Represija na Maksimiru, policija privela i snimila navijače koji su vrijeđali Mamića: "Mamić nije naredio uhićenja, radimo svoj posao"

Foto: Nenad Dugi, Damir Krajač, Ivan Klinđić, Igor Soban / Cropix, čitatelji Indexa

ZDRAVKO MAMIĆ i policija potjerali su s maksimirskog sjevera navijače koji su tijekom utakmice sa Sheriffom vrijeđali Dinamovog gazdu. Na Maksimiru je režirana predstava uslijed koje je dio navijača, nakon upozorenja, odstranjen sa sjeverne tribine, 

Indexov reporter tijekom susreta također je bio na tribinama, jer je našem i vašem portalu također zabranjen pristup radnom mjestu na maksimirskom stadionu.

"Bad Blue Boyse koji su prisilno morali napustiti stadion drže na hodniku stadiona, te ih jednog po jednog snimaju i privode, maltretiraju te im uopće ne dopuštaju da međusobno razgovaraju. Svjedok s mjesta događaja tvrdi da je van stadiona izbila i tučnjava", govore nam navijači.

"Policija još uvijek drži sve navijače s ispražnjene tribine. Popisuju jednog po jednog, snimaju i odvode", javili su nam navijači nešto iza ponoći.

U Operativno-komunikacijskom centru zagrebačke policije dobili smo potvrdu; do ponoći je privedeno 60-ak navijača, te ih policija raspoređuje po policijskim postajama u Zagrebu.

Zašto su privedeni'?

"Zbog pogrdnog izražavanja i vrijeđanja te remećenja javnog reda i mira. Mi smo izgrednike locirali, izveli s tribine i zadržali. Snimili smo ih da utvrdimo njihov identitet. Ti će se podaci arhivirati", rekao nam je dežurni operater.

Jesu li navijači privedeni na inicijativu kluba? Svjedoci smo sličnih povika na svakoj utakmici, ali ovakve reakcije nisu uobičajene.

"Nikakva odluka kluba nije u pitanju. Policija radi svoj posao. Ovdje je mnogo maloljetnika koji nemaju uz sebe osobne dokumente. Moramo ih identificirati i pričekati da po njih dođu roditelji. Punoljetni navijači nakon obrade će biti pušteni"

Uefa je, podsjetimo, kaznila Dinamo zatvaranjem istočne tribine, jer su navijači vrijeđali vodstvo kluba. Drugim riječima, Dinamo plaća kaznu jer trpi homofobne i rasističke uvrede, ponajprije na račun Zdravka Mamića. Čudna logika Disciplinske komisije Uefe, a koju je Mamić mudro uporabio na izvanrednoj press konferenciji uoči utakmice, kao i na samoj utakmici, rezultirala je daljnjom eskalacijom nereda. Ispred stadiona je prema nekim informacijama došlo i do tučnjave, ali službenu potvrdu te informacije tijekom noći nismo dobili.

Izvještaj s Maksimira:

Kao što se moglo i očekivati, kazna UEFE, koja je zatvorila istočnu maksimirsku tribinu nije zaustavila dio navijača da s ostalih tribina skandiraju dobro poznate stihove zbog kojih je Dinamo i bio kažnjen.

Gledatelji su do 15. minute utakmice sa Sheriffom dvaput upozoreni zbog povika s tribina. Ipak, Maksimirom se orilo "Mamiću cigane, odlazi iz Svetinje", na što su UEFA i FARE posebno upozorili hrvatskog prvaka uz posljednju kaznu. Na svako uvredljivo skandiranje sa sjevera odgovor s Mamiću naklonjenog zapada bili su zaglušujući zvižduci.

Na repertoar su navijači kasnije dodali i "HNS, pederi! Nogomet ste sjebali!". Većinu vremena ipak su zdušno bodrili svoj klub.

U 60. minuti s razglasa je odaslano i posljednje upozorenje navijačima, a oni su još jednom zapjevali na račun Zdravka Mamića te je stigla i naredba da se isprazni dio sjeverne tribine.

Policija pritisnula BBB da napuste tribinu

U ružnoj atmosferi našao se i Indexov reporter koji je uslijed zabrane pristupa radnom mjestu na stadionu Maksimir utakmicu pratio sa sjeverne tribine, što Index prakticira otkako je "baniran".

Službeni spiker desetak je puta upozorio navijače da prestanu s uvredljivim povicima na račun Zdravka Mamića, a koji su dolazili isključivo sa središnjeg dijela tribine.
 
Navijači su nastavili sa svojim programom, nakon čega službeni spiker javlja da moraju napustiti tribinu, odnosno njezin središnji dio.
 
Sužavanjem prostora snage interventne policije i zaštitarske službe napravile su koridor, podijelile tribinu i pritisnule Boyse da iz sredine krenu prema izlazu. Oni su to učinili bez prisile. Ostalo je tek njih 200-tinjak koji su iz protesta sjeli, ali su potom i oni napustili tribinu., točnije, policija ih je okružila s dvije strane i natjerala ih da malim koridorom krenu prema izlazu na vrhu tribine.

Središnji dio tribine ostao je prazan, a navijači s lijeve i desne strane, koji do tada nisu sudjelovali u navijanju kontra Zdravka Mamića, počeli su uvredljivo skandirati. Ipak, brzo su se utišali.

Pročitajte više