Real ga plaća više od Prosinečkog, Šukera i Jarnija zajedno: Dolazi nespreman i u teškom trenutku za klub



ROBERT PROSINEČKI u ljeto 1991. je u Real došao iz Zvezde kao najbolji mladi igrač svijeta i europski prvak za otprilike deset milijuna eura. Kada bi preračunavali i iznos koji je u pesetama ili dojčmarkama pet godina poslije Raal platio Sevilli za Šukera, došli bi do iste brojke, samo što je "Sukerman" do tada u pet španjolskih sezona postigao preko 80 golova. U ljeto 1998. iz Betisa, ali preko Coventryja, u Real za oko današnjih pet milijuna eura prelazi Robert Jarni, koji je tada također bio "prekaljeni internacionalac".

A sada, evo samo što nije, za Real potpisuje Luka Modrić i to za skoro duplo veću odštetu nego sva trojica nogometaša koji su obilježila epohu hrvatskog nogometa zajedno. Naravno, osim što je inflacija učinila svoje, od tada je tržište poludjelo, iznosi su se napumpali preko svake mjere, pa se eto događa da Real za igrača koji bi trebao "pojačati konkurenciju" i koji "ništa u karijeri nije osvojio", plaća 42 milijuna eura + bonusi, zahvaljujući kojima bi Tottenham u tri godine Modrićevog ugovora s Realom mogao dobiti još pet milijuna, ovisno o Lukinim nastupima, golovima i osvojenim trofejima.

Na plaću se Modrić također neće moći požaliti - u Madridu će zarađivati oko 150 tisuća eura tjedno, pa se njegovih 40 tisuća funti (manje od 60 tisuća eura), koje tjedno privredi u Tottenhamu, sada čini poput siće. Koliko se napatio u Realu, dovoljno će pokazati što je i tu "crkavicu" prisiljen ostaviti poslodavcu od kojeg jedva čeka pobjeći. Sjećate se, predsjednik Levy mu je uzeo trotjedna primanja kao kaznu jer je odbio s Tottenhamom putovati na pripreme, a za trening je bio "psihički nespreman".

Real je očajan, Mourinho bijesan, Ozil izdušen. Ali u kakvom je stanju Modrić?

Modrića ni u Madridu ne očekuje idilična situacija: "Očajni smo, naša igra je neprihvatljiva i negledljiva!" grmi Mourinho nakon gotovo katastrofalnog ulaska Reala u sezonu i u satima prije nego što će Luka Modrić potpisati za najglamurozniji klub svijeta.

Podsjećamo, Real u prvom kolu Primere na svom terenu nije uspio pobijediti Valenciju (1:1), zatim je u prvoj utakmici Superkupa poražen kod Barcelone (2:3), iako je to potpuno varljiv rezultat, Real je trebao izgubiti s barem dva gola razlike. Sinoć je uslijedio novi šok, prvenstveni poraz 1:2 u predgrađu Madrida kod Getafea, za koji će i sam Mourinho reći "Zaslužili smo izgubiti!"

Nakon samo dva kola, Real za Barcelonom zaostaje čak pet bodova. Aktualni prvak svakako nije računao na ovakvu krizu tjedan dana nakon starta sezone u kojoj je Mourinhu ostala netaknuta i činilo se savršeno uigrana momčad. Nedostajao joj je samo Modrić.

Ali, kako će se u ovu atmosferu uklopiti igrač koji je od početka pobune u Tottenhamu, dakle posljednjih 38 dana, bez pravog treninga i koji se, kako možete vidjeti u priloženom videu, za transfer života priprema igrajući sam sa sobom "na male" u kućnom pritvoru trening-kampa Spursa?


Može li Modrić u stanju kakvom smo ga gledali protiv Švicarske, (a tih 25 minuta mu je bilo jedini period igre od Eura), profitirati od činjenice da je njegov izravni konkurent Mesut Ozil i protiv Getafea bio nevidljiv, promašio prazan gol, isticao se brojnim netočnim dodavanjima, a na kraju utakmice potpuno izgubio i živce i snagu?

"Danas želim s njima samo razgovarati. U svlačionici vlada velika ljutnja. Tu čak ni ja ne mogu ništa napraviti", vrti glavom veliki trenerski mag na trenutnu situaciju u ekipi. Naravno, samo jedna pobjeda i to po mogućnosti protiv Barce u uzvratu Superkupa promijenila bi sve.

Modrića u srijedu ipak nećemo gledati, a osim što je nespreman, njegovim akcijama u Realu ne pomaže ni što već za tjedan dana odlazi na reprezentativno okupljanje. Real i Mourinho će od njega imati koristi tek u listopadu.

Pročitajte više