Režiser najbolje hrvatske predstave u Kazalištu snova: Jelavić prvi koji je zabio dva gola na Old Traffordu!



ŠUKER, Bokšić, Olić i Modrić postizali su golove na jednom od svjetskih nogometnih hramova, ali ni jednom od ovih velikana nije uspjelo ono što je Nikici Jelaviću ove nedjelje - poentirati na stadionu Manchester Uniteda dva puta na jednoj utakmici.

Englezi se klanjaju Jelaviću: Kupnja sezone šokirala Fergusona i Everton dovela ispred Liverpoola

Što se tiče hrvatskih uspjeha na Old Traffordu, uz Šukerov ubod protiv kasnijih europskih prvaka Nijemaca, Bokšićev pobjednički gol protiv možda najbolje generacije Uniteda i Olićev za najslađi Bayernov poraz u novijoj povijesti (2:3, koji je prije dvije godine poslao Bavarce u polufinale LP), svakako treba istaknuti i remi Dinama 0:0 protiv aktualnog prvaka Europe u prvom kolu skupine Lige prvaka 1999.

Šuker je po tepihu Old Trafforda valjao Nijemce, a Unitedu je zabio kao napadač West Hama

Prvi gol koji je nakon nezavisnosti neki hrvatski igrač postigao na stadionu Uniteda djelo je dakako Davora Šukera. Nije ga zabio Manchesteru, nego kao napadač Hrvatske protiv Njemačke. Gol koji je jednako važan - u četvrtfinalu EP-a, prvog velikog natjecanja na kojem je nastupila Hrvatska, protiv velikog protivnika, koliko i lijep - Jurčević je oteo loptu Freundu, produljio za Šukera, a ovaj slomio Andreasa Kopkea i zatresao mrežu. Kada smo kod Šukera i Uniteda, zabio je i njima, ali na Upton Parku 2000., kao napadač West Hama, minutu prije kraja prvenstvene utakmice za konačnih 2:2.


Bokšić - specijalist za United: Zabio im je tri puta, ali jednom na Old Traffordu

Alen Bokšić se može pohvaliti da je tri puta postigao gol protiv jednog od najvećih klubova na svijetu; prvi put kao napadač Juventusa u utakmici skupine LP '96. na Delle Alpiju, a  šest godina poslije, nakon što je iz Serie A zamijenio Premiershipom, bio je još ubojitiji: U tri mjeseca dva je puta zatresao Unitedovu mrežu. Krajem prosinca u prvenstvenoj pobjedi 3:1 na Riversideu, a u ožujku je postigao jedini gol za senzacionalno slavlje momčadi Stevea McClarena u Manchesteru. Tada već "stari lisac" (33 godine), sjajno se snašao u kaznenom prostoru i u padu savladao Jaapa Stama i Fabiena Bartheza.

Modrić je zabio za 2:0 Tottenhama na Old Traffordu, ali je završilo katastrofom njegovih Spursa

Točno tri godine prije Jelavićevog pothvata, kod Uniteda je gol postigao i Luka Modrić. I to je bio zgoditak za velikih 2:0 u 32. minuti, lijepo je poentirao nakon što je smirio Lennonov centaršut. Međutim, dok Modrićev gol svakako ima veliku sentimentalnu vrijednost za njega, Spursima utakmica na kojoj ga je postigao nikako nije ostala u lijepom sjećanju: U samo 20 minuta nastavka potpuno su se raspali i nakraju izgubili 2:5.

Olićeva dva otrovna ugriza: U Munchenu zabio za pobjedu u 92. minuti, tjedan poslije ušutkao Old Traford

Bayernova sezona iz snova 2009/10 (prvenstvo, kup, finale Lige prvaka) velikim je dijelom zasluga Ivice Olića, prije svega u Europi. Utakmice protiv Manchester Uniteda pak, njegovo su "životno djelo": Na prvoj utakmici u Munchenu oteo je loptu Evri, projurio pored Ferdinanda i još trojice protivnika i nakon sjajne finte ljevicom plasirao loptu pored Van der Saara za Bayernovih 2:1. I sve to u 92. minuti.

Uzvrat u Manchesteru počeo je uraganom Uniteda za 3:0, ali Bayern u život vraća Ivica Olić. Muller mu je bacio loptu na lijevu stranu, Ola je prošao Carricka i sjajnim udarcem iskosa zatresao mrežu u suprotnom kutu Unitedovog gola. Iako je i s tim golom Manchester bio u prednosti, Olić nije propustio da jedan od vrhunaca karijere - gol na Old Traffordu, proslavi "ušutkivanjem" domaćih navijača. Robben ih je do kraja potpuno umrtvio.

Pročitajte više