Rusija - Češka: Vječnim rivalima štekaju glavne zvijezde



POLUFINALISTI prošlog EP-a, Rusi, iznimno su zabrinuti zbog ozljede nezamijenjivog golmana Igora Akinfejeva, dok je njihovim rivalima Česima glavna briga stanje Milana Baroša, koji je 2004. također do polufinala Eura, Češku vodio kao najbolji strijelac turnira s pet golova.

Akinfejev, sjajni 26-godišnji golman moskovskog CSKA nije odradio posljednji, jučerašnji trening prije večrašnje (20:45) utakmice s Česima u Wroclawu, jer mu se zakomplicirala ozljeda koljena, koja ga je mučila cijele prošle sezone.

Prvi ruski golman uspio je igrati tek jedno poluvrijeme u zadnjoj provjeri pred Euro - pobjedi 3:0 nad Italijom u petak u Zurichu, ali ako ne bude mogao, Zbornaja ima dostojnu zamjenu u Zenitovom Vjačeslavu Malafejevu. Marat Izmailov i Aleksander Anjukov prebolili su ozljede i očekuje se da nastupe protiv Čeha.

Selekcija Dicka Advocaata dolazi na Euro puna samopouzdanja, kao i naši suparnici Irci (s kojima su bili u kvalifikacijskoj skupini), neporaženi su 14 posljednjih utakmica, a na putu do Eura primili su tek četiri gola. Rusi su pod još jednim nizozemskim izbornikom - Guusom Hiddinkom, briljirali na prošlom Euru, a do finala su došli s momčadi u kojoj je bilo 11 od 23 igrača koja je Advocaat doveo u Poljsku.


Njima je jedina dvojba vezana za najveću zvijezdu, napadača Galatasaraya Milana Baroša, koji je već godinama nezamjenjiv u špici Češke, a zbog stalnih ozljeda Tomaša Rosickog je bez premca prvo ime svoje reprezentacije.

Baroš također nije trenirao jučer, ali bi trebao nastupiti protiv Rusa. Ako ne bude mogao, mijenjat će ga Tomas Pekhart ili Tomas Necid.

Osim prvog napadača, još četiri Čeha igraju treće uzastopno EP, ali je izborniku Michalu Bileku Ovaj Euro debi na najvećoj pozornici.

Za razliku od Rusa, koji su do Eura došli dominacijom u skupini s Ircima i Slovacima, Česi su se pored nedodirljivih Španjolaca morali boriti za drugo mjesto sa Škotima. Jedva su ga dohvatili, a u dodatnim kvalifikacijama su izbacili Crnogorce s ukupnih 3:0 (2:0, 1:0).

Očekivani sastavi:

RUSIJA


Akinfejev; Anjukov, Ignaševič, Berezutskij, Žirkov - Širokov, Denisov, Zirjanov - Džagoev, Keržakov, Aršavin

ČEŠKA


Čech; Selassie, Sivok, Kadlec, Rajtoral - Plašil, Jiraček - Rezek, Rosicky, Pilar- Baroš

Pročitajte više