Sa svjetskim prvacima za četvrtfinale: Mandžukić poništio Pirla, Hrvatska uzela bod protiv Italije!

PO POLUVRIJEME jednima i drugima, i najpravedniji rezultat - Italija i Hrvatska remizirale su 1:1 u Poznanju, u utakmici drugog kola skupine C na Euru. Talijani su poveli preko Andree Pirla u 39. minuti, a u 72. je izjednačio Mario Mandžukić.

Prije deset godina Hrvatska je nokautirala Italiju u Ibarakiju, a ovaj put se i remi čini kao premija. Posebno nakon prvog poluvremena u kojem su Azzurri gospodarili terenom, Balotelli i Cassano radili nered u obrani naših, a vezni red djelovao tromo i sporo. Zapravo, ne sporo, ali ni približno brzo kao u nastavku kad je na teren izašla neka druga Hrvatska. Kako se bližio kraj utakmice, Talijani su "nestajali" s terena, a presing Hrvatske je postajao sve jači, pa su na koncu Azzurri ti koji protiv ovakvog ishoda nemaju ništa protiv. Dapače.

Balotelli i Cassano neuhvatljivi i - neprecizni

Rezervirano je krenula Hrvatska u boj za tri boda koja bi donijela drugo uzastopno četvrtfinale za Euru - u trenucima kad je Italija imala loptu Jelavić je često bio jedini na njihovoj polovici (Mandžukić je bio okupiran čuvanjem Pirla), ali unatoč tome što je (tada) bio zatvoren Pirlo, već u trećoj minuti Azzurri stižu do prve prigode - Chiellini je povukao jednu akciju Talijana da bi na koncu Marchisio proslijedio loptu na lijevo krilo za Giaccherinija koji ju prosljeđuje u srce kaznenog prostora gdje iz okreta Balotelli puca pored desne Pletikosine vratnice.

Iako su nerijetko talijanski stoperi vodili igru u prvim minutama utakmice, panika je bila u zadnjem redu čim bi Cassano poslao kakvu loptu za Balotellija, iako je ovaj kao i u utakmici sa Španjolskom bio indisponiran. Da je to bio Balotelli iz pravih dana u Manchester Cityju, vodila bi Italija i više od 1:0 na poluvremenu. Jedan mu je pokušaj obranio Pletikosa, jedan je otišao pored gola, a u ostalim situacijama uglavnom mu driblinzi nisu uspijevali. Hrvatska je, pak, najbolju šansu imala u 19. minuti nakon odličnog duplog pasa Mandžukića i Strinića, koji je ubacio u šesnaesterac, a Jelavić pao poslije obostranog povlačenja s Chiellinijem. Uzalud našima protesti, Webb je pokazao da nema ni J od jedanaesterca.

Pletikosa bravurozno spasio pa kapitulirao iz majstorskog slobodnjaka

Mini-pritisak pred kraj prvog dijela napravila je Italija, a plodom je urodio u 39. minuti, u akciji poslije koje je Marchisijeva dva pokušaja bravurozno obranio Pletikosa. Prekršaj je napravio Rakitić na Balotelliju, a Pirlo je majstorski iz slobodnog udarca zabio za prednost Italije.

U 43. minuti Pirlo je iz kornera ubacio na prvu vratnicu odakle puca Cassano, ali lopta odlazi u gol-aut i ostalo je 1:0 za Azzurre. Bilić tijekom odmora ništa nije htio mijenjati, a počelo je s dva pokušaja Luke Modrića, jednim bezopasnim kojeg je Buffon uhvatio kao od šale i jednim snažnim šutom s 25 metara koji je otišao iznad prečke. Zicera pred talijanskim vratima nije bilo, ali Hrvatska je sve više pritiskala - Modriću su ostavljali sve više prostora u igri, a mreža se polako počela plesti.

Uzdrmana Italija u finišu sačuvala remi

Reprezentativce nisu uspjeli poremetiti niti baklje koje su u jeku dominacije uletjele u teren, sve su češće stizali u šesnaesterac Italije, a naplata je stigla u 72. minuti.

Dugo je hrvatska lopta s Pranjićem u sredini terena kružila, a na koncu je Strinić s lijevog krila ubacio u sredinu - Chiellini je pogrešno procijenio let lopte koju Mandžukić spremno prihvaća i uz pomoć vratnice u padu nogom šalje u mrežu za izjednačenje.

Da se neće tako lako predati, Talijani su pokazali preko Montoliva u 76. minuti, kada je Pletikosa njegovu bombu bio primoran boksati. U 82. Mandžukić je povukao kontru tri na tri, uposlio na desnoj strani Jelavića koji mu je htio vratiti loptu u sredinu, ali odbili su talijanski stoperi. Dvije minute kasnije Prandelli je uveo ofenzivnog veznjaka Giovinca umjesto Cassana i krenuo zatvarati utakmicu, a Hrvatska je krenula u juriš po gol za četvrtfinale.

Italija u međuvremenu pokušavala uglavnom Pirlovim ubačajima iz prekida, a centaršutevi naših i pokušaji iz daljine nisu upalili...

ITALIJA: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Marchisio, Pirlo, Motta, Giaccherini - Balotelli, Cassano

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić - Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić - Mandžukić, Jelavić

Sudac: Howard Webb (Engleska)

Pročitajte više