Rekordi za kraj: Klose stigao Pelea, Romero nadmašio sve svoje prethodnike

Foto: Hina

PO MNOGOČEMU rekordno Svjetsko prvenstvo u Brazilu dodatno je začinila i posljednja utakmica. U finalu je Njemačka sa 1:0 porazila Argentinu i četvrti put osvojila naslov prvaka. Gol za pobjedu zabio je Götze u 113. minuti utakmice.

- Njemačka i Argentina izjednačile su rekord po broju međusobnih susreta na mundijalima. Odigrale su sedam međusobnih utakmica na svjetskim prvenstvima čime su se izjednačili na vrhu sa parovima Brazil - Švedska i Njemačka - Jugoslavija/Srbija.

- Ovo je treće finale SP-a zaredom koje je otišlo u produžetke. Također, ovo su rekordni jedanaesti produžeci Njemačkoj na SP-ima čime su se izjednačili s Italijom. 

- U Brazilu su produžeci igrani na osam utakmica čime je izjednačen rekord sa SP-a u Italiji 1990.

- Miroslav Klose skočio je na drugo mjesto po broju nastupa na SP-ima. S ovim finalom ima ih 24, jedan manje od nedodirljivog Lothara Matthäusa. Klose igra svoje drugo finale na SP-u, 12 godina nakon prvog čime je izjednačio dosadašnji rekord legendarnog Pelea.

- Argentinski vratar Sergio Romero nadmašio je sve argentinske golmane skupivši više od 400 minuta bez primljenog gola na SP-u. Sa ukupno 485 minuta skočio je na treće mjesto vječne ljestvice mundijala. Ispred njega ostali su samo Zenga (517) i Shilton (499).

- Argentina je prvi put primila pogodak u produžetku utakmice SP-a, a igrali su ih ukupno 9 puta

- Njemačka je tijekom utakmice srušila rekord po broju žutih kartona na svjetskim prvenstvima kojeg je držala Argentina, da bi Argentinci do isteka 90 minuta zaradili još dva i izjednačili novi rekord na ukupno 119 žutih kartona na SP-ima

- Prvi put se dogodilo da naslov prvaka treći put zaredom osvaja ekipa s istog kontinenta. Europa je slavila 2006., 2010. i 2014. godine.

Pročitajte više