas tiče, odlukom o ukidanju Udruge prvoligaša ništa se nije promijenilo. Oduvijek je vladao monopol u odlučivanju, a udruga je bila samo privid demokracije i rasprave. Odluke su se uvijek donosile u smjeru u kojem to želi jedna osoba, a tako je i danas", istaknuli su u RNK Split.

"Klubove koji nisu izašli iz udruženja nismo kontaktirali jer smo zauzeti europskim obvezama. Za nas su kvalifikacije za Europa ligu postale avantura, posla je puno, a nas je u klubu malo za takvu korespondenciju, posebice jer je utakmica zbog stanja u Izraelu premještena na Cipar. Što se domaće avanture tiče, tu sve ostaje po starom. Nažalost, odluka o ukidanju udruge je nebitna. Nismo presretni, jer sve ostaje kako je bilo do sada, a ne smatramo da je to dobar smjer za razvoj nogometa", smatraju na Parku mladeži. 

HNK HAJDUK: Netko će morati odgovarati za štetu 

Na konkretne korake sprema se Hajduk. Predsjednik Marin Brbić ističe da je za funkcioniranje udruge odgovoran tajnik koji će sigurno biti pozvan od članica da osigura nesmetan rad ili snosi posljedice za štetu neispunjavanja statuom propisanih obveza. 

"Kao što Vam je poznato Izvršni odbor HNS donio je odluku, br. 31/14, od 17.07.2014., kojom utvrđuje kako je pet nogometnih klubova Prve HNL donijelo odluku da ne sudjeluje u radu Udruge profesionalnih klubova Prve HNL, čime Udruga ne može donositi odluke budući da prema Statutu Udruge ne postoji utvrđeni kvorum, stoga HNS preuzima neposredno vođenje natjecanja Prve HNL. Kao prvo HNK Hajduk nije poznato da li je pet nogometnih klubova Prve HNL donijelo pisane odluke kojima iskazuju želju za ne sudjelovanjem u radu Udruge Prve HNL, međutim ukoliko su takve odluke i donesene, one su u suprotnosti sa Statutom Udruge čiji su i dalje članovi i koje članstvo ih obvezuje s obzirom na prvoligaški status.

Dakle, ovakvim odlukama pet nogometnih klubova, ukoliko isti ne budu sudjelovali u radu Udruge, doista blokiraju rad Udruge jer nedostaje potreban kvorum, međutim time se Udruzi nanosi nesaglediva šteta u smislu rada i ispunjavanja ugovorima preuzetih obveza, za koju štetu u konačnici će netko morati odgovarati, kako materijalno tako i kazneno. Također, sukladno Statutu Udruge, čiji su i dalje članovi svih 10 prvoligaša i koji obvezuje sve članice, čl. 26. Tajnik Udruge je odgovora za rad i funkcioniranje Udruge, stoga će Tajnik zasigurno biti pozvan od strane članica Udruge da osigura nesmetani rad Udruge i njezinih izabranih tijela, jer će u protivnom isti biti odgovoran za nastalu štetu.

HNK Hajduk i dalje namjerava poštovati i konzumirati sve Zakonom i Statutom Udruge preuzete obveze i prava, te će poduzeti sve pravne i druge radnje propisane zakonima Republike Hrvatske i drugim aktima Udruge radi zaštite interesa i prava Udruge i HNK Hajduka kao člana. HNK Hajduk će također poduzeti sve pravne radnje radi sprječavanja nastanka štete, odnosno zatražit će odgovornost svih članica i ovlaštenih osoba koje svojim protupravnim ponašanjem opstruiraju rad Udruge Prve HNL.

S druge strane sve ovo je još jedna očita demonstracija moći pojedinaca koji ruše sve legalne i legitimne institucije sustava (sjetimo se samo uvođenja vaučera i njihovog jednostranog ukidanja od strane GNK Dinamo za što nitko nikad nije odgovarao, nemogućnosti procesuiranja određenih pojedinaca prema Kodeksu ponašanja nogometnih djelatnika niti nakon višekratnih vrijeđanja i nepoštovanja, jer prema pravorijeku disciplinske komisije HNS-a "...on samo izražava svoje mišljenje“, dok svi mi ostali moramo plaćati masne kazne...) čime se ukida i posljednja nogometna institucija koja je imala kakvu-takvu samostalnost, odnosno jasno se vidi želja pojedinih klubova i pojedinaca da se preuzme potpuna kontrola svih procesa unutar hrvatskog nogometa", objasnio je Brbić 

Napominjemo da je ta ista Udruga na izboru novog predsjednika prije nešto više od mjesec dana glasovala sa devet glasova (od 10) za njegov izbor, da bi nakon samo dva dana po dobivenim instrukcijama dva kluba (pa onda još tri?) naglo promijenili mišljenje što jasno govori što se iza kulisa događa. Sve ovo pokazuje u kojem pravcu ide hrvatski nogomet, te da je, čini se, konačni cilj na svim našim stadionima imati ono što se na jednom našem stadionu već dugo vidi - nogomet bez gledatelja", zaključio je Brbić u odgovoru koji je Index primio uoči početka sezone.

NK ZADAR: Bez odgovora 

NK Zadar nije odgovorio na službeni Indexov upit do zaključenja ovog teksta. Reno Sinovčić, kao vanjski suradnik kluba, i posljednji predsjednik udruge proteklih dana isticao je da klubovi nisu bili za ukidanje lige, sve dok nisu otišli po stav do maksimirske šume. 

Pročitajte više