S Nijemcima nema šale: Mandžukić pod istragom državnog odvjetništva!

STVAR je otišla dalje nego što je to Mandžukić očekivao, iako mu je Njemačka druga domovina. Stoga je ipak mogao pretpostaviti kako će Nijemci tretirati i najmanji link sa zloglasnim naci-režimom - jednako kako su ga tretirali svh ovih godina. Mandžukić je pogodak Nuernbergu proslavio salutiranjem hrvatskim generalima. Ruka je bila na čelu, potom je završila u zraku. I to baš desna. "Dijelio sam emocije svojih sunarodnjaka", priznao je Mandžukić. Njemačko državno odvjetništvo u Nuernbergu odlučilo je raščistiti stvar. Otvorili su istragu da utvrde je li Mandžin pozdrav bio - hitlerovski!

"Slučaj smo proslijedili našem odjelu za politička djela. Prikupili smo potreban materijal, a zakonom će se utvrditi je li slavljem pogotka zapravo počinjeno kazneno djelo Hitlerova pozdrava", potvrdio je glasnogovornik državnog odvjetništva u Nürnbergu Antje Gabriels-Gorsolke za Bild.

Njegove riječi brzo su se proširile Njemačkom,  a Bayernovi dužnosnici na pitanja o Mandžukićevoj političkoj gesti morali su odgovarati i sinoć u Valenciji.

"Ako je Mandžukić napravio ono za što ga se tereti, tu nema prostora za bilo kakav komentar. Ja to osobno nisam vidio", rekao je Uli Hoeneß, Bayernov predsjednik.

Franz Beckenbauer, legenda na mjestu počasnog predsjednika bavarskog kluba, naglašavao je apolitičnost Bayerna, a njemački savez poslao im je pismo upozorenja u kojem traži "dolične proslave pogodaka, kako bi se izbjegla kriva tumačenja"

Reagirao je i Mandžin menadžer Ivan Cvjetković: "Ponosan sam na Marija i na način na koji je proslavio pogodak. Hrvati su taj dan bili ujedinjeni u slavlju".

Nijemce najviše buni demantij koji je Mandžukić dao nakon utakmice, da bi kasnije putem svog weba ipak priznao kome je bio namijenjen vojnički pozdrav.

Hitlerov pozdrav u Njemačkoj i Austriji kazneno je djelo, bilo da je riječ o njegovom vokalnom (uz uzvikivanje "Seig Heil") i pisanom obliku, ili gestikulaciji s ispruženom, podignutom desnicom. Zakonom se za ovo nedjelo predviđa kazna i do tri godine zatvora.

Pročitajte više