Romana Eibl: Maknuli su me s mjesta urednice da bi Mamić dao intervju Paviću

Foto: Screenshot HRT 

ROMANA EIBL, dugogodišnja sportska novinarka i povremena kolumnistica Indexa, gostujući u emisiji Ace Stankovića spomenula je, između ostalih nogometnih tema i odnos Davora Šukera i ministra sporta Željka Jovanovića. Nekadašnja urednica vodećih dnevnika kaže da ima razloga vjerovati da je njezin nedavni otkaz u EPH isprovocirao Zdravko Mamić, s kojim je zbog uvreda vodila i dobila dva sudska procesa, a vjeruje i da će se predsjednik HNS-a distancirati od gazde Dinama. 

"Mogu nagađati, ali možda ćemo se prevariti oko Šukera. Došao je kao lutka na koncu. Tako se dolazi. Pa, i kada sam razgovarala s Bobanom, rekao je da nema drugog načina nego da dođe i nakloni se Zdravku Mamiću. "Neću tri puta ljubiti ruku papi hrvatskog nogometa", rekao je Boban. Takao je došao i Šuker, no on se polako emancipira od Mamića. Čula sam da je blizak s ministrom Jovanovićem, možda će zajedno djelovati da se Zdravka Mamića izmjesti iz javnog diskursa. No, Mamića podržava sustav. On vodi obiteljski biznis na državnim jaslama" 

Tko zapravo drži Mamića na vlasti, to sigurni nije premijer, konstatirao je Stanković.

"Drže ga zakonski okviri i procedure. On ima odvjetnika više nego Sanader"

Mamića je dva puta tužila i nagodila se. 

"Nagodila sam se jer to ide brže. Ne pišem opsesivno o Mamiću, možda je moj svaki 30 tekst bio u njemu. No, on koncentrira toliku moć da ga se mora propitkivati. To je naša odgovornost. Imam razloga vjerovati da njegov zlokobni utjecaj stoji iza mog otkaza. Rekao je mom odvjetniku da živi za dan kada će me vidjeti da puzim na koljenima", rekla je Eibl.

"Pretpostavljam sljedeće, nakon što je izašao iz pritvora nakon napada na ministra Jovanovića zatekao se brzo u zgradi EPH-a, na 7. katu kod Nine Pavića, na opće zgražanje kolega, jer je nedavno za Pavića rekao da je najveći kriminalac u državi. Dobila sam pismeni otkaz bez obrazloženja, a urednik mi je rekao da ono što radim baš i nije nešto, da Pavić misli da ne znam pisati. Bila sam na autorskom ugovoru i lako su me se mogli riješiti. Postoji i uvertira. Potpisujem novi urednički ugovor, a Mladen Pleše mi je nakon godinu dana govori, zašto da se zezam s prijelomima, bolje da samo pišem kao dobar autor. Bila sam zatečena, ali onda sam saznala kako su stvari išle. Mjesec dana nakon potpisa mog ugovora Dinamo ulazi u Ligu prvaka. Uslijed te euforije Pavić u Maksimira traži Mamića intervju, a on odbija. Natežu se, a Mamić odgovara da će dati intervju kad Pavić makne "onu Eiblicu". I tako su se oni natezali, ta reportaža je izašla a mene su maknuli s mjesta urednice"

Iz EPH uoči emisije su uredniku Stankoviću poslali tumačenje da Romana Eibl nije dobila otkaz zbog Mamića, koji nikada nije imao utjecaj unutar EPH, već je riječ o rezanju troškova.

Matešu nije podržao ni Todorić 

Eibl Osvrnula i na slučaj Šimunić: 

"Nijedna vlast nije imala volje da podvuče crtu pod zločine. I danas smo u dva rova. Šimunićeva gesta bila je nepametna, možda će tužno završiti karijeru" 

Kazala je i da se "bogovskim" ponašanjem sportaša susrela kada je Šukera pitala da komentira prelazak Modrića u Real. 

"Smijao se, s visoka, rekao da ga nazove pravi novinar. Nije htio razgovarati niti s mojim kolegama"

Komentirajući zablude Zlatka Mateše o projektu SPTV-a ustvrdila je da je predsjednik HOO-a očekivao pomoć od nekih svojih političkih suradnika.

"Nije mu uletio nitko, čak ni Todorić koji mu je dužan jer je država u Matešino vrijeme dala jamstva za velike kredite kojima je Todorić krenuo u regionalnu ekspanziju. Mislim da će Mateša biti primoran otići, no pitanje je tko iza Mateše. Rudić je otišao u Brazil, Primorac tvrdi da nije kandidat, barem ne još, a spominje se i Željko Jerkov, koji možda nije loše rješenje" 

Pročitajte više